Βελονισμός και neural therapy στην κτηνιατρική πράξη

neural therapy Facebooktwitterpinterest

Ο βελονισμός και η neural therapy έχουν τύχει ευρύτατης εφαρμογής τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο. Ανήκουν στις ρυθμιστικές μεθόδους, δηλ. έχουν ως στόχο να επαναφέρουν σε ισορροπία διαταραγμένες λειτουργίες του οργανισμού. Πρόκειται για θεραπείες που βλέπουν τον οργανισμό σαν σύνολο: όταν διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία ενός μέρους του σώματος, επηρεάζονται και άλλα μέρη  του ή και ολόκληρος ο οργανισμός.

Στον βελονισμό μέσω των βελονών εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ερεθίσματα, τα οποία προκαλούν μια σειρά θεραπευτικών αντιδράσεων στον οργανισμό.

Στα πλαίσια της neural therapy αναζητούνται οι παράγοντες που διαταράσσουν τη σωστή και ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού. Με την εφαρμογή μικρών ποσοτήτων τοπικού αναισθητικού σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία πολλές φορές συμπίπτουν με σημεία βελονισμού, επιτυγχάνονται αποτελέσματα που υπερβαίνουν τη συνήθη δράση του τοπικού αναισθητικού.

Οι κύριες ενδείξεις για εφαρμογή βελονισμού στην κτηνιατρική είναι:

–οξείες και χρόνιες επώδυνες καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος (εκφυλιστικές αρθροπάθειες, ισχιαλγίες, τενοντίτιδες, δυσπλασία κατ’ ισχίον, δυσπλασία του αγκώνα κ.λπ.). Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να ελέγχεται ο πόνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

–γαστρεντερίτιδες, δυσκοιλιότητα, ακράτεια, χρόνιες κυστίτιδες, δυστοκία, ψευδοκύηση, στειρότητα, επιληψία, χρόνιες ωτίτιδες…

Ακόμη επιτυγχάνεται διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η neural therapy εφαρμόζεται σε παρόμοιες ενδείξεις. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την αντιμετώπιση επώδυνων δυσλειτουργιών του μυοσκελετικού και την εξουδετέρωση χρόνιων παραγόντων διαταραχής.

http://www.interpet.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.