Πώς η γλυκόζη μπαίνει στο αίμα σας

Facebooktwitterpinterest

trofes3Η γλυκόζη του αίματος προέρχεται από τους υδατάνθρακες της τροφής. σας. Στους υδατάνθρακες συγκαταλέγονται η ζάχαρη και οι αμυλούχες τροφές, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Όταν τρώτε, οι υδατάνθρακες περνούν από το στομάχι στο λεπτό έντερο και διασπώνται σε γλυκόζη. Το σώμα σας μετατρέπει ένα μέρος της γλυκόζης σε μια χημική ουσία που ονομάζεται «γλυκογόνο», το οποίο αποθηκεύεται στο ήπαρ και τους μύες. Η υπόλοιπη γλυκόζη διακινείται μέσω του αίματος, για να τροφοδοτήσει τα κύτταρα και τα όργανα του σώματος. Αυτή τη γλυκόζη μετράτε όταν ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Ο εγκέφαλος και τα κύτταρα του σώματος χρειάζονται για τη λειτουργία τους την ενέργεια από τη γλυκόζη, είναι επομένως σημαντικό τα επίπεδά της στο αίμα να κινούνται μέσα σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος και για τις επόμενες δύο με τρεις ώρες, οι υδατάνθρακες της τροφής χρησιμοποιούνται για την τροφοδότηση των κυττάρων του σώματός σας. Έπειτα από αυτό το διάστημα, οι υδατάνθρακες του γεύματος έχουν εξαντληθεί και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αρχίζουν να πέφτουν. Τότε το ήπαρ μετατρέπει ξανά τα αποθέματα γλυκογόνου του σε γλυκόζη και τα στέλνει πίσω στην αιματική ροή. Αν είστε πολλή ώρα νηστικός και τα αποθέματα γλυκογόνου σας έχουν τελειώσει, το σώμα μετατρέπει σε γλυκόζη τα αποθέματα λίπους και πρωτεΐνης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «γλυκονεογένεση».

Επομένως, υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η γλυκόζη εισέρχεται στο αίμα:

  1. Βασική πηγή της γλυκόζης στο αίμα σας είναι οι υδατάνθρακες από το φαγητό σας.
  2. Το σώμα σας μετατρέπει μέρος της γλυκόζης από τους υδατάνθρακες σε μια χημική ουσία που ονομάζεται γλυκογόνο, την οποία αποταμιεύει στο ήπαρ σας. Αν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας πέσει υπερβολικά χαμηλά, το ήπαρ σας θα μετατρέψει ξανά το γλυκογόνο σε γλυκόζη και θα το απελευθερώσει στην αιματική ροή, προκειμένου να ανεβάσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.
  3. Όταν το σώμα δεν εφοδιάζεται με υδατάνθρακες μέσω της διατροφής και τα αποθέματα γλυκογόνου έχουν εξαντληθεί, το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα πέφτει. Τότε το σώμα σας μετατρέπει σε γλυκόζη τα αποθέματα λίπους και πρωτεΐνης του, με μια διαδικασία που ονομάζεται «γλυκονεογένεση».

http://www.lifescan.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.