Το κάλιο αποτρέπει το εγκεφαλικό επεισόδιο

Facebooktwitterpinterest

Ένα από τα σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, τα οποία χάνονται κατά την αυξημένη εφίδρωση που παρατηρείται το καλοκαίρι, είναι και το κάλιο. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζεις να το αναπληρώνεις έγκαιρα, καθώς συντελεί στην καλή λειτουργία κυττάρων, ιστών και οργάνων, ενώ αποτελεί – μαζί με το νάτριο, το χλώριο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο – βασικό ηλεκτρολύτη του οργανισμού.

Η σπουδαία δράση του καλίου είναι ότι ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην ομαλή καρδιακή λειτουργία αποτρέποντας το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις, όπως μυϊκή αδυναμία και παράλυση, νευρικές διαταραχές, αρρυθμίες, επίσης σε κώμα και, στη χειρότερη περίπτωση, σε θάνατο.

Το κάλιο το λαμβάνουμε μέσω της διατροφής και μόνο έτσι έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Μπορείς λοιπόν να τρως άφοβα τις τροφές που το περιέχουν, αφού και σε μεγάλες ποσότητες δε δημιουργεί πρόβλημα – εκτός και αν υπάρχει παθολογικό θέμα.

Πού θα το βρεις

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρούτα (ειδικά η μπανάνα, το σύκο, το πεπόνι, το δαμάσκηνο, το βερίκοκο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το νεκταρίνι, το αχλάδι και το ακτινίδιο), τα λαχανικά (ντομάτα, πατάτα, σπανάκι, μπάμιες, αγκινάρες, καρότα, παντζάρια, σέλινο, πιπεριές, ραπανάκια κ.ά), οι ξηροί καρποί, ο τόνος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, τα όσπρια (αρακάς, φασόλια), οι σταφίδες κ.ά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.