Πώς θα καλυφθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Facebooktwitterpinterest
Στα άκρα έχει φτάσει η αντιπαράθεση μεταξύ των ιατρών του ΕΟΠΥΥ και του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη με αφορμή το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ για τη μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας και τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων σε αυτά. Χθες εξέπνευσε η διορία που είχε δοθεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού και το σφράγισμα των πολυϊατρείων (380 μονάδες στις περιφερειακές διευθύνσεις όλης της χώρας), ώστε μέσα σε ένα μήνα να μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είχαν «οχυρωθεί» από νωρίς χθες το πρωί σε πολλά πολυϊατρεία της χώρας, αρνούμενοι να παραδώσουν τα κλειδιά στις περιφερειακές διευθύνσεις. Ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά του προειδοποίησε χθες ότι όποιος δεν παραδίδει κλειδιά αναλαμβάνει την ευθύνη για τυχόν απώλειες ή καταστροφές μέσα στα πολυϊατρεία, ενώ ζήτησε να μην υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας στα πολυϊατρεία όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος «βλέπει» εξομάλυνση της κατάστασης μέσα σε δύο μέρες, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται «με τον ίδιο τρόπο που εξυπηρετήθηκαν κατά το τρίμηνο των απεργιακών κινητοποιήσεων» για τις 30 ημέρες που θα απαιτηθούν μέχρι τη μετατροπή των εν λόγω δομών σε κέντρα υγείας. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία. Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του καλεί τους ασφαλισμένους να μην τηλεφωνούν στα 5ψήφια τηλέφωνα για να κλείσουν ραντεβού, λόγω της αναστολής λειτουργίας των πολυϊατρείων, οπότε δεν θα είναι εφικτός ο προγραμματισμός των ραντεβού. Στο διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ στους οποίους έχει δοθεί δυνατότητα αυξημένων επισκέψεων (από 200 σε 400 μηνιαίως).
Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Οριο συνταγογράφησης
Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην απελευθέρωση του ορίου συνταγογράφησης των ιατρών των Κέντρων Υγείας, περιφερειακών ιατρείων και νοσοκομείων, για ένα μήνα, όσο διάστημα, δηλαδή, δεν θα λειτουργούν τα πολυϊατρεία. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων (όπως π.χ. για καρκινοπαθείς) συνεχίζεται κανονικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχουν απολύσεις στον χώρο της Υγείας, αλλά «πιθανώς να υπάρξουν αποχωρήσεις ιατρών, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησης στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου».
Εξηγούν, επίσης, ότι όσοι επιλέξουν την απασχόλησή τους στο Δημόσιο και κριθούν κατάλληλοι από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης θα εισαχθούν στο ΕΣΥ με τον μισθό και τη βαθμίδα που αναλογεί στα χρόνια προϋπηρεσίας τους βάσει της κλίμακας του ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των ιατρών θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, δίνοντας έτσι το δικαίωμα εργασίας και σε νέους γιατρούς. Οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί αναμένεται να αποτελέσουν και λύση στο ενδεχόμενο υποστελέχωσης των νέων δομών σε περίπτωση που πολλοί γιατροί αρνηθούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα.
Διαμαρτυρίες ιατρών του ΕΟΠΥΥ σημειώθηκαν σε πολλά πολυϊατρεία της χώρας, μεταξύ των οποίων στη Ζάκυνθο και στην Κρήτη, στο πολυϊατρείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης – Αγίου Δημητρίου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, αρνούμενοι να παραδώσουν τα κλειδιά του.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.