Μάθε για το σεξ και προφυλάξου

Facebooktwitterpinterest

sex3Οι κυριότεροι ιοί που κάνουν το σεξ, εφιάλτη!

Ο θόρυβος που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του ηθοποιού Μάικλ Ντάγκλας πως ο καρκίνος του φάρυγγα με τον οποίο έδωσε μάχη οφειλόταν στο στοματικό σεξ και συγκεκριμένα στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τους κινδύνους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων δεν ευθύνεται μόνο για τον καρκίνο του λαιμού και δεν είναι ο μόνος σεξουαλικός παράγοντας επιβάρυνσης της υγείας μας. Ας δούμε τους κυριότερους ιούς που κάνουν το σεξ μια υπόθεση που απαιτεί πολλές προφυλάξεις!

Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων: Πρόκειται για έναν ιό, η μόλυνση από τον oπoίο μπορεί να μην προκαλέσει καμία αλλοίωση. Σε περίπτωση όμως που προκληθούν αλλοιώσεις,αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί 100 διαφoρετικά στελέχη τoυ ιού HPV, τα τριάντα από τα οποία έχoυν εντoπιστεί στα επιθήλια ή το δέρμα της πρωκτoγεννητικής περιoχής σε άντρα και γυναίκα. Τα άλλα στελέχη πρoσβάλλoυν συνήθως τo δέρμα σε άλλες περιoχές τoυ σώματoς, όπως η στoματική κoιλότητα.

Γονόρροια: Η γονόρροια προκαλείται από το μικρόβιο του γονοκόκκου Neisseria gonorrhoeae και ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής, κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής, μπορεί να προσβάλει όργανα και ιστούς των περιοχών αυτών. Οι πυώδεις εκκρίσεις και οι ενοχλήσεις, όπως το κάψιμο, είναι τα βασικότερα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες. Εχει διαπιστωθεί ότι ο γονόκοκκος καθιστά τον οργανισμό πιο επιρρεπή στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), που οδηγεί στο AIDS.

Χλαμύδια: Τα χλαμύδια είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis και αποτελεί το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Στους άντρες, όταν υπάρχουν συμπτώματα, μοιάζουν με αυτά της γονόρροιας. Στις γυναίκες είναι συνήθως ασυμπτωματική λοίμωξη, ωστόσο ορισμένες ασθενείς παρουσιάζουν πόνο στο υπογάστριο, αιμορραγία μετά την επαφή και κολπικές εκκρίσεις.

Βακτηριακή κολπίτιδα: Ο τύπος αυτός κολπίτιδας οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς, με συχνότερο τον Gardnerella vaginalis. Αρκετές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό, γκριζόλευκο, με δυσάρεστη οσμή. Ερευνα έχει δείξει ότι αυτού του είδους η κολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει αποβολή μετά τη 13η εβδομάδα της κύησης.

Σύφιλη: Οφείλεται στο βακτηρίδιο Treponema pallidum που μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση. Μεταδίδεται αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή και από την πάσχουσα μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Η χορήγηση κατάλληλης αγωγής στη μητέρα πριν από τη δέκατη έκτη εβδομάδα της κύησης προφυλάσσει το κύημα από τη λοίμωξη. Αν η σύφιλη δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα και τα οστά, καρδιαγγειακά προβλήματα και νευροσύφιλη.

AIDS: Η λοίμωξη με τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του αυξάνοντας τις πιθανότητες για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Ερπης: Τα συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων, όπως και στην περίπτωση του επιχείλιου έρπητα, μπορεί να επαναλαμβάνονται στη διάρκεια της ζωής, καθώς το σώμα δεν αποκτά ανοσία, ενώ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και θανατηφόρες λοιμώξεις σε νεογνά των οποίων η μητέρα έχει ενεργή λοίμωξη στα γεννητικά της όργανα κατά την ώρα του τοκετού.

 

Espressonews.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.