Η τερηδόνα

Facebooktwitterpinterest

Η τερηδόνα είναι μια νόσος των δοντιών που θα την χαρακτηρίζαμε  προοδευτική και καταστροφική και οφείλεται στην δράση των οξέων που παράγονται από την αλληλεπίδραση των μικροβίων που υπάρχουν στο στόμα και των σακχάρων της διατροφής μας.

Η ύπαρξη των μικροβίων στο στόμα μας είναι φυσιολογική. Ενώ μερικά από αυτά μπορούν να είναι επιβλαβή, τα περισσότερα δεν είναι και μερικά είναι ακόμη και χρήσιμα.

Τα μικρόβια χρησιμοποιούν τα σάκχαρα των τροφών που παραμένουν στην στοματική κοιλότητα για να παράγουν οξέα.

Η έκθεση των δοντιών στα οξέα προκαλεί την απώλεια αλάτων και κυρίως των ιόντων ασβεστίου (Ca++) από την   αδαμαντίνη.

 
  ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

1ο στάδιοDecay1Είναι το αρχικό στάδιο της  τερηδόνας. Η πρώτη ένδειξη είναι ένας αποχρωματισμός της αδαμαντίνης  στο σημείο που έχει σημειωθεί η  απώλεια των ιόντων Ca++. Η αδαμαντίνη στα σημεία αυτά γίνεται πορώδης. Στο στάδιο αυτό η βλάβη είναι αναστρέψιμη , δεν χρειάζεται δηλαδή  σφράγισμα. 2ο στάδιοDecay2Αν συνεχιστεί η επίδραση των παραγόντων που προκαλούν την απώλεια ασβεστίου, δημιουργείται μία “τρύπα” στην αδαμαντίνη και η βλάβη προχωρά προς την οδοντίνη. Το δόντι αρχίζει να πονάει κυρίως σε επαφή με ζεστό-κρύο, ξινό-γλυκό. Η βλάβη είναι πλέον μη ανατρέψιμη και χρειάζεται σφράγισμα.
Decay33ο στάδιοΗ αποσύνθεση της οδοντίνης συνεχίζεται και η τερηδόνα προχωράει προς τον πολφό. Ο πόνος γίνεται συνεχής και επίμονος Decay44ο στάδιο Ο πολφός αρχίζει να μολύνεται. Το δόντι πονάει με την πίεση ακόμη και με την επαφή. Η μόλυνση επεκτείνεται σε όλο τον πολφό και προσβάλλει το νεύρο, προκαλώντας φλεγμονές. Το νεύρο νεκρώνεται και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τη δημιουργία αποστήματος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.