Ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται σε… εκκαθάριση εν λειτουργία

Facebooktwitterpinterest
ΟΙ 7 ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σε «εκκαθάριση» εν λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, με αξιολόγηση δομών, κόστους, παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και εργαζομένων (κυρίως ιατρών), προχωρεί το υπουργείο Υγείας. Χθες, μάλιστα, συνεδρίασε η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία έχει ήδη λάβει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα κριτήρια αξιολόγησης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα υγείας της χώρας.

Η «Η» αποκαλύπτει σήμερα τον «οδηγό» σύμφωνα με τον οποίο θα αξιολογηθεί συνολικά ο ΕΟΠΥΥ. Ο «οδηγός» περιλαμβάνει αξιολόγηση σε επτά βασικούς άξονες: Οσοι «περάσουν» με θετικό πρόσημο την αξιολόγηση, θα αποκτήσουν και το «εισιτήριο» παραμονής στον νέο ενιαίο φορέα που αναμένεται να λειτουργήσει αρχές του 2014. Πιο αναλυτικά:

ΕΟΠΥΥ: Από «κόσκινο» θα περάσει και ο ίδιος ο Οργανισμός, ο οποίος θα αξιολογηθεί όχι μόνον για τη λειτουργία του και τις αρμοδιότητές του αλλά και για την αποστολή του. Ουσιαστικά η αρμόδια Επιτροπή, μετά τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων (που αφορούν αποστολή, στόχους, λειτουργία, αρμοδιότητες και ικανότητες), θα αξιολογήσει συνολικά «τον λόγο ύπαρξης του ΕΟΠΥΥ». Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας, δηλαδή ο Οργανισμός δεν θα παρέχει υπηρεσίες όπως συμβαίνει σήμερα.

Χρήστες: Η ικανοποίηση των χρηστών των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον δεύτερο άξονα αξιολόγησης του Οργανισμού. Μάλιστα, ειδική αναφορά γίνεται στο κατά πόσο οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Γιατροί: Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τους γιατρούς με γνώμονα: «Ποιος πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές». Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα αξιολογήσει ποιοι γιατροί μπορεί να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες των χρηστών με τον πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Θα αξιολογηθεί δηλαδή το κόστος και το όφελος ανά ειδικότητα. Σημειώνεται, πάντως, ότι ήδη ο υπουργός Υγείας έχει «αποκλείσει» από τον νέο φορέα κάποιες ειδικότητες γιατρών (χειρουργικές) οι οποίες δεν παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ενδεικτικά έχει αναφέρει την περίπτωση των πλαστικών χειρουργών.

Κόστος: Βασικό κριτήριο αξιολόγησης αποτελούν τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού καθώς και οι δαπάνες.

Εξέλιξη: «Υπάρχει λόγος να εξελιχθεί ο φορέας; Πρέπει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του;». Και στον άξονα αυτό, το βασικό κριτήριο είναι το κόστος σε σχέση με το παραγόμενο έργο. Μάλιστα, οι υπηρεσίες που προσφέρονται τίθενται υπό… εξέταση και υπό προϋπόθεση ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Δυνατότητες κατανομής διαθέσιμων ανθρώπινων και δημοσιονομικών πόρων είναι το «κλειδί» για την εξασφάλιση περισσότερων παροχών με μικρότερο κόστος. Οσοι δεν καταφέρουν να πείσουν ότι μπορούν να «απορροφηθούν», χωρίς να αυξήσουν τη δαπάνη, θα «κοπούν» από την αξιολόγηση. Η νέα δομή θα πρέπει να διασφαλίζει όλα τα παραπάνω. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και χθες ο κ. Γεωργιάδης, σε συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ (ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ), υπογράμμισε ότι «παραμένει σε ισχύ η ανάγκη αξιολογήσεως των ιατρικών ειδικοτήτων που θα χρειαστούν στη νέα δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Δεσμεύτηκε πάντως ότι μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας/διαθεσιμότητας, «το νυν υγειονομικό και λοιπό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες».

Εν τω μεταξύ, έκκληση προς τους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ να μην πραγματοποιήσουν την απεργία που έχουν εξαγγείλει και να προσέλθουν σε διάλογο απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός. Οπως τόνισε, οι μονάδες υγείας πρέπει να μείνουν ανοιχτές και να μην χαθούν τα 65.000 ραντεβού που πραγματοποιούνται καθημερινά. Αναφερόμενος στο νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την υγεία, υπογράμμισε ότι κάποιες ειδικότητες δεν έχουν σήμερα πραγματικό αντικείμενο στις μονάδες της πρωτοβάθμιας. Κάποιες, λοιπόν, από τις ειδικότητες αυτές θα φύγουν από τον στενό πυρήνα της πρωτοβάθμιας και θα αξιοποιηθούν στη δευτεροβάθμια.

imerisia.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.