Γλυκαιμικός Δείκτης

Facebooktwitterpinterest

Με τον όρο γλυκαιμικό δείκτη εννούμε το ρυθμό αύξησης των ζακχάρων αίματος μετά την κατανάλωση κάποιας συγκεκριμένης τροφής. Οι τροφές που επηρεάζουν τη γλυκόζη (το ζάκχαρο) αίματος είναι τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες δηλαδή αμυλούχα τρόφιμα, όσπρια, γάλα, φρούτα, γαλακτοκομικά και ζάχαρη ενώ το ποσοστό αύξησης του γλυκαιμικού δείκτη εξαρτάται απο το είδος των υδατανθράκων, την επεξεργασία των τροφίμων και το επίπεδο ωρίμανσης των τροφίμων.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται βασικά σε απλούς υδατάνθρακες που βρίσκονται κυρίως στη ζάχαρη, τα φρούτα, τους χυμούς, τα γαλακτοκομικά και το μέλι και σε σύνθετους υδατάνθρακες που βρίσκονται σε δημητριακά, όσπρια, ψωμί , ρύζι , πατάτες,ζυμαρικά . Οι απλοί υδατάνθρακες έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος γρηγορότερα απο τους σύνθετους υδατάνθρακες.

Η γλυκόζη αίματος επίσης αυξάνεται γρηγορότερα μετα την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που είναι μειωμένα σε φυτικές ίνες. Π.χ το άσπρο ψωμί έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απ’οτι το ψωμί ολ. αλεσης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης και κρατούν σε ισορροπία τα ζάκχαρα αίματος ενώ τρόφιμα με χαμηλό επίπεδο φυτικών ινών προκαλούν γρηγορότερη αύξηση των ζακχάρων αίματος και άμεση παραγωγή ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και προκαλεί αποθήκευση λίπους στα κύτταρα ενώ η απότομη πτώση του ζαχάρου προκαλεί ατονία και το άτομο πεινάει πολύ πιο γρήγορα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζεται επίσης απο τον βαθμό ωριμότητας του τροφίμου. Όσο πιο ώριμο είναι κάποιο τρόφιμο τόσο πιο ψηλός είναι ο γλυκαιμικός του δείκτης. Π.χ μια ώριμη μπανάνα αυξάνει περισσότερο το ζάχαρο του αίματος απο μια άγουρη μπανάνα. Επίσης όσο περισσότερο μαγειρευτεί κάποιο τρόφιμο τόσο περισσότερο θα αυξήσει το ζάχαρο του αίματος π.χ τα μακαρόνια τύπου al dente αυξάνουν λιγότερο το ζάχαρο αίματος απο τα καλοψημένα μακαρόνια.

Σε γενικές γραμμές ο γλυκαιμικός δείκτης καθορίζεται απο τον βαθμό που κάποιο τρόφιμο επηρεάζει το ζάχαρο του αίματος. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς φυτικές ίνες, οι απλοί υδατάνθρακες, τα παραωριμασμένα φρούτα και τα τρόφιμα που μαγειρεύονται για πολύ ώρα αυξάνουν περισότερο το ζάχαρο του αίματος απ οτι τα αγουρα φρούτα, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα προιόντα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.