Ακμή: Μερικές μικρές συμβουλές

Facebooktwitterpinterest

akmi2Σπυράκια, κοκκινίλες, λιπαρή επιδερμίδα. Με μία λέξη, ακμή – η πάθηση του δέρματος που ταλαιπωρεί χιλιάδες εφήβους και όχι μόνο, αφού η παρουσία της μπορεί να επιμείνει και μετά την ηλικία των 18, κυρίως στις γυναίκες. Αντιμετωπίζεται;

Με το καλοκαίρι να μπαίνει για τα καλά και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, τα συμπτώματα της ακμής μπορεί να γίνουν εντονότερα. Και επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να κυκλοφορεί στην παραλία και στα καλοκαιρινά μπαράκια με σημάδια στο πρόσωπο, ας δούμε τι περνά από το χέρι μας, για να τα περιορίσουμε.

 
– Παράγοντες που επιδεινώνουν την ακμή
1. Εμμηνορροϊκός κύκλος 
Στα κορίτσια και τις γυναίκες με ακμή, η έξαρση των συμπτωμάτων παρατηρείται, κατά κανόνα, μία με δύο εβδομάδες πριν την έμμηνο ρύση. Η αιτία είναι, πιθανότατα, οι ορμονικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στον οργανισμό τους.
2. Άγχος και στρες
Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Το αποτέλεσμα είναι επιδείνωση της ακμής, λένε οι ειδικοί. Δεν είναι παράξενο που στους εφήβους τα συμπτώματα αυξάνονται σε περιόδους εξετάσεων.
3. Ζεστό και υγρό κλίμα
Όταν το θερμόμετρο κτυπάει κόκκινο, ιδρώνουμε περισσότερο και ο ιδρώτας ευνοεί την έξαρση του φαινομένου της ακμής. Αν στην εξίσωση βάλουμε και την υγρασία, τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα.
4. Καλλυντικά με λιπαρή βάση
Ενυδατικές κρέμες, λιπαντικές λοσιόν και προϊόντα μακιγιάζ που περιέχουν έλαια παίζουν σημαντικό ρόλο στο μπλοκάρισμα των πόρων του δέρματος. Και μπλοκαρισμένοι πόροι σημαίνουν περισσότερα σπυράκια και μαύρα στίγματα.
5. Λιπαρά μαλλιά
Το ίδιο επιβαρυντικά, με τα καλλυντικά που έχουν λιπαρή βάση, μπορεί να είναι και κάποια προϊόντα για τα μαλλιά που είναι λιπαρά. Κλασικά παραδείγματα είναι τα προϊόντα με βούτυρο κακάο ή βούτυρο καρύδας.
6. Σπάμε τα σπυράκια
Αν με το που δείτε σπυράκι στο πρόσωπο τρέχετε να το πιέσετε για να σπάσει, δεν συμβάλλετε στην απόκτηση ενός καθαρού δέρματος αλλά, μάλλον, κάνετε το πρόβλημα μεγαλύτερο. Όσα περισσότερο πειράζετε τα σπυράκια, τόσο πιθανότερο είναι να τα μολύνετε και να προκληθούν σοβαρότερα προβλήματα όπως ουλές.
– Τι μπορείτε να κάνετε 
1. Φτιάξτε μάσκα προσώπου από μέλι
Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, περιποιηθείτε το πρόσωπό σας φτιάχνοντας μία μάσκα με βάση το μέλι. Χτυπήστε μια κουταλιά της σούπας μέλι, ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και ένα κρόκο ωμού αυγού, μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα και απλώστε το απαλά στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για 20 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που το καθιστούν καλό στην αντιμετώπιση των σπυριών της ακμής.
2. Πλυθείτε με ειδικό σαπούνι για ακμή
Δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση μόλις ξυπνήσετε και πριν πάτε για ύπνο, πλύνετε το πρόσωπό σας με ειδικό σαπούνι κατά της ακμής που έχει βάση το θείο. Να είστε προσεκτικοί όταν πλένεστε. Μην τρίβετε το δέρμα και μη χρησιμοποιείτε σκληρή πετσέτα. Επίσης, μην το παρακάνετε με το πλύσιμο (δύο φορές αρκούν), καθώς μπορεί να διεγερθούν οι σμηγματογόνοι αδένες σας και να επιδεινωθεί το πρόβλημα.
3. Κρατήστε τις μαξιλαροθήκες καθαρές
Όταν κοιμάστε, το πρόσωπό σας αναπαύεται πάνω στο μαξιλάρι σας. Όσο εσείς βλέπετε όνειρα γλυκά, η μαξιλαροθήκη απορροφά τη λιπαρότητα από το δέρμα σας και σας την “επιστρέφει” το επόμενο βράδυ, παρέα με σκόνη και ακαθαρσίες. Φροντίστε να πλένετε τακτικά τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια σας – ιδανικά, μέρα παρά μέρα – για να αποφύγετε έξαρση των συμπτωμάτων της ακμής.
4. Προσέξτε το μακιγιάζ
Είναι σημαντικό να αφήνετε το δέρμα σας να αναπνέει και πολλά προϊόντα μακιγιάζ μπλοκάρουν τους πόρους σας, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να αποφεύγετε και εντελώς το βάψιμο. Για πολλές, άλλωστε, είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Υπάρχουν αρκετά προϊόντα που θεωρούνται κατάλληλα για την ακμή. Αποφύγετε όσα έχουν λιπαρή βάση και προτιμήστε εκείνα που χαρακτηρίζονται Non Comedogenic (δεν προκαλούν την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων). Φροντίστε, πάντως, να αφαιρέσετε το μακιγιάζ πριν να κοιμηθείτε.
5. Μην καλύπτετε το πρόσωπο με τα μαλλιά σας
Αν έχετε μακριά μαλλιά, φροντίστε να τα κρατάτε από το να πέφτουν στο πρόσωπό σας. Όπως και το δέρμα σας, τα μαλλιά περιέχουν έλαια τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν την κατάστασή σας. Συν τοις άλλοις, αν καλύπτετε το μέτωπό σας με φράντζα, δεν του επιτρέπεται να “αναπνέει” όσο χρειάζεται και ιδρώνει περισσότερο. Αν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας κούρεμα, φροντίστε, τουλάχιστον, να πλένετε τα μαλλιά σας καθημερινά και να μην τα φορτώνετε με λιπαρά προϊόντα.
6. Τραφείτε σωστά
Υπάρχουν τροφές – σύμμαχοι στην προσπάθεια καταπολέμησης της ακμής. Τα καρότα είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α, η οποία μειώνει την παραγωγή σμήγματος και είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση του ιστού του δέρματος. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο, η έλλειψη του οποίου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της ακμής. Και τέλος, τα λιπαρά ψάρια προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή που μπλοκάρει τους πόρους σας. Για μια πιο υγιή, γενικότερα, επιδερμίδα, προσθέστε στο διαιτολόγιό σας και κόκκινο σταφύλι, αβοκάντο, μάραθο, μπρόκολο και αγκινάρες.
Η ακμή είναι πάθηση του δέρματος και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές. Καλό θα ήταν, να επισκεφθείτε ένα δερματολόγο όσο νωρίτερα γίνεται από τη μέρα που διαπιστώσετε πρόβλημα και παράλληλα με τις πιο πάνω συμβουλές, να ακολουθήσετε τη θεραπεία που θα σας χορηγήσει.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.