Κιρσοκήλη

Κιρσοκήλη Facebooktwitterpinterest

Η κιρσοκήλη είναι μία κιρσοειδώς διευρυμένη φλέβα του όρχεως και του οσχέου, που μπορεί να προκαλέσει πόνο, ατροφία των όρχεων και προβλήματα γονιμότητος. Οι φλέβες περιέχουν μίας κατευθύνσεως βαλβίδες, οι οποίες επιτρέπουν το αίμα να κυλά από τους όρχεις και το όσχεο, πίσω στην καρδιά. Όταν αυτές οι βαλβίδες ατονήσουν, τότε το αίμα λιμνάζει, οι φλέβες διευρύνονται γύρω από τον όρχη και το όσχεο και έτσι έχουμε τη δημιουργία κιρσοκήλης. Ανοιχτή χειρουργική απολίνωση αυτών των φλεβών, διενεργείται από ουρολόγο, και είναι η πιο διαδεδομένη θεραπευτική μέθοδος για την κιρσοκήλη.
Ο εμβολισμός της κιρσοκήλης, είναι μία μη χειρουργική θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται από επεμβατικούς ακτινολόγους, είναι υψηλώς αποτελεσματική, και πολύ πρόσφορη μέθοδος για την αντιμετώπιση συμπτωματικών κιρσοκηλών.

Επιπολασμός
-Περίπου το 10-15% των ανδρών πάσχουν από κιρσοκήλη-στα στείρα ζευγάρια το ποσοστό ανδρών με κιρσοκήλη ανέρχεται στο 30-40%
-Μεγαλύτερα ποσοστά συναντώνται σε άνδρες ηλικίας από 15-35 ετών.

Συμπτωματολογία
-Αίσθημα πόνου, στην περιοχή ιδίως όταν το άτομο στέκεται, ή κάθεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα η αυξημένη πίεση που ασκείται στις φλέβες της περιοχής να τις διευρύνει. Τυπικά οι επώδυνη κιρσοκήλη, είναι διογκωμένη.
-Προβλήματα γονιμότητος. Υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ κιρσοκήλης και στειρότητας. Το ποσοστό ύπαρξης κιρσοκήλης σε ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητος αγγίζει το 30%.Μειωμένος όγκος σπέρματος, μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων, καθώς και μη φυσιολογική μορφολογία τους, σχετίζονται με την ύπαρξη κιρσοκήλης. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η κιρσοκήλη αυξάνει τη θερμοκρασία στο όσχεο και μειώνει την παραγωγή σπέρματος.
-Ατροφία των όρχεων. Η συρρίκνωση των όρχεων είναι άλλο ένα σημείο πιθανής ύπαρξης κιρσοκήλης. Συχνά και αφού διορθωθεί η κιρσοκήλη,οι όρχεις ανακτούν το αρχικό τους μέγεθος.

Διάγνωση κιρσοκήλης
Η διάγνωση της νόσου τίθεται εύκολα, είτε με την κλινική εξέταση από τον ιατρό, είτε με κλινικές εξετάσεις.
-Τυπικά εντοπίζεται στην αριστερή πλευρά του οσχέου. Στη δεξιά πλευρά εντοπίζεται μόνο στο 10% των περιπτώσεων.
-Κατά την φυσική εξέταση το όσχεο δίνει την εικόνα “σάκου με σκουλήκια”
-Οι όρχεις μπορεί να μειωθούν σε μέγεθος-Ατροφία
-Όταν η κιρσοκήλη δεν καθίσταται εύκολα ορατή, η ανώμαλη ροή του αίματος μπορεί να διαπιστωθεί με τη χρήση Doppler υπερήχων, ή με τη βοήθεια ακτινοσκοπικής φλεβογραφίας, στην οποία μία ειδικά χρωστική ουσία ενίεται στις φλέβες και τονίζει τυχών περιοχές με αγγειακές ανωμαλίες.

Θεραπείες Κιρσοκήλης
Σήμερα υπάρχουν δύο θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση των κιρσοκηλών:
Ο εμβολισμός με την καθοδήγηση με καθετήρα
Και η χειρουργική απολίνωση

Κατευθυνόμενος καθετηριακός εμβολισμός: Αποτελεί μία μη χειρουργική πράξη, η οποία εκτελείται από επεμβατικό ακτινολόγο, και γίνεται με την χρήση οδηγών καθετήρων και άλλων εργαλείων μέσα στο σώμα. Ο ασθενής προσέρχεται σαν εξωτερικός ασθενής και του χορηγούνται ελαφρά ηρεμιστικά σκευάσματα ενδοφλεβίως και τοπική αναισθησία. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής παραμένει ήρεμος και δεν πονάει κατά την διάρκεια της επέμβασης, η οποία διαρκεί κατά μέσο όρο μια ώρα.
Για την διαδικασία ο επεμβατικός ακτινολόγος κάνει μία μικροσκοπική τομή στο δέρμα, στην περιοχή του δεξιού βουβωνικού πόρου, διαμέσου της οποίας και κάτω από τοπική αναισθησία, εισάγεται ένας πολύ λεπτός καθετήρας στην μηριαία φλέβα. Από την μηριαία φλέβα ο καθετήρας προωθείται κατευθείαν στην ορχική φλέβα. Κατόπιν ο ιατρός εγχύει σκιαγραφική ουσία, η οποία επιτρέπει την καλύτερη απεικόνιση των φλεβών και την καλύτερη χαρτογράφησή τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαφανεί που ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα και που θα πρέπει να εμβολισθεί και να αποφραχθεί η φλέβα. Με τη χρήση ειδικών coils, μπαλονιών, ή τεμαχιδίων, ο επεμβατικός ακτινολόγος διακόπτει την αιματική ροή στη διευρυμένη φλέβα, με αποτέλεσμα να μειώνει την αυξημένη σε αυτήν πίεση.. Με τον εμβολισμό της φλέβας το αίμα προωθείται σε άλλους υγιείς δρόμους. Είναι απαραίτητη η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος εκ των έσω της προβληματικής φλέβας, ό,τι δηλαδή κάνει και ο ουρολόγος, αλλά χωρίς χειρουργείο.. Ο ασθενής συνήθως και για προληπτικούς λόγους παραμένει κλινήρης για περίπου δύο ώρες μετά την επέμβαση. Κατόπιν και για διάστημα 3 ημερών πρέπει να αποφεύγει την άθληση και το να σηκώνει βάρη. Μετά από 3 μήνες η περιοχή επανελέγχεται με την βοήθεια έγχρωμου Doppler.

Χειρουργική Απολίνωση:Συνήθως ο ασθενής υποβάλλεται στην επέμβαση αυτή, υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση ο χειρουργός κάνει μία τομή στην περιοχή του οσχέου και διαπερνάει τα επίπεδα ιστών έτσι ώστε να αποκαλύψει τις προβληματικές φλέβες. Οι φλέβες αυτές περιδένονται και απολινώνονται και το αίμα οδηγείται σε υγιείς φλέβες. Συχνά χρησιμοποιείται και η λαπαροσκοπική μέθοδος για τη διενέργεια αυτής της επέμβασης. Ο χρόνος ανάρρωσης συνήθως φτάνει τις 6 εβδομάδες πριν ο ασθενής καταστεί ικανός να σηκώσει βάρη ή να επιδοθεί σε έντονες φυσικές δραστηριότητες.

Αποτελεσματικότητα.
Η ανακούφιση από τον πόνο και το οίδημα και η αποκατάσταση της αιματικής κυκλοφορίας του αίματος στη φλέβα, υπερβαίνει το ποσοστό του 85% με την τεχνική του κατευθυνόμενου καθετηριασμού.

http://www.epemvatiki.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.