Η σωστή θωράκιση του οργανισμού

Facebooktwitterpinterest

Η σωστή θωράκιση του οργανισμού είναι ασπίδα όλο το χρόνο στη γρίπη, και το κρυολόγημα αλλά και τις αλλεργίες

Τώρα που το ανοσοποιητικό μας βάλλεται καθημερινά και ο οργανισμός μας καταπονείται από σωματική και ψυχολογική κούραση, χρειαζόμαστε σωστή θωράκιση για να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση και την πρόληψη όλων των προβλημάτων που προκύπτουν.

Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η σωστή διατροφή. Αυτή όμως δεν είναι πάντα εφικτή για τους περισσότερους από μας, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η άμυνα και η ανθεκτικότητά μας

Είναι θετική, λοιπόν, στην διατήρηση ενός υγιούς και ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, η συνεισφορά ενός ισορροπημένου και τεκμηριωμένου επιστημονικά συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνες & μέταλλα , εδικά όταν είμαστε σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Αδυνάτισµα: Η ελάττωση των θερµίδων που καταναλώνει το άτοµο σηµαίνει και ταυτόχρονη ελάττωση των βιταμινών. Μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται στις 4 λιποδιαλυτές (Α, D, Ε και Κ).

  • Το αντισυλληπτικό χάπι: Έχει παρατηρηθεί ότι, µετά τη λήψη του χαπιού αυτού μειώνονται τα επίπεδα Β6, B2, C, φυλλικού οξέος .

  • Φάρµακα: Ιδιαίτερα ευαίσθητες είναι οι Β6, C και το φυλλικό οξύ.

  • Μη σπιτική διατροφή: Το «γρήγορο» φαγητό και οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση υψηλής θερμοκρασίας στα φαγητά καταστρέφουν τις βιταμίνες, κυρίως τις υδατοδιαλυτές C και Β.

  • Αλκοόλ: Η συστηµατική λήψη αλκοόλ προκαλεί έλλειψη κυρίως των βιταμινών του συμπλέγματος Β, δεδοµένου ότι επηρεάζει την απορρόφηση τους από το έντερο.

  • Κάπνισµα: Μειώνει σηµαντικά τα επίπεδα των βιταμινών Α, C, Ε, Β12 και του φυλλικού οξέος.

  • Στρες: Σε αυτό εντάσσονται η ασθένεια, ο φόβος, οι ακραίες θερμοκρασίες του σώµατος και η πνευματική ένταση. Όλες οι περιπτώσεις αυτές αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού κυρίως για τις βιταμίνες Β και C.

  • Εγκυμοσύνη και θηλασµός: Σε αυτή την περίοδο της ζωής της γυναίκας, οι ανάγκες του οργανισμού της, κυρίως για φυλλικό οξύ , Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα και βιταμίνη Β6, είναι αυξημένες.

  • Τρίτη ηλικία, εμμηνόπαυση: Όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο υποτονούν οι λειτουργίες του σώµατος και απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων συστατικών.

Πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής επιπλέον συνιστάται σε
– Μυϊκή ατονία
– Μετά από ασθένειες
– Έντονη εργασία
– Σε μελέτη (μαθητές-φοιτητές)
– Γυμναστική
– Σε προβλήματα µε τα νύχια ή τριχόπτωση
– Σε περίοδο ανάπτυξης
-Αθλητές

Όπως είναι εύκολα κατανοητό όλες σχεδόν οι ομάδες πληθυσμού, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση ενός ισορροπημένου & τεκμηριωμένου επιστημονικά συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνες & μέταλλα καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να τραφούμε σωστά. Η ακατάστατη διατροφή με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επιφέρει τη μείωση της ποσότητας των απαραίτητων βιταμινών και συστατικών που χρειαζόμαστε για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν λοιπόν πλήττεστε από αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστηµα, όπως βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πόνο στους µύες, πονοκέφαλο αλλά και ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και εµετούς, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις.

Η ασθένεια μπορεί να προκαλείται από ιούς και βακτήρια, αλλά εκδηλώνεται ΜΟΝΟ σ’ ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Λόγω της μεγάλης ποικιλίας συμπληρωμάτων διατροφής η επιλογή του κατάλληλου ιδιοσκευάσματος πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέχουμε είναι η ποιότητα του σκευάσματος. Υπάρχουν πολλά προϊόντα αμφίβολης ποιότητας, μη ισορροπημένα από πλευράς συστατικών και τα οποία δεν είναι κλινικά τεκμηριωμένα & δοκιμασμένα. Από εκεί και πέρα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική δόση βιταμινών καθώς δεν αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και μπορεί ταυτόχρονα να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Για αυτό και πάντα πρέπει να διαβάζουμε τις Οδηγίες Χρήσης ή να συμβουλευόμαστε ένα ειδικό της υγείας

Όσον αφορά στην επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής Pharmaton είναι πλήρη συμπληρώματα διατροφής, Εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, περιέχουν τυποποιημένο εκχύλισμα ρίζας PanaxGinsengMeyerG115 40 mg, το οποίο έχει μελετηθεί ώστε να βελτιώνει δραστικά τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του οργανισμού και να τονώνει τον οργανισμό σωματικά και διανοητικά. ‘Έτσι το Ginseng επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στο άγχος και στην κόπωση, χωρίς παράλληλα να προκαλεί εθισμό και εξάρτηση.

Η σειρά Pharmaton περιλαμβάνει τα μόνα πολυβιταμινούχα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους μέσα από κλινικές μελέτες., που αφορούν το ίδιο το προϊόν και όχι τα επιμέρους συστατικά. Σε μία από αυτές (Marasco et al) το PharmatonVitamigen συγκρίθηκε με άλλα πολυβιταμινούχα σκευάσματα χωρίς GinsengG115 και δείχθηκε πως βελτιώνει την ποιότητα ζωής έως 86% περισσότερο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Η ποιότητα ζωής, σ’ αυτή την έρευνα, ορίστηκε με επιστημονικά καθορισμένη μεθοδολογία, με παράγοντες όπως το αίσθημα ενέργειας,κόπωσης, ικανοποίησης στις σχέσεις με τους οικείους μας, αποτελεσματικότητας στη δουλειά κτλ ενώ για κάθε πεδίο υπήρχαν 6 αντίστοιχα επίπεδα απαντήσεων.

Η βελτίωση σε αυτήν τη διπλή τυφλή μελέτη σε σχέση και με το placebo αλλά και με τα υπόλοιπα πολυβιταμινούχα ήταν στατιστικά σημαντική.

Η κλινική μελέτη Marasco όμως δεν είναι η μόνη που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των πολυβιταμινούχων Pharmaton και του Ginseng G-115. Υπάρχουνακόμαοιμελέτεςτων:

1. M. Legal et al ( Pharmaton Capsules in the treatment of fatigue: A double blind study versus placeboevaluated by a new methodology, 1996),

2. J. Garay Lillo (Profile of a combination preparation with standardized G115 ginseng extract),

3. Jane M Ussher & Catherine Swann ( A double blind placebo controlled trial examining the relationship between Health related Quality of Life and dietary supplements, 2000),

4. Crystal F. Haskell1, Andrew B. Scholey3, Philippa A. Jackson1, Jade M. Elliott1, Margaret A. Defeyter2, Joanna Greer1, Bernadette C. Robertson1, Tom Buchanan4, Brian Tiplady1 and David O. Kennedy1* (CoCognitive and mood effects in healthy children during 12 weeks ‘supplementation with multi-vitamin/minerals, 2008), δημοσιευμένηστο British Journal of Nutrition.

Θα ήθελα να κλείσω αυτή τη σύντομη αναφορά με την οδηγία του Council for Responsible Nutrition των ΗΠΑ, το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «εάν η ΣΗΔ -σχετικά με την κατανάλωση βιταμινών- λαμβανόταν σοβαρά υπ΄ όψιν, τότε οι καταναλωτές θα έπρεπε να φροντίζουν να λαμβάνουν τουλάχιστον τη ΣΗΔ παρά να περιμένουν να εμφανίσουν έλλειψη και να δράσουν μετά. 

Η λήψη ενός ισορροπημένου & τεκμηριωμένου συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνες & μέταλλα είναι μία ασφαλής, οικονομική και απλή λύση στο να συμπληρώνονται τα διατροφικά κενά. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα τα οποία λαμβάνουν τέτοια ιδ/ματα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από συγκεκριμένες ασθένειες» (Dickinson, 2006, 26). Τέλος από το 2002 η ερευνητική ομάδα των Kathleen M. Fairfield και Robert H. Fletcher επισημαίνει ότι είναι «συνετή η χρήση πολυβιταμίνης σε κάθε ενήλικα» (Fairfield, 2002, 3119).

Κατά τη γνώμη μου, και στηριζόμενος στα προαναφερθέντα στοιχεία, η ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε πλέον δεν είναι αν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες & μέταλλα για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων αλλά ποια είναι το κατάλληλα ιδ/ματα που συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια έχοντας πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο-καταναλωτή.

Βλέποντας τα στοιχεία μπορώ να πω πως τα προϊόντα της σειράς Pharmaton πληρούν όλα τα απαραίτητα κριτήρια που πρέπει να έχει ένα ισορροπημένο & τεκμηριωμένο συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες & μέταλλα και αποτελούν εγγύηση ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για όλες τις ηλικιακές ομάδες που τα χρησιμοποιούν

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.