Με παρέμβαση ΙΣΑ μειώνεται το «χαράτσι» των συνταγών

Facebooktwitterpinterest

Με παρέμβαση ΙΣΑ μειώνεται το «χαράτσι» των συνταγών στους ασφαλισμένους από την αναγραφή φαρμάκων διαφορετικών ΘΠΣ στην ίδια συνταγή

Η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να βελτιώσουν την υποδομή τους για να μην καταρρέει το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Τη δικαίωση στον αγώνα του ΙΣΑ και της Επιτροπής ΙΣΑ-ΗΔΙΚΑ που επαγρυπνεί και εργάζεται αενάως για την απρόσκοπτη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έδωσε η χθεσινή ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ που επιτρέπει την καταχώρηση φαρμάκων διαφορετικών ΘΠΣ στην ίδια συνταγή.

Το δίκαιο αυτό αίτημα, ο ΙΣΑ το δήλωσε ήδη από τον Οκτώβριο 2013, σε ειδική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας (23-10-2013/ΑΠ 40691), ζητώντας ειδική νομοθετική ρύθμιση και τονίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο επιβολής της αναγραφής κάθε φαρμάκου διαφορετικού ΘΠΣ σε ξεχωριστή συνταγή, ειχε ολέθριες συνέπειες στην τσέπη των ασθενών και στην ταλαιπωρία των γιατρών. Κι αυτό διότι αφενός ο ασθενής που πάσχει από νοσήματα πολλαπλών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει για κάθε συνταγή διαφορετικού πρωτοκόλλου επιπλέον 1 ευρώ ανά συνταγή, αφετέρου ο γιατρός είχε μεγαλύτερο χρόνο χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, με κίνδυνο ανυπέρβλητης καθυστέρησης ή και πτώσης αυτού.

Η ΗΔΙΚΑ αποδέχθηκε το αίτημά μας και από σήμερα πλέον έδωσε στους γιατρούς μας τη δυνατότητα να καταχωρούν στην ίδια συνταγή σκευάσματα που ανήκουν σε διαφορετικά ΘΠΣ, καθώς και σκευάσματα εκτός ΘΠΣ, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντική ελάφρυνση στο χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει για ακόμη μία φορά, ότι η βίαιη και πρόχειρη εφαρμογή μέτρων χωρίς την κατάλληλη υποδομή, ταλαιπωρεί γιατρούς και ασθενείς, όπως τώρα που το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατέρρευσε και είναι εκτός λειτουργίας από χτες.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ συνεχίζει να εμμένει στο πάγιο αίτημά του, για τα οποίο ζήτησε επίσης νομοθετική ρύθμιση από τον Οκτώβριο 2013, να τροποποιηθεί και η ποσότητα των φαρμάκων ανά συνταγή, ώστε να αναγράφονται 6 σκευάσματα διαφορετικά αντί για 3 στην κάθε συνταγή.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό όλων των γιατρών του και όλων των ασθενών τους, προς την αποκατάσταση των αδικιών και την εφαρμογή δικαιότερων και αποτελεσματικότερων μέτρων στις υπηρεσίες υγείας του πολίτη.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.