Δεν τελειώνουν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Facebooktwitterpinterest

Σε ασφυξία συνεχίζει να βρίσκεται ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, καθώς παρά τις προσπάθειες για μείωση των οικονομικών του υποχρεώσεων μέσω της συρρίκνωσης των προϋπολογισμών για τις δαπάνες υγείας, τα χρέη του διογκώνονται. Είναι ενδεικτικό πως μόνο σε γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια, το ύψος των οφειλών αγγίζει συνολικά από το 2011 μέχρι και σήμερα το 1,2 δισ. ευρώ, «βαρίδι» που έρχεται να προστεθεί στα χρέη που διατηρεί ο ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές κλινικές.

 
Όπως σημειώνουν στο Capital.gr εκπρόσωποι από το χώρο των εργαστηρίων αλλά και γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός χρωστά:
 
• 600 εκατ. ευρώ οι εκκρεμότητες των ασφαλιστικών ταμείων από το 2011. Όλα τα ταμεία οφείλουν τους 4 τελευταίους μήνες.
 
• 100 εκατ. υπολογίζονται οι οφειλές των ταμείων που εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 έως και την ημέρα εισόδου τους 
 
• 50 εκατ. ευρώ από το υπόλοιπο 10% της προκαταβολής για το 2012 
 
• 38 εκατ. από το υπόλοιπο 10% της προκαταβολής για το 2013 
 
• 200 εκατ. ευρώ εκκρεμούν από το 2013 για εργαστηριακές πράξεις και άλλα 25 εκατ. για επισκέψεις.
 
Το σύνολο των χρεών μέχρι και πέρσι αγγίζει το 1,013 δισ. Σε αυτά όμως θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ που αφορούν τις φετινές οφειλές από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, ο φετινός προϋπολογισμός τίθεται ακόμη πιο χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα το διαθέσιμο κονδύλι για διαγνωστικές εξετάσεις δεν ξεπερνά τα 328 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών κλινικών (οι ιδιωτικές κλινικές είχαν δαπάνη πάνω από 70 εκατ. το 2013). Πέρσι η πρόβλεψη για τις εξετάσεις ήταν 300 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών. Η μείωση της χρηματοδότησης εργαστήριων πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών για το 2014 φτάνει δηλαδή το 20%.
 
Όπως υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και παρακλινικές πράξεις «τρέχει» με πάνω των 50 εκατ. ανά μήνα. Άρα ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναμένεται ότι θα εξαντληθεί ουσιαστικά στους έξι μήνες. 
 
Οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, προχωρούν εν τω μεταξύ σε επίσχεση εργασίας από την επόμενη Δευτέρα, 12 Μαΐου, οπότε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις. 
 
Βίκυ Κουρλιμπίνη
 
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.