Ο καλύτερος φίλος… για την υγεία σας!

Facebooktwitterpinterest

Τετράποδοι και φτερωτοί φίλοι μάς βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων του στρες

Οταν τα κατοικίδια ευνοούν σοβαρά την υγεία! Στις 4 Οκτωβρίου εορτάζεται η Ημέρα των Ζώων. Αφιερωμένη στους συγκατοίκους μας στον πλανήτη Γη, η ημέρα αυτή στρέφει τα βλέμματα, κυρίως, στους «καλύτερούς μας φίλους».

Τα ζωάκια με τα οποία μοιραζόμαστε το σπίτι και τη ζωή μας έχουν, λοιπόν, την τιμητική τους και, όπως αποδεικνύεται, δεν μας κάνουν μόνο το δώρο της συντροφιά τους αλλά και της υγείας. Τετράποδοι και φτερωτοί φίλοι μάς βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων του στρες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις αλλεργίες.

Ισχυρό ανοσοποιητικό

Κι όμως, η θεωρία που θέλει τα παιδιά να «κινδυνέψουν» από αλλεργίες με την ύπαρξη ενός ζώου στο σπίτι, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια, απορρίπτεται. Ερευνες δείχνουν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα τριχωτό ζωάκι στο σπίτι ή κατοικούν σε φάρμα με μεγάλα ζώα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες και άσθμα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin διαπίστωσαν ότι τα βρέφη ενός έτους που ζούσαν με σκυλιά ήταν κατά 19% πιθανό να εμφανίσουν άσθμα, όταν για τους συνομηλίκους τους που ζούσαν χωρίς τη συντροφιά σκυλιού το ποσοστό ήταν 33%. «Τα σκυλιά μπορεί να είναι βρόμικα ζώα αλλά βοηθούν τα παιδιά να χτίσουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρει ο ερευνητής Πανεπιστημίου Ε. Gern.

Στην απέναντι όχθη, έρευνες έδειξαν ότι ασθενείς με Alzheimer έχουν λιγότερα αγχωτικά επεισόδια αν ζουν με κατοικίδια, ενώ ενισχύουν τη συντροφικότητα και την άσκηση.

Αντίστοιχα, ασθενείς με AIDS που έχουν κατοικίδιο έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη. Σε μια μελέτη, χρηματιστές που υιοθέτησαν γάτα ή σκύλο εμφάνιζαν μειωμένη αρτηριακή πίεση σε στρεσογόνες περιπτώσεις, συγκριτικά με όσους δεν είχαν κατοικίδια.

Μάλιστα, διάφορες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα και ζουν με κατοικίδια επιβιώνουν περισσότερα χρόνια, σε αντίθεση με όσους επιλέγουν να αφήσουν τα ζώα έξω από τη ζωή τους. Και είναι ενδεικτικό ότι οι άνδρες με κατοικίδια εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

 

 

http://www.enet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.