Αν κόψω το κάπνισμα, θα πάρω κιλά?

Facebooktwitterpinterest
Το τελευταίο διάστημα πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που κάποιος θέλει να κόψει το κάπνισμα, είτε λόγω του νέου νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, είτε λόγω προβλημάτων υγείας, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η επιβεβαιωμένη αυτή βλαβερή συνήθεια είναι εθιστική, όπως ο καφές και το αλκοόλ, αν και τα δυο τελευταία αν καταναλωθούν με μέτρο έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για τον οργανισμό μας.

Το κάπνισμα προκαλεί στρες στον οργανισμό και ειδικότερα στα αγγεία. Η πίσσα και η νικοτίνη που περιέχονται στο τσιγάρο αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες, εντείνοντας την οξείδωση του σώματος. Αν κάποιος καπνιστής έχει και αυξημένο βάρος, συντελείται ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στον οργανισμό του, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Διακόπτοντας το κάπνισμα οδηγούμαστε σε ένα υγιεινό μοντέλο ζωής. Για να μπορέσει να αλλάξει ο τρόπος ζωής και να διατηρηθεί, πρέπει να ακολουθηθεί σωστή διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση. Η ευεξία, η υγεία και η αύξηση των καύσεων που προσφέρουν τα δυο αυτά, βοηθούν τον οργανισμό να μην εμφανίσει συμπτώματα στέρησης και να αισθάνεται το άτομο δυνατό και γεμάτο ενέργεια.
Η ανάγκη που συχνά προκαλείται, να υπάρχει κάτι στο στόμα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε τσιμπολόγημα, αναπληρώνοντας τη συνήθεια του τσιγάρου, μπορεί να αντικατασταθεί, με λίγη θέληση, επιμονή και προσπάθεια, από μια τσίχλα ή μια οδοντογλυφίδα ή ένα μπαστούνι καρότου ή αγγουριού.
Για να μπορέσετε να αποφύγετε την επαφή σας με το τσιγάρο, μπορείτε να επιλέξετε τροφές που γευστικά δεν μπορούν να συνδυαστούν με αυτό, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς, φρούτα, λαχανικά. Οι τρεις αυτές κατηγορίες τροφών είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, συστατικά που ενισχύουν την προσπάθεια επαναφοράς του οργανισμού από τη φθορά που έχει προκληθεί, λόγω της μακρόχρονης χρήσης καπνού.
Προσπαθήστε να βάλετε μέτρο στη λήψη αναψυκτικών, λιπαρών τροφών, καφέ, γλυκών, ξηρών καρπών και αλκοόλ, τα οποία επιβαρύνουν περαιτέρω τον οργανισμό, ποιοτικά, βοηθούν στην αύξηση του βάρους και συνάμα αποτελούν τροφές που ίσως κάποιος τις συνδυάζει με τη γεύση του καπνού.
Η νικοτίνη αποτελεί μια ουσία που μειώνει την όρεξη στο άτομο, για να καταπολεμήσετε λοιπόν τη λιγούρα που θα σας προκληθεί διακόπτοντας την επαφή σας με αυτή, προσπαθήστε να αυξήσετε τη συχνότητα των ενδιάμεσων σνακ, ακόμα και αν δεν πεινάτε ιδιαίτερα. Η συνήθεια αυτή θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες στα κυρίως γεύματα, που επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το στομάχι. Ένας ακόμα βοηθητικός παράγοντας είναι η αργή μάσηση, που σας βοηθά να ελέγξετε το αίσθημα κορεσμού, το οποίο χρειάζεται 20 λεπτά για να μεταφερθεί από το στομάχι στον εγκέφαλο.
Επιδιώξετε να αναπτύξετε ένα χόμπι, όπως ποδήλατο, περπάτημα, κολύμπι, τένις, ο καιρός βοηθά αυτή την εποχή, ή ακόμα εργόχειρο ή κατασκευές, κρατώντας τα χέρια σας απασχολημένα, αποφεύγοντας την επιθυμία του τσιγάρου.
Αν φοβάστε ότι θα αυξηθεί απότομα και σε μεγάλο βαθμό το βάρος σας, διακόπτοντας την βλαβερή αυτή συνήθεια, μην επιβάλετε στο σώμα σας μια στερητική δίαιτα, καθώς θα στερηθείτε πολλές αγαπημένες απολαύσεις, με αποτέλεσμα αργότερα να αντιδράσετε με υπερβολές. Προσπαθήστε να επιλέγετε για σνακ τροφές θρεπτικές, που σας χορταίνουν και που σας δίνουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών και γεύσεων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης.
Τέλος, προτιμήστε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, ώστε να μην μπαίνετε σε πειρασμό.
Ακόμα καλύτερα, αν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο ξεκινήσει την ίδια προσπάθεια με εσάς, το ίδιο χρονικό διάστημα, θα μπορέσετε πιο εύκολα να καταπολεμήσετε τη βλαβερή αυτή συνήθεια.
Να σημειωθεί ότι εξαρτημένος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!
Χρειάζεται θέληση και επιμονή για να καταφέρεις να διακόψεις την κακή συνήθεια!
Γιατί υγιείς μπορούμε να προσπαθήσουμε να γίνουμε όλοι!
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.