22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Facebooktwitterpinterest

H ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2014. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Η ειδική αυτή ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με το ζωτικής σημασίας ρόλο που παίζει το νερό στην καθημερινή μας ζωή. Η έκδοση του 2014 για τη Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι επικεντρωμένη στο θέμα “Νερό και Ενέργεια», τονίζοντας την ανάγκη για βελτίωση της ύδρευσης και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς επίσης και την προστασία αυτού του πολύτιμου πόρου.

Ο ΣΕΦΥΜΕΝ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ)υποστηρίζει τη Παγκόσμια Ημέρα Νερού και το μήνυμα για ένα καλύτερο συντονισμό της ενέργειας και του σχεδιασμού του νερού, ώστε να μειώσουμε την αναποτελεσματικότητα και να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση των υδάτινων πόρων μας.

Ο Bernard Pruvost, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Νερών (EFBW) τονίζει ότι «Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί εμφιαλωμένου νερού έχουν μια μακρά ιστορία στην προστασία των υδάτινων πηγών και εργάζονται διαρκώς με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας. Η βιομηχανία είναι πολύ περήφανη που έχει από τις χαμηλότερες αναλογίες χρήσης του νερού και προσπαθεί να μειώσει το ποσοστό αυτό ακόμη περισσότερο»

Το 2012, ο ΣΕΦΥΜΕΝ έλαβε μέρος στη δεύτερη συγκριτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Νερών, με στόχο τη μέτρηση της αναλογίας χρήσης του νερού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού, η οποία επεσήμανε ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί κατόρθωσαν να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους σε νερό κατά 10 % στη διάρκεια των 4 ετών (1). Η μεγιστοποίηση της χρήσης των υδάτινων πόρων δεν είναι παρά μία μόνο πτυχή των προσπαθειών του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού, με σεβασμό για την αειφόρο διαχείριση των πόρων: το αποτύπωμα άνθρακα στο εμφιαλωμένο νερό είναι επίσης ένα από τα χαμηλότερα όλων των τροφίμων και συσκευασμένων ποτών. Επιπλέον, ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού συνεχίζει να βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητά του χάρη στις καινοτομίες για ελαφρύτερη συσκευασία (3) και την ενεργό ανάπτυξη μέσα σε χαμηλές εκπομπές των μεταφορών. (4)

Πιο πρόσφατα, ο Ευρωπαϊκός εκπρόσωπός μας, EFBW, ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού οι οποίες αποσκοπούν στην εναρμόνιση, μεταξύ άλλων, του τρόπου με τον οποίον οι εμφιαλωτές μετρούν τη χρήση του νερού και της ενέργειας, και του τρόπου με τον οποίον βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος. (5)

Επιστρέφοντας στην ουσία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, ο Πρόεδρος του ΣΕΦΥΜΕΝ Κωνσταντίνος Κούτσας επισημαίνει ότι, «χάρη στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υπόγειων υδάτων και του δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, οι παραγωγοί του φυσικού μεταλλικού νερού και του νερού πηγής, εξασφαλίζουν τον υψηλότερο βαθμό προστασίας και διαθεσιμότητας των πολύτιμων υδάτινων πόρων για τις μελλοντικές γενιές.»

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Η Ευρωπαϊκή ΟμοσπονδίαΕμφιαλωμένων Νερών(EFBW) είναι ένας μηκερδοσκοπικός οργανισμός,με έδρα τις Βρυξέλλες,που εκπροσωπεί τα συμφέροντατηςβιομηχανίαςεμφιαλωμένουνερού. Μέσα από τα27 εθνικά μέλη τηςεμπορικής ένωσης, η Ομοσπονδίααντιπροσωπεύει πάνω από650ευρωπαίους παραγωγούςφυσικών μεταλλικών νερών καινερών πηγήςσε 20 χώρεςσε όλη την Ευρώπη. www.efbw.org

Η ΔιεθνήςΠαγκόσμια ΗμέραΝερούπραγματοποιείται κάθε χρόνοστις 22 Μαρτίουγια ναεστιάσειτην παγκόσμια προσοχήστη σημασίατου νερούκαι την προάσπισητης βιώσιμης διαχείρισης τωνυδάτινων πόρωνμας. Επειδή η 22 Μαρτίου 2014είναι ημέρα Σάββατοφέτος, η Διεθνής Παγκόσμια ΗμέραΝερούθα πραγματοποιηθείτην Παρασκευή21 Μαρτίου.Η ΓενικήΣυνέλευση των Ηνωμένων Εθνώνορίζεται22 Μαρτίου του 1993ωςτην πρώτη ΠαγκόσμιαΗμέρα για το Νερόκαι πραγματοποιείται κάθε χρόνοαπό τότε.

Η ΠαγκόσμιαΗμέρα Νερού2014ασχολείται με τοπλέγματου νερούκαι της ενέργειας, καισυντονίζεται απότο Πανεπιστήμιο των ΗνωμένωνΕθνώνκαι του ΟργανισμούΒιομηχανικής Ανάπτυξης των ΗνωμένωνΕθνών (UNIDO) για λογαριασμό τουUNWater.

  1. Περισσότερεςπληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη Χρήση του Νερού της EFBWγια το2012μπορείτε να βρείτε εδώ

  1. Το εμφιαλωμένο νερόέχειένα από τα χαμηλότερααποτυπώματα άνθρακαόλων των τροφίμωνκαι όλων τωνσυσκευασμένων ποτών. Σε σύγκριση μεάλλους τομείς, το εμφιαλωμένο νερόχρησιμοποιεί πολύ μικρήκατανάλωση ενέργειαςστην παραγωγική της διαδικασία. Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το1% των καθημερινώνεκπομπών αερίων του θερμοκηπίουενός ευρωπαίουκαταναλωτή.

  1. Ο κλάδοςεφαρμόζει τηντεχνική τηςμείωσης του βάρους, ώστενα μειώσει το βάροςτηςσυσκευασίαςPETφιαλών. Αυτή η τεχνικήοδήγησε στη μείωσητου31% από το 1985. Χάρηστην οικολογική καινοτομία, έχει γίνει συνεχή βελτίωση ακόμα καιστο σχεδιασμόκαι στο σχήμα της συσκευασίας.

  1. Οι κατασκευαστές του εμφιαλωμένου νερού,ως επί το πλείστονεπιλέγουν ναμεταφέρουν τα προϊόντατους μέσωπιοαποτελεσματικών μέσωνμεταφοράςκαιέχουνβελτιστοποιήσει τη διαδικασίαμεταφοράςτους,δίνοντας προτεραιότητα στηναπόδοση καυσίμου, τη χρήση υβριδικώνοχημάτων, την αποτελεσματικήδρομολόγηση, κλπ.

  1. Γιαπερισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες της κατηγορίας προϊόντοςτηςEFBW, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα EFBW.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.