Η σωστή διατροφή το κλειδί για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας

Διατροφή & Σχολική επίδοση Facebooktwitterpinterest

Στρες; Πονοκέφαλος; Έκζεμα; Θεραπευτείτε …τρώγοντας

1. Εκδηλώνετε συχνά πονοκεφάλους

Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, χημικές ενώσεις που υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα και οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλεί το στρες, όπως είναι και οι πονοκέφαλοι. Οι μπανάνες θεωρείται ότι επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους καθώς και την πρόληψη τους. Διαθέτουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε μια κρίση κεφαλαλγίας και μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι μπανάνες διαθέτουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο: Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση πονοκεφάλων.
milo

Ένα την ημέρα τον πονοκέφαλο ίσως κάνει πέρα …

Την επόμενη φορά που θα έχετε πονοκέφαλο, μπορείτε ακόμη να δοκιμάστε να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι. Όλα τα είδη τσαγιού περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά (κατεχίνες), που απελευθερώνονται, όταν το τσάι είναι δυνατό, και συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

Ο καφές μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από έναν ήπιο πονοκέφαλο. Μισό φλιτζάνι μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση.  Σύμφωνα με μελέτες η καφεΐνη βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο. Ωστόσο, η καφεΐνη δεν θα πρέπει να αποτελέσει θεραπεία για τις ημικρανίες ή άλλες σοβαρές κεφαλαλγίες, επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους.

2. Αν έχετε στρες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες τροφές θεωρείται ότι μπορούν να επιδεινώσουν το στρες. Αυτές είναι η λευκή ζάχαρη και ο καφές. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, αν  έχετε έντονο στρες είναι πιθανό να λείπει από τον οργανισμό σας σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

gynaika-stres
Μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε διατροφή.

Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας τροφές που περιέχουν σελήνιο, όπως κρέας, λαχανικά και δημητριακά. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως αμύγδαλα, ψάρια, σούσι και άπαχο βοδινό κρέας. Οι τροφές αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ψυχολογικού στρες, και να συμβάλλουν στην σωματική και πνευματική μας υγεία.

3. Αν το δέρμα σας είναι χλομό

Αν αισθάνεστε έντονη κούραση χωρίς να έχετε καταβάλλει κάποια έντονη σωματική προσπάθεια και το δέρμα σας είναι χλομό, υπάρχει η πιθανότητα να σας λείπει σίδηρος (βοηθάει στη μεταφορά των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα).

kourasmeni -gynaika

Αν έχετε χλομό πρόσωπο ίσως πρέπει να αλλάξετε διατροφή.

Στην περίπτωση αυτή το αίμα δεν οξυγονώνεται επαρκώς, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτεί και τον υπόλοιπο οργανισμό με οξυγόνο. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνη C, που βοηθάει στην απορρόφησή του, όπως κόκκινο κρέας, αυγό, φακές και σπανάκι. Συμβουλευτείτε ακόμη το γιατρό, αν πρέπει να λάβετε συμπλήρωμα σιδήρου. Τη βιταμίνη C θα τη βρείτε στα πορτοκάλια και τις πιπεριές.

4. Για να μην ξεχνάτε εύκολα

Τα πιο αποτελεσματικά τρόφιμα που συμβάλλουν στην πρόληψη της απώλειας ή εξασθένισης της μνήμης είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσουν οξείδωση στην περιοχή του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί σε επιβράδυνση της ανάκτησης πληροφοριών που είναι ήδη αποθηκευμένες στον εγκέφαλο και αποτρέπει την αποθήκευση νέων.

myalo-gemato

Μην βάζετε άλλες σημειώσεις, απλά βελτιώστε τη διατροφή σας.

Αν θέλετε να διατηρήσετε  τη μνήμη σας τρώτε άφθονα: Μούρα, φράουλες, βατόμουρα, μήλα, πορτοκάλια, σταφύλια, κεράσια και δαμάσκηνα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Φροντίστε επίσης να μην λείπουν από τη διατροφή σας τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι. Αφθονία αντιοξειδωτικών περιέχουν επίσης το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κατσαρό λάχανο, οι κόκκινες πιπεριές, και τα κρεμμύδια.

Οι ειδικοί προτείνουν ακόμη να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β1, και Β12. Πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Β12 είναι το αυγό, το ψάρι, το χοιρινό, το μοσχαρίσιο κρέας και τα γαλακτοκομικά, ενώ Β1 περιέχουν το μαύρο ρύζι, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

5. Έχετε αυπνία;

Όταν πρόκειται για αϋπνία, ένα ποτήρι γάλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ηρεμήσουμε και να κοιμηθούμε πιο εύκολα. Το ασβέστιο που βρίσκεται στο γάλα, είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό. Το γάλα είναι επίσης πλούσιο σε τρυπτοφάνη, η οποία συμβάλλει στη αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης και μελατονίνης στο σώμα μας. Η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει την ψυχική διάθεση και προετοιμάζει το σώμα μας για τον ύπνο, ενώ η μελατονίνη θεωρείται η ορμόνη του ύπνου.

kopela-gala

Ένα ποτήρι γάλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ηρεμήσουμε και να κοιμηθούμε πιο εύκολα

Εάν δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι, μπορείτε να προσθέσετε λευκό ρύζι στο βραδινό μενού σας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, τα άτομα που κατανάλωναν ένα μπολ ρύζι Jasmine τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, αποκοιμήθηκαν σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τους υπόλοιπους εθελοντές που δεν είχαν φάει ρύζι για βραδινό.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το ρύζι μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, προκαλώντας υπνηλία.

 

 

http://news.pathfinder.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.