Το πρώτο μπάνιο του μωρού. Προσοχή! Γλυστράει!

Facebooktwitterpinterest
Το πρώτο μπάνιο του μωρού σας είναι ένα πραγματικό ορόσημο που χρειάζεται εξάσκηση. Χρειάζεται να χαλαρώσετε και θα γίνεται όλο και πιο εύκολο με τον καιρό

Το πρώτο μπάνιο του μωρού σας είναι ένα πραγματικό ορόσημο. Το πότε όμως θα γίνει, για να μην πούμε το πώς και το πού, είναι ερωτήσεις που έχει κάθε γονιός σχετικά με το πρώτο μπάνιο του μωρού σας. Το πλύσιμο ενός βρεγμένου βρέφους που γλιστράει, φωνάζει και κινείται διαρκώς είναι κάτι που απαιτεί εξάσκηση. Γι’ αυτό χαλαρώστε! Θα γίνεται όλο και πιο εύκολο με τον καιρό, και μάλιστα το μωράκι σας θα αρχίσει να ευχαριστιέται το πλατσούρισμα στο νερό. Στο τμήμα αυτό, θα απαντήσουμε στα βασικά ερωτήματά σας περί μπάνιου και θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για το μπάνιο του μωρού σας για να γίνει η ώρα του μπάνιου πιο ευχάριστη και εύκολη για όλους και για να ξέρετε πότε να κάνετε μπάνιο στο μωρό.

Πότε Να Του Κάνετε Μπάνιο

Το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο στο μωράκι σας εξαρτάται κατά βάση από την ηλικία του. Για τα νεογνά, αρκούν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, αν βέβαια το καθαρίζετε καλά μετά από κάθε αλλαγή πάνας και πλένετε τα χέρια και τα πόδια του αρκετές φορές την ημέρα. Εκτός από την περίπτωση που κάνουν εμετό ή που λερώνουν τις πάνες, γενικά τα νεογνά δεν είναι πολύ βρώμικα.

Όσο πιο μεγάλο είναι το μωράκι σας, τόσο πιο συχνά χρειάζεται μπάνιο, ειδικά όταν αρχίζει πλέον να μπουσουλάει και να τρώει στερεά τροφή. Θα πρέπει πλέον, μέχρι να γίνει νήπιο, να του κάνετε μπάνιο σχεδόν κάθε βράδυ – αν όχι για να καθαρίσετε τη βρωμιά όλης της μέρας, σίγουρα για να χαλαρώσει πριν τον ύπνο.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για μπάνιο; Γενικά είναι καλύτερα για τα νεογνά να κάνουν μπάνιο πριν το φαγητό, αν βέβαια δεν πεινάνε πολύ. Αν τους κάνετε μπάνιο αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να κάνουν εμετό. Για τα μεγαλύτερα μωράκια, μία από τις χρήσιμες συμβουλές για το μπάνιο του μωρού σας είναι το μπάνιο πριν τον ύπνο, διότι είναι καθαρά τη νύχτα αλλά και τα βοηθάει να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλύτερα. Ίσως να σας βολέψει να έχετε την εξής καθημερινή ρουτίνα: μπάνιο, διάβασμα παραμυθιού, ύπνος. Αλλά, αφού έχετε μάθει πότε να κάνετε μπάνιο στο μωρό, χρησιμοποιήστε κι εσείς την κρίση σας και κάντε μπάνιο στο μωράκι σας όποτε το χρειάζεται.

Πώς Να Του Κάνετε Μπάνιο: Με Σφουγγάρι Ή Χωρίς;

Πριν να πέσει ο ομφάλιος λώρος του μωρού σας (συνήθως μεταξύ 10 ημερών και τριών εβδομάδων μετά τη γέννα) καλύτερα να του κάνετε μπάνιο μόνο με σφουγγάρι για να αποφύγετε να βρέξετε εκείνη την περιοχή. Ακουμπήστε το μωράκι σας σε μια απαλή και επίπεδη επιφάνεια (π.χ. πάνω σε μια καθαρή πετσέτα). Ετοιμάστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και ένα σφουγγαράκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα. Έχοντας το μωράκι σας καλυμμένο ζεστά, ξεσκεπάστε ένα ένα τα άκρα και πλύντε τα απαλά. Σκουπίστε το πρώτο, καλύψτε το και πλύντε το επόμενο. Αν κατά λάθος βρέξετε την περιοχή του ομφάλιου λώρου, σκουπίστε απαλά με την πετσέτα για να στεγνώσει. (Δείτε εδώ τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για τη φροντίδα του ομφάλιου λώρου).

Το Μεγάλο Μπάνιο

Μόλις πέσει ο ομφάλιος λώρος, το μωράκι σας είναι έτοιμο για το πρώτο του κανονικό μπάνιο στην ειδική μπανιέρα για μωρά. Ό,τι και να χρησιμοποιήσετε στο πρώτο μπάνιο του μωρού σας, καλύψτε τον πάτο με μια πετσέτα για να το κάνετε πιο μαλακό. Ίσως χρειαστείτε και τη βοήθεια του συντρόφου σας για να μπορέσετε να κρατήσετε το μωράκι. Βάλτε δίπλα σας όλα αυτά που θα χρειαστείτε για να μην πρέπει να ψάχνετε στη διάρκεια του μπάνιου. Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος:

Μεγάλη πετσέτα

Μαλακό βαμβακερό ύφασμα

Φαρμακευτικό βαμβάκι

Σαπούνι ή αφρόλουτρο για μωρά

Σαμπουάν για μωρά με σύνθεση κατά των δακρύων

Χτένα ή βούρτσα για μωρά

Αν και παραπάνω αναφέρουμε σαπούνι, θα δείτε ότι πολύ συχνά δε χρειάζεται διότι η βρωμιά που έχουν τα μωρά μπορεί να αφαιρεθεί και μόνο με νερό. Το σαπούνι μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά ενυδατικά στοιχεία του δέρματος του μωρού και να το κάνει ξηρό.

Θα χρειαστείτε μόνο περίπου 5 εκατοστά ζεστό νερό. Βάλτε ένα ζεστό βαμβακερό ύφασμα πάνω στην κοιλιά του για να το κρατήσετε ζεστό. Τα πρώτα μπάνια δε χρειάζεται να διαρκούν πολύ, απλά να γίνει η δουλειά. Κρατήστε το μωράκι σας σταθερά και πλύντε απαλά τη βρωμιά ή το απολεπισμένο δέρμα που έχει μαζευτεί. Πάντα το ένα χέρι σας πρέπει να κρατά το μωρό όταν είναι μέσα στη μπανιέρα. Αυτό σίγουρα είναι προφανές όταν το μωράκι σας είναι νεογέννητο, οπότε θα πρέπει να στηρίζετε το κεφαλάκι και την πλάτη του καθώς το πλένετε. Κάντε το όμως και στα μεγαλύτερα μωράκια που μπορούν να κάτσουν και μόνα τους. Καθώς πλένετε το μωράκι σας, προσέξτε ιδιαίτερα τα εξής:

Την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα και την περιοχή της πάνας.

Τις παλάμες και τα πέλματα, ακόμη και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Το πρόσωπο και το λαιμό. Αν έχει μαζευτεί βρωμιά στην περιοχή των ματιών, χρησιμοποιήστε λίγο βαμβάκι για να την καθαρίσετε, σκουπίζοντας απαλά προς τα έξω.

Κρυμμένη Βρωμιά

Τα νεογέννητα γενικά δε λερώνονται πολύ, αλλά κάποιες φορές μαζεύεται βρωμιά εκεί που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Έτσι, κάποιες από τις χρήσιμες συμβουλές για το μπάνιο του μωρού σας που δεν πρέπει να ξεχάσετε:

Τις πτυχές του δέρματος πίσω από τα γόνατα, το λαιμό και τους γλουτούς.

Τις μασχάλες που μαζεύουν χνούδι από τις πιτζάμες.

Πίσω από τα αυτιά.

Φροντίδα των Μαλλιών

Δεν έχουν όλα τα νεογέννητα πολλά μαλλιά μόλις γεννηθούν, αλλά αν το δικό σας το μωράκι έχει, πλύντε τα με σαμπουάν ειδικό για μωρά με σύσταση κατά των δακρύων. Απλά βάλτε λίγο σαμπουάν στην κορυφή του κεφαλιού και αφήστε το εκεί για λίγο πριν το ξεβγάλετε. Στην ηλικία αυτή δε χρειάζεται τρίψιμο. Πλύντε τα μαλλιά του μωρού σας τελευταία ώστε να μη χρειαστεί να μείνει σε σαπουνάδες.

Τέλος, μη σας φανεί περίεργο αν το μωράκι σας κλαίει στα πρώτα αυτά μπάνια. Απλά αντιδρά σε μια πρωτόγνωρη αίσθηση. Διατηρήστε τη θερμοκρασία του δωματίου σταθερή και τη θερμοκρασία του νερού ανεκτή (βλ. πληροφορίες για τη θερμοκρασία του νερού παρακάτω), και ηρεμήστε το χαϊδεύοντάς το ή τραγουδώντας. Σύντομα θα αρχίσει να του αρέσει το μπάνιο.

Προφυλάξεις Την Ώρα Του Μπάνιου

Αν και το μπάνιο του μωρού σας μπορεί να γίνει απολαυστική εμπειρία, θα πρέπει να έχετε κατά νου δύο σημαντικούς παράγοντες για την ασφάλειά του: τη θερμοκρασία του νερού και το να μην το αφήνετε ποτέ μόνο.

Πολύ Καυτό

Το δερματάκι του μωρού σας είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το δικό σας. Ως αποτέλεσμα, το νερό του μπάνιου που εσείς θεωρείτε εντάξει, για το μωράκι σας θα είναι πολύ ζεστό. Πριν βάλετε το μωρό σας στο νερό, δοκιμάστε το στη μέσα μεριά του καρπού ή του αγκώνα σας καθώς αυτά τα σημεία είναι τα πιο ευαίσθητα. Πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό! Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο πρώτο μπάνιο του μωρού είναι:

Να αγοράσετε ένα ειδικό θερμόμετρο για το μπάνιο. Η καλύτερη θερμοκρασία για το νερό είναι 32οC ή πιο κάτω.

Για να αποφύγετε τα ατυχήματα, μπορείτε γενικώς να κατεβάσετε τη μέγιστη θερμοκρασία του νερού στο σπίτι σας στους 49οC.

Μόνοι Στο Σπίτι;

Το μοναδικό πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει απαραιτήτως να θυμάστε όταν κάνετε μπάνιο στο μωράκι σας είναι να μην το αφήνετε ποτέ μόνο του. Ούτε καν για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Τα μωρά μπορούν να πνιγούν ακόμη και σε τρία εκατοστά νερό, ή στο χρόνο που θα σας πάρει να απαντήσετε στο τηλέφωνο ή στην πόρτα. Μην το ρισκάρετε. Αν πρέπει να κάνετε κάτι απαραιτήτως όσο κάνετε μπάνιο στο μωράκι σας, τυλίξτε το και πάρτε το μαζί σας.

http://www.pampers.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.