Άσθμα: Οι τροφές που σας δίνουν ανάσα

Facebooktwitterpinterest

Διαβάστε ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν αν υποφέρετε από άσθμα και ποιες καλό είναι να αποφεύγετε.
Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες συνδέουν την αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Ε με τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Οι ειδικοί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε και ωμέγα-3 λιπαρών είναι οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε ψάρια, λαχανικά και φρούτα προστατεύουν τις έγκυες γυναίκες, αλλά και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος. Μάλιστα η μειωμένη κατανάλωση ψαριών κατά τη νηπιακή ηλικία έχει συνδεθεί με εμφάνιση άσθματος στην προσχολική ηλικία.

Τα μούρα είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά γνωστά για τον βοηθητικό ρόλο τους στον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος. Για παράδειγμα, τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε και C, οι φράουλες αποτελούν μια θαυμάσια πηγή βιταμίνης C, ενώ τα φραγκοστάφυλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και Β.
psaria1
Τα ψάρια, τα λαχανικά και τα φρούτα προστατεύουν τις έγκυες γυναίκες από εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος.

Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συνδεθεί με το άσθμα, έτσι καλό είναι να επιλέγετε υγιεινά τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο. Το μαγνήσιο περιέχεται στο σπανάκι, τα φασόλια, τοους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και πολλά άλλα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, περιέχουν περισσότερο μαγνήσιο.
Τι πρέπει να αποφεύγετε:

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστημίου Νιουκαστλ στην Αυστραλία με επικεφαλής τον Δρ Μπραουιν Μπερθον, τα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άσθματος. Οι ειδικοί προτού καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα μελέτησαν πάνω από 13ο άτομα με άσθμα και 65 άτομα χωρίς.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες και υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις για την αξιολόγηση των δεικτών φλεγμονής στον οργανισμό τους. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως εκείνοι που έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν αυξημένη φλεγμονή στους αεραγωγούς, που σχετίζεται με το άσθμα.

http://news.pathfinder.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.