Πυκνοί Μαστοί

Facebooktwitterpinterest

Τί είναι οι πυκνοί μαστοί;

Οι μαστοί αποτελούνται από λιπώδη και ινοαδενικό ιστό. Ο ινοαδενικός ιστός εμφανίζεται σαν λευκή περιοχή στη μαστογραφία. Δεδομένου ότι και ο καρκίνος εμφανίζεται λευκός, εξηγεί γιατί συχνά οι όγκοι “κρύβονται” στην απεικόνιση των πυκνών μαστών

Πως μπορώ να μάθω πόσο πυκνούς μαστούς έχω;

Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί πυκνότητας (κλίμακα ACR) ξεκινώντας από τους λιπώδεις (ACR 1) και πηγαίνοντας προς τους ακτινοσκιερούς (πολύ πυκνούς μαστούς: ACR 4) και μέσα από την διαγνωση της μαστογραφίας σας, ο ακτινολόγος γιατρός σας, καθορίζει και κατηγοριοποιεί την πυκνότητα των μαστών σας.

Τί χρειάζεται να κάνω εάν έχω πυκνούς μαστούς;

Εάν βρίσκεστε στην κλίμακα ACR 3 ή 4, τότε το υπερηχογράφημα μαστών χρειάζεται οπωσδήποτε, ώστε να ελεγχθούν οι λευκές περιοχές της μαστογραφίας. Το υπερηχογράφημα λειτουργεί συμπληρωματικά με τη μαστογραφία και όχι εναλλακτικά.

Οι πυκνοί μαστοί αποτελούν έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες με πολύ πυκνούς μαστούς (ACR 3,4) έχουν 3 έως 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Τα 2/3 των γυναικών πριν, και το 1/4 των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση έχουν πυκνούς μαστούς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.