Ενδοαγγειακή αποκατάσταση νεφρικών αρτηριών

Facebooktwitterpinterest

Στένωση νεφρικών αρτηριών
Όταν σχηματιστεί αθηρωματική πλάκα στις νεφρικές αρτηρίες αυτές αρχίζουν να στενεύουν και περιορίζεται η αιματική ροή στους νεφρούς. Αυτό ονομάζεται στένωση νεφρικών αρτηριών. Ως απάντηση στη μείωση της ροής του αίματος ο νεφρός απελευθερώνει μια χημική ουσία που αυξάνει την αρτηριακή πίεση σε ολόκληρο το σώμα ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος στον νεφρό.

Ορισμένες στενώσεις των νεφρικών αρτηριών μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη απόφραξη και απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

nefriki1 nefriki2

Οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται για στένωση νεφρικών αρτηριών αν παρουσιάζουν:
αρτηριακή πίεση η οποία δεν ελέγχεται
εξετάσεις αίματος με σημεία μείωσης της νεφρικής λειτουργίας
ήχους διαταραγμένης αιματικής ροής που ακούγονται με στηθοσκόπιο πάνω από τις νεφρικές αρτηρίες.
Οι παρακάτω διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να γίνουν αν υποψιαζόμαστε νόσο των νεφρικών αρτηριών:
υπερηχογράφημα νεφρικών αρτηριών : μια εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνα του νεφρού και της νεφρικής αρτηρίας σε μια οθόνη, δεν πονάει και δεν απαιτεί τη χρήση βελόνων, σκιαγραφικού ή ακτίνων Χ
αγγειογραφία :πρόκειται ουσιαστικά για μια ακτινογραφία των αγγείων, που γίνεται με τη χορήγηση μιας ακτινοσκιερής ουσίας, που ονομάζεται σκιαγραφικό.
Υπάρχουν τέσσερις βασικές θεραπευτικές μέθοδοι για τους ασθενείς με στένωση νεφρικών αρτηριών:

Φαρμακευτική αντιμετώπιση:
Συχνά χρησιμοποιούνται δύο με τρία φάρμακα

Παράκαμψη νεφρικής αρτηρίας με χειρουργική επέμβαση:
Ενα τεχνητό μόσχευμα ή μια από τις φλέβες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν παράκαμψη ώστε να δημιουργηθούν νέα κανάλια που θα μεταφέρουν αίμα στους νεφρούς.

Αγγειοπλαστική νεφρικής αρτηρίας (μπαλονάκι): Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιεί ένα καθετήρα (μικρό σωλήνα) με ένα μικρό μπαλόνι στην άκρη του (καθετήρας διάτασης), ώστε να ανοίξει η στενωμένη νεφρική αρτηρία, πιέζοντας την πλάκα πάνω στο τοίχωμα του αγγείου. Αυτή η διάταση μειώνει τη στένωση μέχρι να μην εμποδίζει πλέον την αιματική ροή. Το μπαλόνι ξεφουσκώνει και απομακρύνεται από την αρτηρία. Μετά την αγγειοπλαστική υπάρχει η πιθανότητα επαναστένωσης εντός έξι μηνών ως ένα χρόνο.

Ενδοπρόθεση (stent) νεφρικής αρτηρίας : Η ενδοπρόθεση (stent) είναι ένα συρμάτινο πλέγμα που τοποθετείται μέσα στη στενεμένη ή πλήρως αποφραγμένη αρτηρία. Το μέγεθος της ενδοπρόθεσης που χρησιμοποιείται για τη νεφρική αρτηρία είναι περίπου 15 χιλιοστά σε μήκος και 6 χιλιοστά σε διάμετρο όταν ανοίγει πλήρως μέσα στην αρτηρία. Όταν η ενδοπρόθεση (stent) ανοίξει λειτουργεί σαν ένα πλέγμα που κρατά την αρτηρία ανοιχτή αποκαθιστώντας έτσι την αιματική ροή. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η υγιής έσω στιβάδα της αρτηρίας θα αναπτυχθεί πάνω από την ενδοπρόθεση και θα την ενσωματωθεί μόνιμα στο αγγείο. Ο ασθενής δεν θα αισθάνεται την ενδοπρόθεση και δεν θα επηρεαστούν οι καθημερινές του δραστηριότητες.
Μια ενδοπρόθεση τοποθετείται αν η αγγειοπλαστική με μπαλόνι δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Το αποτέλεσμα της αγγειοπλαστικής μπορεί να θεωρηθεί ανεπιτυχές αν :
η στένωση που απομένει στην νεφρική αρτηρία είναι > 50%
η πίεση στην νεφρική αρτηρία είναι ακόμα ασυνήθιστα υψηλή σαν αποτέλεσμα της απομένουσας στένωσης
Υπάρξει ρήξη αγγείου εξαιτίας της αγγειοπλαστικής, πράγμα που επηρεάζει την αιματική ροή στους νεφρούς

Οδηγίες πριν την ενδαγγειακή αποκατάσταση στένωσης νεφρικών αρτηριών
Με την εισαγωγή στο νοσοκομείο θα γίνουν μια σειρά αναίμακτων εξετάσεων όπως είναι το υπερηχογράφημα των νεφρών, η αξονική ή μαγνητική αγγειογραφία και οι συνήθεις εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός πρέπει να είναι ενημερωμένος σχετικά με τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής καθώς και τις τυχόν αλλεργίες που έχει και κυρίως στα οστρακοειδή, στο σκιαγραφικό μεσο ή στο ιώδιο.
Ο ασθενής δεν πρέπει να φαει και να πιει ο,τιδήποτε μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ πριν την επέμβαση και να μην πάρει ασπιρίνη για δύο μέρες πριν την επέμβαση.
Θα πρέπει να υπογράψει μια δήλωση συγκατάθεσης για τη διαδικασία αλλά και για χειρουργείο παράκαμψης για την σπάνια περίπτωση που δεν είναι επιτυχημένη η επέμβαση τοποθέτησης της ενδοπρόθεσης και χρειαστεί να γίνει ανοικτή επέμβαση.

Κίνδυνοι
Η αγγειοπλαστική περιλαμβάνει ορισμένους πιθανούς κινδύνους:
αιμορραγία στο σημείο της εισόδου παρακέντησης στο χέρι ή στη βουβωνική περιοχή
μελάνιασμα, πρήξιμο στο σημείο της παρακέντησης
αιμορραγία
λοίμωξη/πυρετός
ανεύρυσμα (ανώμαλη διάταση της αρτηρίας)
επαναστένωση
αντίδραση στο σκιαγραφικό
μετακίνηση της πλάκας
Oι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τοποθέτηση ενδοπρόθεσης περιλαμβάνουν:
αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου
μετακίνηση της ενδοπρόθεσης
αλλεργική αντίδραση στο μέταλλο της ενδοπρόθεσης
αποτυχία τοποθέτησης στο σημείο της απόφραξης

Πλεονεκτήματα ενδαγγειακής αποκατάστασης
Πρόκειται για μια μέθοδο ελάχιστα επεμβατική, με μικρό ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο, ανώδυνη και με λιγότερες μέρες νοσηλείας και ανάρρωσης μετά την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Η επέμβαση γίνεται στην αγγειογραφική αίθουσα.Ο ασθενής ξαπλώνει στο ακτινολογικό κρεβάτι και καλύπτεται με στείρο κάλυμμα καθώς και η ακτινολογική λυχνία η οποία κινείται πάνω από αυτόν κατά την διάρκεια της εξέτασης, Η θέση εισαγωγής του καθετήρα απολυμαίνεται με αντισηπτικό υγρό. Ο ασθενής μένει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μπορεί να λάβει ένα ήπιο ηρεμιστικό. Στην περιοχή εισαγωγής του καθετήρα γίνεται τοπική αναισθησία. Αφού το αναισθητικό δράσει θα υπάρχει μόνο ένα αίσθημα πίεσης καθώς ο γιατρός θα δουλεύει με τους καθετήρες.
Σε όλη τη διάρκεια θα παρακολουθείται η αρτηριακή πίεση και ο σφυγμός του ασθενούς. Κατά την επέμβαση θα χορηγηθεί σκιαγραφικό για την απεικόνιση των αγγείων, το οποίο σπάνια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, ενώ συνήθως προκαλεί ένα αίσθημα θερμότητας στη διάρκεια της χορήγησης του.
Μέσω της τομής στο βουβώνα τοποθετείται ένα οδηγό σύρμα στην αρτηρία το οποίο προωθείται ως την νεφρική αρτηρία. Στη συνέχεια εισάγεται ένας καθετήρας (μακρύς λεπτός σωλήνας) με μπαλόνι.. Ο γιατρός δίνει οδηγίες (μην κινείστε, κρατείστε την αναπνοή σας). Όταν ο καθετήρας φτάσει στο σημείο που πάσχει το μικρό μπαλόνι στην άκρη του φουσκώνει. Το μπαλόνι ασκεί πίεση στην πλάκα του αγγείου προκαλώντας διάνοιξη του αγγείου και αύξηση της αιματικής ροής. Είναι φυσιολογικός ένας μικρός πόνος κατά τη διάρκεια της διάτασης του μπαλονιού.
Η διαδικασία τοποθέτησης ενδοπρόθεσης (stent) είναι παρόμοια με τη διαδικασία της αγγειοπλαστικής. Η ενδοπρόθεση(stent) εισάγεται στη νεφρική αρτηρία με έναν καθετήρα με μπαλόνι και προωθείται ως την απόφραξη της αρτηρίας. Το μπαλόνι θα απωθήσει την πλάκα και η ενδοπρόθεση (stent) θα εκπτυχθεί μέχρι να ταιριάξει πλήρως στο έσω τοίχωμα της νεφρικής αρτηρίας, διευρύνοντας το κανάλι της ροής του αίματος. Ένα ή περισσότερα stentς μπορει να τοποθετηθούν ανάλογα από την έκταση της βλάβης. Με το ανοιγμένο ενδοπρόθεμα (stent) να παραμένει στην νεφρική αρτηρία το μπαλόνι ξεφουσκώνεται και αποσύρεται από το σώμα σας.
Η διαδικασία περιλαμβάνει ελάχιστο ως μέτριο πόνο σε συνδυασμό με ήπια ενόχληση στη διάρκεια των πρώτων ωρών μετά την αγγειοπλαστική. Η αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση της ενδοπρόθεσης (stent) διαρκούν 60 με 90 λεπτά.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιό του όπου παρακολουθείται στενά από το προσωπικό του νοσοκομείου η αρτηριακή του πίεση και ο καρδιακός του ρυθμός. Αν ο βουβωνική περιοχή έχει χρησιμοποιηθεί σαν σημείο εισόδου ο ασθενής πρέπει να μείνει ξαπλωμένος για αρκετές ώρες με ευθειασμένο το πόδι του. Όταν απομακρυνθούν όλοι οι καθετήρες από την τομή εισόδου, ασκείται πίεση στο σημείο της παρακέντησης για περίπου 20 με 30 λεπτά μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Είναι σημαντικό ο ασθενής να μείνει ξαπλωμένος και ακίνητος για να αποφευχθεί αιμορραγία του σημείου της παρακέντησης. Την πρώτη ημέρα μπορεί να φαει και να πιει ελαφρά. Τα υγρά θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση του σκιαγραφικού που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια της επέμβασης. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει 12-24 ώρες μετά την επέμβαση δεδομένου ότι το σημείο της παρακέντησης δεν αιμορραγεί.
Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική ή τοποθέτηση ενδοπρόθεσης μπορεί να εξέλθουν του νοσοκομείου την επόμενη μέρα. Πριν την έξοδό του από το νοσοκομείο ο γιατρός θα δώσει οδηγίες για τη δραστηριότητά, τη δίαιτα και τα φάρμακα που θα παίρνει. Πρέπει να αποφευχθεί η έντονη δραστηριότητα όπως το σήκωμα βάρους για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ δεν μπορεί να οδηγήσει τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση Χορηγούνται φάρμακα για να μην δημιουργηθούν θρόμβοι στο αγγείο που μόλις άνοιξε και υιοθετείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Το σημείο παρακέντησης πρέπει να καθαρίζεται με σαπούνι και νερό και να παρακολουθείται για ερυθρότητα, οίδημα, ή σημεία αιμορραγίας.
Ο ασθενής επιστρέφει για παρακολούθηση μετά την επέμβαση κατά τακτά χρονικά διαστήματα Η παρακολούθηση περιλαμβάνει ένα σύνολο εξετάσεων, όπως το υπερηχογράφημα νεφρών ώστε να διαπιστωθεί αν η νεφρική αρτηρία είναι ακόμα ανοιχτή, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας. Οι ασθενείς που έχουν αγγειακές ενδοπροθέσεις πρέπει να το αναφέρουν σε όποιο γιατρό θα έρχονται στο εξής σε επαφή.

http://www.epemvatiki.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.