Ανευρύσματα εγκεφάλου και εμβολισμός

Facebooktwitterpinterest

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα αποτελούν μια καλοήθη μεν αλλά εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη κατηγορία παθήσεων των αρτηριών του εγκεφάλου. Αυτά δημιουργούνται και μεγαλώνουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χωρίς να δίνουν συμπτώματα και εκδηλώνονται συνήθως με ρήξη τους και συνακόλουθη εγκεφαλική (υπαραχνοειδή) αιμορραγία, που κλινικά χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό εξαιρετικά δυνατό πονοκέφαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ζάλη , εμέτους και συχνά απώλεια αισθήσεων.

Ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση αυτών των ιδιαίτερων εγκεφαλικών παθήσεων, είναι καταρχάς η ανεύρεση και εντοπισμός του ανευρύσματος, με εξετάσεις που συνιστούν την αγγειογραφία εγκεφάλου (αξονική, μαγνητική ή ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου) και στη συνέχεια η αντιμετώπιση και θεραπεία του.

Η σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων και πλέον η θεραπεία εκλογής παγκοσμίως είναι η ενδοαγγειακή θεραπεία τους με τη μέθοδο του εμβολισμού.

Με τη μέθοδο αυτή, η προσέγγιση και η θεραπεία του ανευρύσματος γίνεται με ένα λιγότερο επεμβατικό τρόπο που ακολουθεί την ενδοαρτηριακή οδό υπό ακτινοσκοποπική καθοδήγηση, αποφεύγοντας έτσι τη κρανιοτομία και την «ανοιχτή» επέμβαση στον εγκέφαλο. Έτσι, όταν η επέμβαση ολοκληρωθεί και ο ασθενής επανέλθει από τη γενική αναισθησία, δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα και τομή παρά μόνο το σημείο παρακέντησης στη μηριαία αρτηρία, η δε κινητοποίησή του είναι άμεση, η διάρκεια νοσηλείας του 2-3 ημέρες και η επάνοδος στις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα στη πρώτη εβδομάδα από την επέμβαση. Ο όλος αποκλεισμός του σάκου του ανευρύσματος επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ειδικά αποσπώμενα μικροσπειράματα πλατίνας (coils) κατάλληλα σχεδιασμένα για το σκοπό αυτό.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.