Γιατρέ από τι έπαθα την ουρολοίμωξη?

Facebooktwitterpinterest

Το ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι περισσότερο ευπαθές στις ουρολοιμώξεις, σε σχέση με το ουροποιητικό σύστημα του άνδρα. Η ουρήθρα στη γυναίκα είναι μικρότερη σε μήκος με αποτέλεσμα τα μικρόβια να καταφέρνουν να φτάσουν πιο εύκολα στην ουροδόχο κύστη. Επίσης, η ουρήθρα βρίσκεται πιο κοντά στην πρωκτική περιοχή απ’ ότι στους άνδρες. Η πλημμελής υγιεινή μετά την τουαλέτα και η μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στην κύστη, είναι μία από τις αιτίες για την εμφάνιση ουρολοίμωξης.

Αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε λοίμωξη του ουροποιητικού σας συστήματος έχετε:

  • εαν δεν πίνετε πολύ νερό,
  • αν δεν ουρείτε τακτικά ή αν έχετε κατακράτηση ούρων (όταν δηλαδή η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς από ούρα).

Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ενοχοποιείται για την εκδήλωση ουρολοίμωξης, όπως και το καλοκαιρινό μπάνιο σε πισίνες ή η ηλιοθεραπεία στην άμμο χωρίς πετσέτα και η παραμονή με βρεγμένο μαγιό για πολλές ώρες.

Αν παρουσιάσετε περισσότερες από 2-3 ουρολοιμώξεις τον χρόνο, τότε θα πρέπει να υποβληθείτε σε έναν πλήρη ουρογυναικολογικό έλεγχο. Ο ειδικός ιατρός μετά από κλινική εξέταση θα συστήσει κάποιες εξετάσεις για την αναγνώριση αιτίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αναγνωρίζεται κάποιο πρόβλημα και μια απλή προφύλαξη που θα συστηθεί είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι υποτροπές.

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων, η ατροφία του κόλπου που παρουσιάζεται στην εμμηνόπαυση και κάποιες ανατομικές και λειτουργικές ανωμαλίες του ουροποιητικού, μπορεί να ευθύνονται για τις συχνές ουρολοιμώξεις.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.