Σκοπεύω να κόψω το τσιγάρο! Μήπως θα παχύνω;

Facebooktwitterpinterest

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία είναι σε όλους γνωστές. Το τσιγάρο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων: καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο, αναπνευστικά προβλημάτα, οστεοπόρωση, υπογονιμότητα, κ.α. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να κόψουν το τσιγάρο από φόβο μήπως παχύνουν. Πόσο σωστό είναι αυτό;

Η αλήθεια είναι πως η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επηρεάσει το βάρος με πολλούς τρόπους. Το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό λόγω της νικοτίνης που περιέχει. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα τσιγάρο μπορεί να επιφέρει αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 3% μέσα σε μισή ώρα. Άλλωστε, οι καπνιστές παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη σε σύγκριση με τους μη καπνιστές με αποτέλεσμα να καταναλώνουν λιγότερη τροφή. Τέλος, πολλοί στην προσπάθεια τους να σταματήσουν το κάπνισμα, το αντικαθιστούν με το τσιμπολόγημα γλυκών και αλμυρών σνακ. Έτσι, έρευνες δείχνουν πως η διακοπή του καπνίσματος συνήθως συνδέεται με αύξηση 3 έως 10 κιλών και τείνει να φτάσει στο μέγιστό έπειτα από έξι μήνες.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως η ανησυχία των καπνιστών για αύξηση βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι δικαιολογημένη, όμως μπορεί να αποφευχθεί με λίγη προσοχή. Ένα ελαφρά υποθερμιδικό διαιτολόγιο μπορεί να βοηθήσει τους πρώην καπνιστές να μην παχύνουν. Τα πολλά και μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας αυξάνουν την κατανάλωση της ενέργειας μέσω της θερμογένεσης και ρυθμίζουν καλύτερα την όρεξη. Ακόμη, η αντικατάσταση του τσιμπολογήματος λιπαρών τροφών με φρούτα και λαχανικά γλυτώνει τους πρώην καπνιστές από πολλές θερμίδες και εξασφαλίζει καλύτερη κατανάλωση θρεπτικών συστατικών. Άλλωστε, το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των βιταμινών C, Ε και Β12, του φυλλικού οξέος και του σεληνίου και οι καπνιστές μπορεί να παρουσιάζουν ελλείψεις σε αυτά. Τέλος, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι ένα ακόμη μέσο για τον έλεγχο του βάρους.
Η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας. Η αύξηση του βάρους μπορεί να αποφευχθεί με τα κατάλληλα μέτρα. Σταματήστε το κάπνισμα και χαμογελάστε στη ζωή!

5 βήματα για να μην πάρετε βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος
•    Ακολουθήστε ένα ελαφρά υποθερμιδικό και ισορροπημένο διαιτολόγιο
•    Καταναλώνετε πολλά και μικρά γεύματα
•    Περιορίστε την κατανάλωση των γλυκών και των αλμυρών σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά
•    Καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μικρο-μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
•    Εντάξτε κάποιο είδος άσκησης στην καθημερινότητά σας
*Τα παραπάνω αποτελούν γενικές προτάσεις. Σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα υγείας πρέπει να συμβουλεύεστε τον ιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.