Ανοίγει ο δρόμος για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Facebooktwitterpinterest

Μια σημαντική εξέλιξη επιστημόνων στη Γαλλία ανοίγει για πρώτη φορά τον δρόμο για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Gustave Roussy κατάφεραν να χαρτογραφήσουν και να μελετήσουν ολόκληρο το γονιδίωμα ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του μαστού στο τελευταίο του στάδιο, ανακαλύπτοντας έτσι τη γενετική προέλευση της ασθένειας σε κάθε μία ξεχωριστά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 400 γυναίκες από 18 ιατρικά κέντρα ανά τη Γαλλία, ενώ οι ερευνητές ανέλυσαν τις βιοψίες τους, στις οποίες υπήρχαν καρκινικά κύτταρα σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 50%.

Οι αναλύσεις τούς έδειξαν ότι στο 13% των περιπτώσεων υπήρχαν γενετικές μεταβολές που ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν άμεσα, ωστόσο για τις περισσότερες δεν υπήρχε καμία κατάλληλη θεραπεία.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, αυτό ακριβώς πρέπει να αυξήσει και να επισπεύσει άμεσα τις δοκιμές των φαρμάκων που αναπτύσσονται αυτόν τον καιρό, ώστε η εξατομικευμένη θεραπεία της ασθένειας να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει ο Independent, ήδη ελέγχονται συγκεκριμένες μεταλλάξεις του καρκίνου του μαστού, όμως η ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος ασθενών είναι κάτι που έγινε για πρώτη φορά και σαφώς αυτή η μέθοδος αποτελεί το μέλλον της ιατρικής.

Κι αυτό γιατί οι ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν φάρμακα που είναι κατάλληλα για κάθε ασθενή και όχι μόνο για κάποιες περιπτώσεις, αφού η προέλευση του καρκίνου μπορεί να είναι διαφορετική.

«Μέχρι στιγμής οι 55 ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα ακολουθούν κάποια από τις νέες θεραπείες που βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών», είπε ο καθηγητής Fabrice Andre, τονίζοντας ότι στόχος των ερευνητών είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε μια τέτοια θεραπεία.

 

http://www.naftemporiki.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.