Λεϊσμανίαση (ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ)

Λεϊσμανίαση (ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ) Facebooktwitterpinterest

Η λεϊσμανίαση είναι πρωτοζωική νόσος που προσβάλλει ζωτικά όργανα και συστήματα του ζώου. Το παράσιτο μεταδίδεται με το τσίμπημα της σκνίπας που προηγούμενα έχει τσιμπήσει μολυσμένο ζώο. Το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες στο κατοικίδιό σας. Έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί. Η νόσος μπορεί να αποβεί θανατηφόρα εάν δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Τι προξενεί η λεϊσμανίαση στο ζώο μου;
Όταν ο σκύλος σας τσιμπηθεί από μια μολυσμένη σκνίπα, τα πρωτόζωα εισέρχονται στο αίμα του, όπου μπορεί να παραμείνουν για μήνες. Καθώς οι φυσικοί μηχανισμοί ανοσολογικής άμυνας του ζώου σας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το παράσιτο, αυτό μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε πολλά ζωτικά όργανα. Η περίοδος επώασης ποικίλλει από 6 μήνες έως 2 χρόνια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το ζώο σας μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει τα κλινικά συμπτώματα της νόσου.

Η λεϊσμανίαση και η οικογένειά μου
Η λεϊσμανίαση προσβάλλει τους σκύλους και σπανιότερα τους ανθρώπους. Οι άρρωστοι σκύλοι δεν μολύνουν άμεσα άλλους σκύλους ή ανθρώπους. Η λεϊσμανίαση μεταδίδεται μόνο όταν μια σκνίπα (φλεβοτόμος) που μεταφέρει το παράσιτο τσιμπήσει ένα υγιές ζώο. Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει σχετικά με τη διάδοση και τις επιπτώσεις της λεϊσμανίασης.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;
Κατάπτωση
Ανορεξία
Απώλεια βάρους
Χρόνια δερματολογικά προβλήματα
Χωλότητα
Πυρετός
Πεπτικές διαταραχές (διάρροιες, εμετός κλπ)
Αναιμία
Ρινορραγία
Πολυουρία – Πολυδιψία κλπ

Αν εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επισκευθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Θα εξετάσει το ζώο σας για την εμφάνιση συμπτωμάτων που συνοδεύονται με τη λεϊσμανίαση, όπως είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και του σπλήνα, οι αλλοιώσεις στα μάτια, νεφρικά προβλήματα και άλλα.

Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας
Ο κτηνίατρός σας είναι ο μόνος αρμόδιος να σας ενημερώσει για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της λεϊσμανίασης. Εάν υποπτεύεστε ότι το ζώο σας έχει προσβληθεί, ζητήστε αμέσως κτηνιατρική συμβουλή. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αποτελούν για το ζώο σας τη μόνη ευκαιρία ζωής απέναντι στη θανατηφόρα αυτή ασθένεια.

http://www.interpet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.