Κοιλιακοί πόνοι στα παιδιά

Facebooktwitterpinterest

Μαμά! Πονάει η κοιλιά μου! Πόσες φορές δεν σας παραπονέθηκε το παιδί σας για πόνο στην κοιλιά του; Ούτε μία ούτε δύο… Συχνά ο πόνος προέρχεται από κάποια ίωση.

Είναι πολύ πιθανό, ωστόσο, να οφείλεται σε σκωληκοειδίτιδα ή και σε γαστρεντερίτιδα. Επειδή, όμως, δεν είστε ούτε γιατρός ούτε… μάγος, καλό είναι να γνωρίζετε πώς πρέπει να ενεργήσετε μέχρι την επίσκεψη στον παιδίατρο.

Ο πόνος στην κοιλιά κατά την παιδική ηλικία οφείλεται τις περισσότερες φορές σε συνηθισμένες παθήσεις, λέει η καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Πόπη Αναστασία-Βλάχου και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσουμε το παιδί να ξεπεράσει συντομότερα το πρόβλημα.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι η πιο συχνή κατάσταση που προκαλεί πόνους στην κοιλιά. Συνήθως δεν εμφανίζεται σε βρέφη, αλλά όταν τα παιδιά αρχίζουν να τρώνε στερεή τροφή.

Θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα εάν δυσκολεύεται να ενεργηθεί και αν τα κόπρανά του είναι μικρά και σκληρά σαν βοτσαλάκια.

Μπορεί να παρουσιαστεί εάν το διαιτολόγιο του παιδιού σας δεν περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα.

Ένα παιδί μπορεί να γίνει δυσκοίλιο εάν δεν πηγαίνει τουαλέτα όταν πρέπει, διότι δεν θέλει να διακόψει το παιχνίδι του. Για το λόγο αυτό πρέπει να το μάθετε να κάνει συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Βέβαια, το παιδί σας μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα και τις περιόδους που είναι άρρωστο.

Όταν έχει πυρετό και κάνει εμετούς, δεν πρόκειται για πραγματική, αλλά για περιοδική δυσκοιλιότητα. Ο οργανισμός αντισταθμίζει την απώλεια υγρών από εμετό ή πυρετό απορροφώντας νερό από τα κόπρανα. Μόλις η αρρώστια κάνει τον κύκλο της και περάσει, η κινητικότητα του εντέρου θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν το παιδί σας σφίγγεται και πονάει όταν ενεργείται, ελέγξτε τα κόπρανά του.

Εάν παραπονιέται για πόνους έντονους, ελέγξτε τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς κάτω από τον αφαλό. Μπορεί να έχει σκωληκοειδίτιδα.

Μην το ενοχλείτε όταν είναι στην τουαλέτα. Επίσης, εάν έχει συνηθίσει να ενεργείται κάθε πρωί, βεβαιωθείτε ότι έχει χρόνο στη διάθεσή του να πάει στη τουαλέτα πριν φύγει για το σχολείο.

Προσθέστε στο διαιτολόγιό του τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα τα όσπρια (ρεβίθια, φασόλια και φακές), τα λαχανικά (ιδίως μπρόκολο και λάχανο), τα δημητριακά (allbran, cornflakes) και το μούσλι.

Θυμίστε του να πίνει άφθονο νερό ή χυμούς ακόμα και στα ενδιάμεσα των γευμάτων.

Καθιερώστε έναν τακτικό ρυθμό καθημερινών γευμάτων και βρείτε τρόπους να προσθέσετε επιπλέον ίνες στη διατροφή του.

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν καλό αποτέλεσμα. Στα περισσότερα παιδιά αρέσουν οι σταφίδες, αν και όλα τα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα) είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Θα βοηθήσετε το παιδί αν αρχίσετε να του δίνετε τροφές με αλεύρι ολικής αλέσεως, όπως μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως και μαύρο αναποφλοίωτο ρύζι. Πολύ χρήσιμα είναι επίσης τα δημητριακά για το πρωϊνό.

Προσθέστε στο φαγητό του λίγο περισσότερο ελαιόλαδο.

Ουρολοίμωξη

Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Συνοδεύεται και από πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση. Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται συχνότερα στα κοριτσάκια, διότι η γυναικεία ουρήθρα είναι πιο κοντή απ’ αυτή των αγοριών, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η πρόσβαση των μολυσματικών μικροβίων στην κύστη. Ένας από τους λόγους που τα μικρά κορίτσια παθαίνουν ουρολοίμωξη είναι ότι δεν ξέρουν να σκουπίζονται σωστά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να τους διδάξετε. Εάν, για παράδειγμα, σκουπίζονται από πίσω προς τα εμπρός και όχι από εμπρός προς τα πίσω είναι πολύ πιθανόν να φέρουν περιττώματα κοντά στο άνοιγμα της ουρήθρας και να μολυνθούν. Εάν καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει ουρολοίμωξη, ειδοποιήστε αμέσως το γιατρό, διότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή πάθηση.

Πώς θα το καταλάβετε;

Ελέγξτε τα ούρα του παιδιού σας προκειμένου να δείτε εάν είναι θολά ή μυρίζουν άσχημα.

Δώστε του να πιει άφθονα υγρά για να καθαρίσουν τα νεφρά του.

Ζητήστε από την κόρη σας να σας δείξει πώς σκουπίζεται ύστερα από τη χρήση τα τουαλέτας.

Γαστρεντερίτιδα

Μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο το παιδί σας να πονάει εξαιτίας μίας γαστρεντερίτιδας, όπως ονομάζεται η φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Εμετό, ναυτία, διάρροια, κράμπες στην κοιλιά, ανορεξία και σε ορισμένες περιπτώσεις πυρετό. Η πιο κοινή αιτία της γαστρεντερίτιδας στα παιδιά είναι οι rotavirus (ιοί), οι οποίοι μεταδίδονται με την αναπνοή (εισπνοή σταγονιδίων σάλιου). Οι ιοί αυτοί προκαλούν γαστρεντερίτιδες κατά 90% σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Οι περισσότερες γαστρεντερίτιδες διαρκούν συνήθως 2-4 ημέρες, με λίγες διαρροϊκές κενώσεις, με λίγο ή καθόλου πυρετό και με ελάχιστους ή καθόλου εμετούς.

Τι πρέπει να κάνετε

Κάντε στο παιδί σας ελαφρά δίαιτα με κοτόπουλο και ρύζι, ποτό μήλου ή μπανάνα και νερό όταν δεν κάνει εμετό. Μετά από 2-3 ημέρες, ο μικρός ασθενής μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό του διαιτολόγιο.

Αποφύγετε να του δώσετε ξινούς χυμούς, όπως του πορτοκαλιού, διότι είναι πιθανόν να του ερεθίσουν περισσότερο το στομάχι.

Βάλτε το παιδί στο κρεβάτι με ένα δοχείο δίπλα του για την περίπτωση του εμετού.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πλένει τα χέρια του μετά την τουαλέτα για να εμποδιστεί η εξάπλωση της μόλυνσης.

Δυσεντερία

Η δυσεντερία είναι φλεγμονή του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και προκαλεί το ακριβώς αντίθετο της δυσκοιλιότητας. Τη διάρροια… Το βακτηρίδιο (shigella bacillus) βγαίνει από το σώμα με τα κόπρανα και εάν τα χέρια δεν πλυθούν καλά μετά την χρήση της τουαλέτας, είναι μολυσμένα. Το παιδί που έχει δυσεντερία νιώθει:

Πόνος και σφίξιμο στην κοιλιά, θα έχει χαλαρές και συχνές κενώσεις (περίπου κάθε μισή ώρα) και ενδεχομένως πυρετό.

Τι πρέπει να κάνετε

Ελέγξτε τα κόπρανά του (μπορεί να έχουν αίμα ή πύον) και τη θερμοκρασία του. Εάν έχει πυρετό, να του δίνετε πολλά υγρά και να καλέσετε τον παιδίατρο.

Σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα είναι ασυνήθιστη σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Δεν αποκλείεται όμως να εμφανιστεί και στις πολύ μικρές ηλικίες. Όταν το παιδί σας αντιμετωπίσει πρόβλημα με την σκωληκοειδίτιδά του, θα νιώθει:

Αφόρητους πόνους στη κοιλιά του. Ο πόνος αρχίζει γύρω στον αφαλό και έπειτα κινείται προς το κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς.

Είναι πιθανό να έχε ελαφρύ πυρετό (σπανίως μεγαλύτερο των 38 βαθμών Κελσίου), ανορεξία, εμετούς πράσινου χρώματος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα).

Τι πρέπει να κάνετε

Εάν το παιδί σας παραπονιέται ότι πονάει στην κοιλιά για περισσότερο από δύο ώρες, ξαπλώστε το ανάσκελα και εξετάστε το στομάχι του. Πιέστε απλά λίγα εκατοστά στα δεξιά και κάτω ακριβώς από τον αφαλό. Ο πόνος στην απαλή πίεση και ο οξύς πόνος όταν τραβάτε ξαφνικά το χέρι σας είναι χαρακτηριστικά σημάδια σκωληκοειδίτιδας.

Εάν έχει δυσκοιλιότητα και υποπτεύεστε σκωληκοειδίτιδα, μην του δώσετε καθαρτικά. Μπορούν να προκαλέσουν το σκάσιμο της απόφυσης, εάν έχει ήδη πάθει φλεγμονή.

Μη δώσετε στο παιδί τίποτα να φάει ή να πιει. Εάν είναι αναγκαία η εγχείρηση, θα γίνει με γενική αναισθησία και μπορεί να αναβληθεί εάν το παιδί δεν έχει άδειο στομάχι.

Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας, εάν υποπτεύεστε σκωληκοειδίτιδα.

Κοιλιακοί πόνοι στα βρέφη

Τα μωρά, επειδή δεν μιλούν, δεν θα σας πουν ότι πονάει η κοιλίτσα τους. Ούτε θα σας τη δείξουν. Το μωρό θα εκφράσει τη δυσφορία του κλαίγοντας σπαρακτικά, μαζεύοντας τα ποδαράκια του προς την κοιλιά του ή αποβάλλοντας αέρια. Κάποιο από τα τρία μηνύματα ή και τα τρία μαζί πρέπει να σας κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι κοιλιακοί είναι η πιο συχνή αιτία που προκαλεί κοιλιακούς πόνους στα βρέφη. Παρατηρούνται στους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους. Τα ακριβή αίτια ύπαρξης των κολικών δεν είναι γνωστά. Οι ειδικοί όμως εικάζουν ότι προκαλούνται από τις γρήγορες και έντονες συσπάσεις του εντέρου. Το μόνο που μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας τη δύσκολη αυτή στιγμή είναι η ζεστή αγκαλιά σας.

Η δυσκοιλιότητα είναι μία άλλη αιτία, η οποία όμως εμφανίζεται σπανίως στα βρέφη. Τα νεογέννητα τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες της ζωής τους συνήθως κάνουν κένωση μετά από κάθε γεύμα. Όσο οι μήνες περνούν, τόσο οι κενώσεις λιγοστεύουν, έτσι που στην ηλικία των 4-6 μηνών να έχει μόνο μία κένωση την ημέρα ή ακόμα και κάθε δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη ημέρα. Αν τα κόπρανα είναι σκληρά, στεγνά, ασυνήθιστα μεγάλα ή αποβάλλονται με δυσκολία, τότε πρόκειται για δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα στα βρέφη μπορεί να εμφανιστεί σαν πρόβλημα στην ηλικία των 4-6 μηνών. Όταν δηλαδή η διατροφή τους αλλάζει και το γάλα αρχίζει να αντικαθίσταται από ημιστερεές ή στερεές τροφές. Σπανιότερα υπάρχουν περιπτώσεις που νεογέννητα βρέφη παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα από τη γέννησή τους ή μερικές ημέρες αργότερα. Οι περιπτώσεις αυτές πιθανόν να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Ο εγκολεασμός είναι μία άλλη σπάνια αιτία που προκαλεί πόνους στην κοιλιά των βρεφών και παρατηρείται συνήθως στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Εγκολεασμός, με απλά λόγια, σημαίνει ότι “μπλοκάρει” το έντερο (ένα τμήμα του μπαίνει στον αυλό του εντέρου και αυτός αποφράσσεται). Στην περίπτωση αυτή, η επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι επιβεβλημένη.

 

http://www.patris.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.