Με «plan b» για εισπρακτικά μέτρα 120 εκατ. το υπουργείο Υγείας

Facebooktwitterpinterest
«Plan b» για εισπρακτικά μέτρα, ύψους τουλάχιστον 120 εκατ. έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση στην περίπτωση εκτροχιασμού των δαπανών για την Υγεία. Την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ανακοίνωση της κατάργησης του εισιτηρίου των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επέλεξε μεταξύ τριών εναλλακτικών λύσεων οι οποίες ωστόσο παραμένουν σε «εφεδρεία» για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης μαύρης τρύπας στη διάρκεια του έτους. Κάθε μια από τις εναλλακτικές προτάσεις έχει υπολογιστεί ότι επιφέρει περί τα 40 εκατ. ευρώ.
Καπνόσημο
 
Πιο αναλυτικά, σε «χειμερία νάρκη» έχει τεθεί προς το παρόν η επιβολή ενός νέου «καπνόσημου» σε εστιατόρια και καφέ. Πρόκειται για ένα ειδικό τέλος καπνιζόντων που -αν τελικά εφαρμοστεί – θα αφορά σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σήμερα το «καπνόσημο» ισχύει μόνον για τα καζίνο και τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, προκειμένου να διαθέτουν χώρους καπνιζόντων. Με το νέο ειδικό τέλος, επεκτείνεται ουσιαστικά ο αντικαπνιστικός νόμος Λοβέρδου που αφορά στον διαχωρισμό χώρων σε καπνίζοντες και μη καπνίζοντες καθώς και την …εξαγορά του δικαιώματος του καπνίζειν από τους διαχειριστές.
Οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι από την εφαρμογή του σχετικού μέτρου θα εισπράξουν περίπου 40 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπάρξει νέα επιβάρυνση των ασφαλισμένων ή των ασθενών. Μάλιστα, για μεγαλύτερες …αποδόσεις του μέτρου έχει ήδη δρομολογηθεί η αυστηροποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καθώς και η επιβολή πιο «τσουχτερών» προστίμων. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός καθώς σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα θα στελεχωθεί -μέσω της κινητικότητας στον ΕΟΠΥΥ- με νέο προσωπικό το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.
Συμμετοχή
 
Στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις. Η πρόταση προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για την διενέργεια εξετάσεων όπως είναι οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες.
Με το συγκεκριμένο μέτρο, το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να βάλει «φρένο» και στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση παραπεμπτικών, καθώς παρατηρείται «ρεκόρ» συνταγών. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον περασμένο Απρίλιο κατεγράφησαν 9,5 εκατ. παραπεμπτικά σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ!
Σύμφωνα δε με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ένας στους τρεις Έλληνες υποβάλλεται κάθε χρόνο σε αξονική τομογραφία και ένας στους δέκα σε μαγνητική. Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται ετησίως 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι μόλις 123,8. Ανάλογη είναι η κατάσταση και με τους μαγνητικούς, καθώς σε κάθε 1.000 Έλληνες αναλογούν ετησίως 97,9 μαγνητικές τομογραφίες, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι μόλις 46,3 προς 1.000.
Προς το παρόν πάντως και αυτό το μέτρο παραμένει «ανενεργό» καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρξει νέα επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Σε κάθε περίπτωση η απόδοση του μέτρου αυτού υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ.
Τέλος το μέτρο το «25ευρω» που καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από φόρο καπνού, δεν αποκλείεται τελικά να …αξιοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι εκφράζει «προσωπική γνώμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το μέτρο του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες και είναι σωστό. Πιθανόν με άλλον υπουργό στο μέλλον, θα δείτε ότι θα μπει, διότι δεν έχει να κάνει μόνον με την είσπραξη, αλλά με το συνολικό εξορθολογισμό του συστήματος».
Συνταγές
 
Αντίθετα, «πρεμιέρα» έχει ήδη κάνει η εφαρμογή του μέτρου της κράτησης του ενός (1) ευρώ στις ιατρικές συνταγές. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι έχουν μηδενική συμμετοχή για τη φαρμακευτική τους κάλυψη. Όλοι οι άλλοι επιβαρύνονται με 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή (κάθε συνταγή περιλαμβάνει τρία φάρμακα). Με δεδομένο, ότι κάθε μήνα εκδίδονται περί τις 6 εκατ. ιατρικές συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέσω του συστήματος e – syntagografisi, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα έσοδα που προσδοκά το υπουργείο Υγείας από το μέτρο σε ετήσια βάση περίπου 72 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως οι ίδιοι καλούνται να εφαρμόσουν το σχετικό μέτρο και μόνον, και αποσαφηνίζουν ότι η κράτηση του ποσού δεν μπαίνει στο δικό τους ταμείο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ), Κ. Λουράντου ο οποίος τις προηγούμενε μέρες ανέφερε ότι «εμείς λειτουργούμε ως φοροεισπράκτορες» διευκρινίζοντας ότι «η κράτηση αυτή δεν σχετίζεται με τον κλάδο μας».
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.