Διεθνές εργαστήριο Θωρακοσκοπικής στην Θεσσαλονίκη

Facebooktwitterpinterest

Την Παρασκευή, 21 Μαρ 2014, στις Κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται το 3οHandsonThoracoscopicWorkshop (3ο Πρακτικό Θωρακοσκοπικό Εργαστήριο) με διεθνές επιτελείο εισηγητών και διεθνή συμμετοχή.

Με πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής την Drmed Καλλιόπη Αθανασιάδη (6932704255) και την συμβολή σημαντικών εξειδικευμένων θωρακοχειρουργών από Ιταλία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα, το 3οHandsonThoracoscopicWorkshop και η Θεσσαλονίκη υποδέχονται συμμετέχοντες από Ρωσία, Σλοβενία, Αλβανία, Πορτογαλία, Αθήνα, Καβάλα ενώ δίνεται η δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να προσεγγίσουν πρακτικά (Handson) τις σύγχρονες θωρακοχειρουργικές τεχνικές.

H θωρακοσκοπική χειρουργική γνωρίζει αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότερες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτήν. Με την τεχνική επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα, με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, είπε η Dr med Καλλιόπη Αθανασιάδη.

Με την θωρακοσκοπική χειρουργική η επέμβαση πραγματοποιείται διαμέσου μικρών οπών με την χρήση τηλεσκοπικής κάμερας και ειδικών θωρακοσκοπικών εργαλείων, που περνούν στην θωρακική κοιλότητα από τις μικρές οπές και αποτελούν ουσιαστικά προέκταση των χεριών του χειρουργού, επιτρέποντας του να τα χρησιμοποιεί έξω από το σώμα και να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό του θώρακα. Η επέμβαση προβάλλεται σε οθόνη από όπου ο θωρακοχειρούργος υπό άμεση όραση χειρούργει.

Στη Θωρακοσκοπική χειρουργική τεχνική ή VATS (Video-Assisted Thoracic Surgery), μερικά από τα απλεονεκτήματα είναι: Μικρότερος χρόνος νοσηλείας, Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, Γρήγορη επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο – εργασία, Μικρότερη κάκωση θωρακικού τοιχώματος, Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και Μικρότερη φλεγμονώδης αντίδραση.

Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σιγά-σιγά, με συστηματική προσπάθεια, σε Συνεδριακό προορισμό, όπως παρουσίασε η κα Δέσποινα Αμαραντίδου (Thessaloniki Convention Bureau & ΑRTION) στο 10ο Συνέδριο IMIC «Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό: Από τη θεωρία στην πράξη, Αθήνα, 26-27/2/2014», με την συστηματική προσπάθεια όλων των συνειδητοποιημένων πολιτών, ακόμα και με προσέλκυση των επιλογών των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές, και ενδιαφέρονται έμπρακτα για την προβολή της Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, και σαν κέντρο αριστείας της γνώσης και των επιστημών, και προώθησης της καινοτομίας.

Στην Θεσσαλονίκη έχουν αναπτυχθεί υποδομές, όπως στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ που είναι εγκεκριμένες για πραγματοποίηση τέτοιας ποιότητας εργαστηρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες με τις κατάλληλες σωστές επιλογές και την συνέργεια των εξειδικευμένων επιστημόνων, μπορούν να φιλοξενήσουν επωφελείς για όλους διοργανώσεις, χωρίς ψήγματα αλαζονικού αυταρχισμού μιας κάποιας αυθεντίας. Η κοινωνία σήμερα αναζητεί εναγωνίως την καλή διάθεση όλων των διαθέσιμων για την πρόοδο των επιστημών και την τοπική ανάπτυξη, και το 3οHandsonThoracoscopicWorkshop ήδη καθιερώνεται στις συνειδήσεις όλων ως δυνατός θεσμός που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία της Drmed Καλλιόπης Αθανασιάδη και την συνεργασία όλων, σαν μια διαδικασία που αξιοποίησε την καλή διάθεση και επιστημοσύνη από όλη την κοινωνία.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει τις κατάλληλες υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές, όπως το ξενοδοχείο «LesLazaristes» που θα φιλοξενήσει τους συμμετέχοντες στο 3οHandsonThoracoscopicWorkshop, 21-23 Μαρ 2013.Πληροφορίες: efip@triaenatours.gr,

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.