Γλυκαιμικός Δείκτης,ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Facebooktwitterpinterest

askisi_diatrofi1Τα περιοδικά υγείας και lifestyle παρουσιάζουν τακτικά τις τελευταίες μόδες και τις διάφορες δίαιτες. Μία από αυτές, η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ανθρώπους με διαβήτη, είναι ο Γλυκαιμικός Δείκτης ή η δίαιτα «ΓΔ». Αυτό συμβαίνει λόγω των ισχυρισμών ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Η δίαιτα ΓΔ βασίζεται σε μια κατάταξη των τροφών ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η κατάταξη αρχίζει από το μηδέν και φθάνει στο 100, με την καθαρή γλυκόζη (ζάχαρη) να έχει την τιμή αναφοράς 100. Τροφές που διασπώνται γρήγορα μέσα στο σώμα ανεβάζουν επίσης γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και έχουν υψηλό ΓΔ. Αντιθέτως, τροφές που διασπώνται αργά και ανεβάζουν αργά τα επίπεδα γλυκόζης έχουν χαμηλό ΓΔ. Οι διάφορες τροφές μερικές φορές διακρίνονται σε χαμηλού, μέτριου και υψηλού ΓΔ. Τροφές με ΓΔ 70 και πάνω θεωρούνται υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, με 56-69 μέτριου ή μεσαίου, και με 55 και κάτω χαμηλού.

Αν και το σύστημα αυτό δείχνει απλό, έχει τις περιπλοκές του. Για παράδειγμα, ορισμένες τροφές υψηλού ΓΔ, όπως τα καρότα, θα ανέβαζαν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας, μόνο αν τις καταναλώνατε σε εξωπραγματικά μεγάλες μερίδες. Επιπλέον, η ποσότητα λιπαρών που προστίθεται στο φαγητό επιδρά στην ταχύτητα απορρόφησης. Αν προσθέσετε λάδι ή μαργαρίνη σε μια ψητή πατάτα, θα χαμηλώσετε τον γλυκαιμικό της δείκτη, επειδή το λίπος επηρεάζει τον ΓΔ των τροφών με υδατάνθρακες. Ο υπολογισμός της συνολικής γλυκαιμικής αντίδρασης σε ένα γεύμα μέσω ενός πίνακα ΓΔ δεν είναι πάντα εύκολος. Ο ΓΔ είναι εξαιρετικά χρήσιμος για να αντικαταστήσετε ένα συστατικό με ένα άλλο. Για παράδειγμα, θα ήταν σκόπιμο να επιλέξετε για βραδινό πατάτες (ΓΔ=85) αντί για ζυμαρικά (ΓΔ=46-52), επειδή έτσι θα ελαττώσετε τον κίνδυνο νυχτερινής υπογλυκαιμίας. Ο ΓΔ είναι επίσης πολύ χρήσιμος για την επιλογή σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Μεταξύ ενός μήλου και μιας σακούλας καραμέλες, η σωστή επιλογή μπορεί να φαίνεται προφανής. Μεταξύ όμως φιστικιών και γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά, θα αναγνωρίζατε ποιο έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη; Η σωστή απάντηση είναι τα φιστίκια.

Αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν ότι μια δίαιτα πλούσια σε τροφές με χαμηλό ΓΔ μπορεί να συμβάλει στη μείωση της HbA1c σας, σε σύγκριση με άλλες πιο συμβατικές δίαιτες. Η δίαιτα ΓΔ μπορεί επομένως να αποδειχθεί χρήσιμη για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας μέσω της διατροφής. Πάντως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πριν ο ΓΔ προταθεί ως ένα εργαλείο γενικής ισχύος για τη διαχείριση του διαβήτη. Μιλήστε με την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις διαφορετικών τροφών στο διαβήτη σας.

Τροφές με το γλυκαιμικό τους δείκτη

 Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης

 Γλυκόζη  

 

100
 

 

 

Πουρές πατάτας 85
Πατάτα ψητή 85
Νιφάδες καλαμποκιού 81
Μαλακές καραμέλες 78
Άσπρο ψωμί (χωρίς γλουτένη) 76
Βάφλες 76
Τηγανητές πατάτες 75
Κουάκερ 74
Διογκωμένο ρύζι
74
Πατάτα βραστή 74
Πεπόνι 72
Ποπκόρν 72
Άσπρο ψωμί 70

 

 

Μέτριος/Μεσαίος γλυκαιμικός δείκτης

Fanta 68
Σακχαρόζη (ζάχαρη) 68
Άσπρο ρύζι 64
Ψωμί σίκαλης (ολικής άλεσης) 58
Cola 58
Ρύζι μακρύκοκκο 56
Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη 56
Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης
Μέλι 55
Μπανάνα (κίτρινη) 51
Ζυμαρικά 46-52
Λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος) 46
Σταφύλια 46
Ρύζι αναποφλοίωτο 46
Σοκολάτα γάλακτος 43
Μπανάνα (κίτρινη ή πράσινη) 42
All Bran 42
Πορτοκάλι 42
Μήλο 38
Παγωτό 37-61
Γιαούρτι 36
Φακές πράσινες 30
Φασόλια κοινά 28
Γάλα, 3% λιπαρά 21
Φρουκτόζη (σάκχαρο των φρούτων) 19
Soya beans (dried) 18
Φιστίκια 14

 

http://www.lifescan.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.