Μητέρες με λιγότερες ορμόνες

Facebooktwitterpinterest

 Φθηνότερη και χωρίς μακροχρόνια προετοιμασία με φάρμακα η νέα μέθοδος IVM που ήδη χρησιμοποιείται με επιτυχία στη Δανία.
Μια νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίηση  (IVF) φθηνότερη και ασφαλέστερη από αυτή που εφαρμόζεται σήμερα δοκιμάστηκε με  επιτυχία σε κλινικές δοκιμές στη Δανία. Ονομάζεται εξωσωματική ωρίμανση (IVM) και έχει ποσοστό επιτυχίας 30% ανάλογη δηλαδή με την ευρέως χρησιμοποιούμενη IVF.Βάση της νέας μεθόδου η ασθενής δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε   προπαρασκευαστική  θεραπεία με ακριβά φάρμακα τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό.

Με την παραδοσιακή μέθοδο τα ορμονούχα σκευάσματα που λαμβάνει η επίδοξη μητέρα φροντίζουν για τη γρήγορη ωρίμανση των ωαρίων της κατά την διάρκεια των μηνιαίων κύκλων της, πριν την ωοληψία για να τα γονιμοποιήσουν στο εργαστήριο με το σπέρμα του πατέρα και  στην συνέχεια να τα τοποθετήσουν πίσω στην μήτρα. Η νέα τεχνική προχωρά ένα βήμα πιο πέρα. Περιλαμβάνει τη ωοληψία ανώριμων ωαρίων, τα οποία στη συνέχεια ωριμάζουν στο  εργαστήριο και γονιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τάιμς »  περισσότερα από 400 υγιή μωρά έχουν γεννηθεί με τη μέθοδο, η οποία κοστίζει κατά 90% φθηνότερα από την IVF και μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες να εκπληρώσουν το όνειρο της μητρότητας.

Παρόλο που η ιδέα συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια οι Δανοί επιστήμονες ήταν οι πρώτοι οι οποίοι την εφάρμοσαν με επιτυχία. Παλαιότερες απόπειρες  είχαν αποτύχει γιατί είχε δοκιμαστεί χωρίς το κριτήριο της ηλικίας και με μη κατάλληλες καλλιέργειες. Ο καθηγητής Σβέντ Λίντεμπεργκ του Νορβηγικού  Κέντρου Γονιμότητας της Κοπεγχάγης παρουσίασε τη σχετική μελέτη σε πρόσφατο συνέδριο  της Διεθνούς Αναπαραγωγής  του Φυσικού Κύκλου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Πρόκειται για μια οργάνωση η οποία έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για να πείσει της κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να βελτιώσουν την μέθοδο IVF ώστε να μη χρειάζονται οι υποψήφιες μητέρες να «βομβαρδίζονται» με τόσο μεγάλες ποσότητες ορμονών για να συλλάβουν. Η συχνότερη παρενέργεια της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Παρουσιάζεται σε ένα 5% των γυναικών που υποβάλλονται σε IVF και περιλαμβάνει έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα και πρήξιμο, καθώς οι ωοθήκες υπερλειτουργούν και παράγουν πολλά υγρά.

Επίσης, ένα μικρό ποσοστό 1-2 % γυναικών μπορεί να υποστεί θρόμβωση από την υπερβολική έκκριση υγρών από τις ωοθήκες.

Ο καθηγητής Λιντεμπέργκ υποστηρίζει ότι με τη νέα μέθοδο το μηνιαίο κόστος για τη θεραπεία γονιμότητας από περίπου 2500 Ευρώ που είναι σήμερα θα μειωθεί σε 224 ευρώ . Όπως επισημαίνει από τη νέα τεχνική μπορούν να επωφελούνται γυναίκες κάτω των 37 ετών, οι οποίες αν και παράγουν ωάρια δυσκολεύονται να συλλάβουν, όσες πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και όσες είναι πιο ευάλωτες στις παρενέργειες από την συμβατική IVF.

Ο Βρετανός καθηγητής Μπόμπ  Εντουαρντς ο οποίος το 1978 συνέβαλε στην δημιουργία του πρώτου «παιδιού του σωλήνα» (της Λουίζ Μπράουν), καλοσώρισε τη νέα τεχνική και τόνισε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η εφαρμοζόμενη  μέθοδος  με ζητούμενο τη μείωση της ποσότητας των ορμονών που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες γονιμότητας. Επισήμανε επίσης ότι καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες και προβλέψε ότι σε δύο χρόνια από σήμερα οι τεχνικές οι οποίες θα εφαρμόζονται θα είναι τελείως διαφορετικές

Ελεύθερος Τύπος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.