Τα μυστικά της κυβερνοχονδρίασης

Facebooktwitterpinterest

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εξειδικευμένη σε Μη Κατευθυντική Εμψύχωση Ομάδων, σχολική -εξελικτική ψυχολόγος Ευφροσύνη Μήτσιου, απάντησε σε ερωτήματα όπως: τι είναι η κυβερνοχονδρίαση; Πότε εμφανίζεται και τι προκαλεί; Ποια είναι η χαρακτηριστική συμπεριφορά του κυβερνοχόνδριου;
Η κ. Μήτσιου λέει:  «Η κυβερνοχονδρίαση είναι η περίπτωση κατά την οποία το άτομο που διακατέχεται από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία του ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με θέματα υγείας για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που νιώθει ή που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει – και δεν του το λένε ή δεν το έχουν βρει οι γιατροί». Επίσης προσθέτει:

«Εφόσον βρει ότι κάποια συμπτώματα ταιριάζουν με αυτό που νιώθει, πιστεύει πλέον ότι πάσχει από αυτό: για παράδειγμα, ένας πόνος στο στομάχι είναι ένδειξη έλκους ή πίσω από μια ταχυπαλμία κρύβεται ένα σοβαρό θέμα με την καρδιά του και όχι μια απλή ενόχληση. Συνήθως, δηλαδή, φοβάται ότι έχει κάτι πολύ σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή του. Η «ειρωνεία» είναι ότι το άτομο ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο για τυχόν ασθένειες, επαναλαμβάνει διάφορες εξετάσεις, αλλάζει συνεχώς γιατρούς διότι ψάχνει όχι τόσο τη θεραπεία αλλά εκείνο το γιατρό ή εκείνη την πληροφορία που θα του επιβεβαιώσει ότι έχει κάτι».

Οι τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, που βρίσκονται στο διαδίκτυο είναι χρήσιμες για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά για ένά υποχόνδριο άτομο, αυτές οι πληροφορίες – που δεν είναι πάντα έγκυρες – μπορούν να αποτελέσουν αφορμή ανησυχίας, πολλές φορές λανθασμένα.

«Το διαδίκτυο δεν είναι από μόνο του επιβλαβές, ο τρόπος που το χειριζόμαστε το κάνει επιβλαβές» συμπληρώνει η Ευφροσύνη Μήτσιου.

http://www.enet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.