Καλοικαιρινές διακοπές και τα κατοικίδια μας;

Facebooktwitterpinterest

Μπορεί οι διακοπές μας να είναι για ένα Σαββατοκύριακο, ή για μία ή δύο βδομάδες. Αν πάμε όμως κάπου πιο μακριά μπορεί και μήνα, τι γίνεται με τα κατοικίδια μας ζώα; Ότι και αν προγραμματίσουμε πρέπει να το σχεδιάσουμε προσεκτικά, χωρίς όμως να παραλείψουμε το γεγονός ότι τα κατοικίδια μας χρειάζονται κάποιον να τα φροντίζει όσο καιρό θα λείπουμε.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας ή ο γάτος σας θα είναι σε ασφαλή χέρια και θα έχει την κατάλληλη φροντίδα, είναι να εξασφαλίσετε ΕΓΚΑΙΡΑ θέση σε ένα ξενοδοχείο ζώων.

Όμως πριν αφήσετε το ζώο σας σε οποιοδήποτε τέτοιο ξενοδοχείο, παρακαλούμε διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για να είστε σίγουροι ότι το ζώο σας δεν θα υποφέρει και εσείς δεν θα ανησυχείτε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας:
” Αφιερώστε χρόνο να επισκεφθείτε όσα πιο πολλά τέτοια ξενοδοχεία μπορείτε για να αποφασίσετε ποιο από όλα είναι το πιο κατάλληλο να αφήσετε το κατοικίδιο σας.
” Όταν επισκεφθείτε ένα τέτοιο ξενοδοχείο ζώων, δώστε προσοχή στους κανόνες υγιεινής σε όλους τους χώρους, δηλαδή εκεί που θα μένει το σκυλί, στην κουζίνα που θα παρασκευάζεται το φαγητό (εάν δεν είναι ξηρή τροφή), στο χώρο που θα εξασκείται το σκυλί και γενικά σε όλο το περιβάλλον. Η προσωπική σας επίσκεψη είναι καθοριστικός παράγοντος αν θα αφήσετε το ζώο σας εκεί. Εάν είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί, με μια ματιά θα μπορείτε να δείτε πολλά. Μην είστε αδιάφοροι εάν κάτι δεν σας αρέσει και κάντε τις παρατηρήσεις σας στους ιδιοκτήτες.
” Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά του προσωπικού. Έχουν γνώσεις των ζώων με τα οποία πρόκειται να ασχοληθούν; Συμπεριφέρονται με αγάπη και υπευθυνότητα στα ζώα;
” Όλα τα καλά ξενοδοχεία ζώων διαθέτουν ιατρική φροντίδα και περίθαλψη εάν χρειαστεί.
” Αφήστε τους το τηλέφωνο του Κτηνίατρου σας για κάθε ενδεχόμενο αλλά και το τηλέφωνο που θα βρίσκεστε για τυχόν επείγοντα ανάγκη.
” Τα υπεύθυνα ξενοδοχεία ζώων ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ζώα χωρίς αυτά να έχουν πρόσφατο πιστοποιητικό εμβολιασμού του ζώου. Εάν δεν έχετε μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Κτηνίατρο σας για εμβόλια αλλά και εσωτερικό και εξωτερικό αποπαρασιτισμό του ζώου σας.
” Εάν βρείτε το κατάλληλο ξενοδοχείο για το σκύλο σας, κάντε την κράτηση αμέσως. Καλά καταλύματα ζώων είναι λίγα και μπορεί να μη βρείτε θέση εύκολα.

Άλλες επιλογές

Βέβαια όλα τα ξενοδοχεία ζώων κοστίζουν και πιθανό το βαλάντιο σας να μην επιτρέπει τέτοιου είδους έξοδα. Υπάρχει πάντοτε και η λύση των φίλων και συγγενών όπου μπορείτε να αφήσετε το κατοικίδιο σας αλλά να είστε πολύ προσεκτικοί. Βεβαιωθείτε ότι το ζώο είναι ευπρόσδεκτο από όλα τα μέλη της οικογένειας που θα το αφήσετε. Εάν οι φίλοι σας έχουν και αυτοί κατοικίδιο, σιγουρευτείτε ότι και τα δύο θα μπορέσουν να συγκατοικήσουν για κάποιο διάστημα. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει στο λαιμό του ταυτότητα με τη προσωρινή του διεύθυνση για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν εάν χαθεί. Μην ξεχνάτε ότι και τα πιο καλοφροντισμένα κατοικίδια μπορούν να χαθούν.

Η γάτες είναι γενικά πιο εύκολες στη φροντίδα τους και μπορεί να είναι πιο χαρούμενες να μείνουν στο σπίτι παρά σε πανσιόν ή στους φίλους σας, αν και αυτό δεν είναι και το ασφαλέστερο. Εάν τελικά την αφήσετε στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι ένας υπεύθυνος γείτονας ή συγγενής ή φίλος θα την επισκέπτεται δύο φορές καθημερινά για το φαγητό της αλλά και για να βεβαιώνεται ότι όλα είναι εντάξει. Πουλιά στα κλουβιά όπως καναρίνια, παπαγάλοι κλπ. Καθώς και ζώα στα κλουβιά, όπως χάμστερ, κουνέλια και ινδικά χοιρίδια μπορεί να τα αφήσετε σε υπεύθυνους φίλους ή συγγενείς φτάνει να τους αφήσετε σαφείς οδηγίες για τη φροντίδα τους, (φαγητό, καθαριότητα κλπ). Βεβαιωθείτε ότι τα κλουβιά θα είναι στη σκιά.

Το καλύτερο βέβαια για όλους θα ήταν να μπορεί και το κατοικίδιο μας να απολαύσει τις διακοπές του μαζί μας.
Να έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι παρόλο που μπορεί να αφήσετε το κατοικίδιο σας στο καλύτερο ξενοδοχείο για ζώα, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να αισθανθεί μόνο και αποκομμένο από την συντροφιά της οικογένειας του (μην ξεχνάτε ειδικά για το σκύλο και τη γάτα) η οικογένειά του είστε εσείς τώρα.
Εάν αποφασίσετε να πάρετε το σκύλο σας διακοπές μαζί σας, να έχετε υπόψη σας τα εξής:
” Διαλέξετε ένα ξενοδοχείο ή κατασκηνωτικό χώρο όπου οι σκύλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Να θυμάστε πάντοτε ότι δεν είναι όλοι λάτρεις των σκύλων γι’;αυτό μην κάνετε πράγματα που θα εξοργίζουν τον υπόλοιπο κόσμο που κάνει μαζί σας διακοπές. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας.
” Εάν θα πάτε στη θάλασσα να θυμάστε ότι σε πολλές παραλίες απαγορεύονται τα σκυλιά, καθώς και το μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα, (κοιτάξτε για τυχόν απαγορευτικές πινακίδες). Εάν θέλετε να κολυμπήσετε με το σκύλο σας, προτιμήστε μια ερημική παραλία.

Διάφορα προβλήματα

Πολλές γάτες και σκύλοι υποφέρουν από ναυτία όταν ταξιδεύουν για πολλές ώρες. Ζητήστε από το Κτηνίατρο σας ειδικά χάπια τα οποία θα βοηθήσουν το ζώο στο ταξίδι.
Όταν τελικά ξεκινήσετε το ταξίδι σας, να θυμάστε ότι θα πρέπει να κάνετε τακτικές στάσεις για νερό και άσκηση του σκύλου σας.
Εάν θα πάρετε τη γάτα σας μαζί, βάλτε τη μέσα στο ειδικό καλάθι για μεταφορά και όταν φθάσετε στον προορισμό σας μην την αφήνετε να τρέχει εδώ και κει ελεύθερη.

Τέλος ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ μην αφήνετε κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού οποιοδήποτε ζώο μέσα στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα.

Τα κατοικίδια μας προσφέρουν ολόχρονα τη συντροφιά και αγάπη τους. Πότέ και για κανένα λόγο ΜΗΝ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ.

Όλοι μας πρέπει να θυμόμαστε τα εξής: Να έχεις κατοικίδιο είναι υπόθεση ευθύνης. Φερθείτε ΥΠΕΥΘΥΝΑ.

ΠΗΓΗ:http://www.petcity.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.