Ενώ τα χρέη πνίγουν τον ΕΟΠΥΥ, οι ατασθαλίες συνεχίζονται…

Facebooktwitterpinterest
 Γιατροί έγραφαν εξετάσεις κόστους χιλιάδων ευρώ για παθήσεις άσχετες με την ειδικότητα τους
Οι συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΟΠΥΥ έχουν «ανάψει» το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τα χρέη και οι υποχρεώσεις μπαίνουν διαρκώς στις συζητήσεις, ενώ ατασθαλίες και λαθροχειρίες εξακολουθούν να ταλανίζουν τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Η βιωσιμότητα του Οργανισμού απασχολεί εντόνως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία μελετά τον επανασχεδιασμό του.

Η αρμόδια επιτροπή, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Κυριάκο Σουλιώτη, παρέδωσε την Παρασκευή στον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη την πρόταση της, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλάει για ενιαίο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη βάση της ενοποίησης των αντίστοιχων μονάδων, δηλαδή των Πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ με τα Κέντρα Υγείας, και τη λειτουργία τους σε 24ωρη βάση για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ. To μοντέλο θα εφαρμοστεί με βάση τον σχεδιασμό που θα εκπονήσει κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.
Παρ’ ότι το τελευταίο τρίμηνο ο ΕΟΠΥΥ πήρε μια ανάσα – βάσει των στοιχείων που έδωσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο κ. Γεωργιάδης στους επικεφαλής της τρόικας, από 260 εκατ. ευρω που ήταν τα μηνιαία έσοδα του Οργανισμού τον Ιούλιο έφθασαν τα 371 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο τα 386 εκατ. ευρω-, εν τούτοις τα χρέη εξακολουθούν να τον πνίγουν. Η γκρίνια από προμηθευτές και παρόχους είναι έντονη  ενώ τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν έχουν πληρωθεί ούτε το 2012 ούτε το 2013.
Την ίδια στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού «ξεσκονίζουν» γιατρούς και άλλους παρόχους προκειμένου να εντοπίσουν ατασθαλίες και παραβατικές συμπεριφορές και να μπει τέλος στην «αιμορραγία» του ΕΟΠΥΥ.
Νευροχειρουργοί και αναισθησιολόγοι έδιναν παραπεμπτικά σε ασθενείς για μέτρηση οστικής πυκνότητας, καρδιολόγοι για εξέταση προστάτη και παθήσεις
του θυρεοειδούς, ενδοκρινολόγοι για διενέργεια μαστογραφίας, πνευμονολόγοι για ακτινογραφία κρανίου, γενικοί χειρουργοί και ρευματολόγοι για προστάτη, ωτορινολαρυγγολόγοι για triplex αρτηριών κάτω άκρων.
Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια μετά τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.
Εξετάσεις αξίας χιλιάδων ευρώ γράφονται από γιατρούς που έχουν ειδικότητα άσχετη με την πάθηση του ασθενούς.
Χαρακτηριστική περίπτωση των όσων συμβαίνουν είναι και ένας γιατρός χωρίς ειδικότητα ο οποίος έδωσε 745 παραπεμπτικά για διαθωρακικό triplex καρδιάς, 88 παραπεμπτικά για 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης (Hotter), άλλα 91 για 24ωρη καταγραφή ρυθμού (Holter), 259 για δοκιμασία κοπώσεως και 99 παραπεμπτικά για εξέταση προστάτη;
Επιπλέον, δεκάδες παραπεμπτικά για καρκίνο του προστάτη, των ωοθηκών και του εντέρου έχει δώσει σε ασθενείς του και ένας ρευματολόγος. Ομοίως έπραξε και ένας πνευμονολόγος ο οποίος, εκτός από τα παραπεμπτικά για τις παραπάνω ασθένειες, έδωσε και για καρκίνο του παγκρέατος. Συνάδελφος του πνευμονολόγος ζήτησε από 144 ασθενείς του να υηοβληθούν σε «ακτινογραφία κρανίου εκάστης θέσεως». Επίσης έδωσε παραπεμπτικά και για ακτινογραφία αγκώνα. Αλλος γιατρός της ίδιας ειδικότητας (πνευμονολόγος) ζήτησε από 11 ασθενείς του να κάνουν εξέταση για καρκίνο του προστάτη – οι τέσσερις εξ αυτών ήταν νεότεροι από 53 ετών.
Καρδιολόγος έγραψε σε 42 ασθενείς παραπεμπτικό προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση προστάτη. Επίσης έδωσε παραπεμπτικά για υπερηχογράφημα κύστεως, προστάτη, μαστού, παγκρέατος, καθώς και για εξετάσεις διάγνωσης καρκίνου του εντέρου, ωοθηκών και παγκρέατος. Εξέταση για διάγνωση καρκίνου του προστάτη ζήτησε ano 52 ασθενείς γιατρός ρευματολόγος. Γιατρός ωτορινολαρυγγολόγος έδωσε παραπεμπτικό για triplex αρτηριών κατω άκρων και φλεβών κάτω άκρων. Παραπεμπτικό σε εννέα ασθενείς για να υποβληθούν σε ειδική εξέταση διάγνωσης της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (οξεία λοιμώδης νόσος) και σε άλλους 13 ασθενείς για να κάνουν RA-test (για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα) έδωσε το τελευταίο τρίμηνο ακτινοθεραπευτής.
– Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκινά νέα έρευνα. Αυτή τη φορά θα ελεγχθούν 50.000 πιστοποιημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή αυτοί που δεν είναι συμβεβλημένοι και ως εκ τούτου δεν πληρώνονται από τον Οργανισμό, έχουν όμως δυνατότητα να γράφουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ φάρμακα και εξετάσεις.
Η δεύτερη έρευνα που κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αφορά τους διπλοθεσίτες γιατρούς. Αυτούς, δηλαδή, που αμείβονται όχι μόνο από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από δεύτερο Ταμείο το οποίο μετά τη σύσταση του Oργανισμού υπήχθη σε αυτόν. Ο πρώτος έλεγχος κατέδειξε περίπου 150 περιπτώσεις γιατρών που εργάζονται παράλληλα με τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα Ταμεία των μηχανικών, των γιατρών και των δικηγόρων) και στο ΤΑΥΓΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας).
Η παράλληλη απασχόληση συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν, πριν από την ενοποίηση δηλαδή των κλάδων Υγείας των Ταμείων με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Ο πολυκερματισμός των ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών επέτρεπε στους γιατρούς να εργάζονται σε πολλά δημόσια Ταμεία.
Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και μετά τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα ένας ενιαίος πια Οργανισμός να πληρώνει άμεσα και έμμεσα τους ίδιους γιατρούς για την ίδια θέση.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι αποφασισμένη να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί μνημονιακή συμβατική υποχρέωση για μείωση κατά 10% του ιατρικού δυναμικού του Οργανισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, «ο Οργανισμός ερευνά τις περιπτώσεις των γιατρών που είχαν εργασιακή σχέση με δύο Ταμεία πριν από την υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ και συνεχίζουν να αμείβονται με δύο μισθούς. Θα διακοπεί η διπλή μισθοδοσία τους και σε όσες από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει παραβίαση της νομιμότητας θα ακολουθήσει παραπομπή στα αρμόδια ελεγκτικά και πειθαρχικά όργανα».
Τα παραστατικά
Ο χορός των triplex και του προστάτη 
Ανάμεσα στις περιπτώσεις που προέκυψαν από τους ελέγχους στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς είναι και οι παρακάτω:
Νευροχειρουργός έδωσε παραπεμπτικά μέτρησης οστικής πυκνότητας σε οκτώ ασθενείς. Συνολική δαπάνη: 292,4 Ε.
Αναισθησιολόγος έγραψε σε ασθενείς εξετάσεις για μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ενδοκρανίων αγγείων, άκρου ποδός, γονάτου, εγκεφάλου και άνω κοιλίας, triplex αρτηριών, φλεβών κάτω άκρων και καρδιάς, καθώς και υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. Συνολική δαπάνη: 2.400 Ε.
Αλλος καρδιολόγος έδωσε παραπεμπτικό για τη διενέργεια εξετάσεων σχετικών με παθήσεις του θυρεοειδούς σε 248 ασθενείς. Συνολική δαπάνη: 2.387,81 Ε.
Ενδοκρινολόγος έδωσε παραπεμπτικό για triplex αρτηριών κάτω άκρων σε 117 ασθενείς. Συνολική δαπάνη: 4.772,30 Ε.
Ο ίδιος ενδοκρινολόγος έδωσε παραπεμπτικό και για μαστογραφία σε 62 ασθενείς. Συνολική δαπάνη: 640,14 Ε.
Χειρουργός έδωσε σε 140 ασθενείς παραπεμπτικό για εξέταση διάγνωσης καρκίνου του προστάτη. Συνολική δαπάνη: 1652,63 Ε.
Ο ίδιος χειρουργός από άλλους 75 ασθενείς ζήτησε μέτρηση οστικής πυκνότητας. Συνολική δαπάνη: 2.808,05 Ε.
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ – ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.