Ακμή

Facebooktwitterpinterest

Τα σπυράκια στο πρόσωπο την πλάτη και το στήθος είναι το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα. Οφείλονται σε μεγέθυνση και έντονη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων οι οποίοι παράγουν το σμήγμα. Το σμήγμα «μπλοκάρεται» μέσα στο δέρμα και αναπτύσσεται φλεγμονή (κοκκινίλα – πύον) με την συμμετοχή μικροβίων. Δεν αποτελούν μόνο πρόβλημα στην εφηβεία αλλά ταλαιπωρούν και μεγαλύτερα άτομα και ιδίως τις γυναίκες. Η μετεφηβική ακμή αποτελεί ένα συχνό και δυσίατο πρόβλημα των ενηλίκων γυναικών. Η ακμή επιδεινώνεται από το stress, την έμμηνο ρύση και άλλους παράγοντες ενώ σύχνα οδηγεί στην δημιουργία ουλών.

Για την αντιμετώπιση της ακμής χορηγούμε διάφορα φάρμακα τοπικά ή από το στόμα. Πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει ιατρική ένδειξη, είναι η ισοτρετινοίνη που μικραίνει και κάνει λιγότερο δραστήριους τους σμηγματογόνους αδένες.

Τα LASERS κατά της ακμής παρέχουν μία ακόμα ιατρικά εγκεκριμένη εναλλακτική λύση αντί για τα φάρμακα, χωρίς βέβαια να μπορούν πάντα να τα αντικαταστήσουν. Χρησιμοποιούμε pulse-dye (V-beam Candela) για να μειώσουμε την εμφάνιση των σπυριών αλλά και για να βελτιώσουμε τις κοκκινίλες που αφήνουν τα σπυριά της ακμής. Τα LASER όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται στην ακμή. Στην ενεργό ακμή, δηλαδή όταν υπάρχουν σπυριά με πύον, το V-beam LASER μειώνει την κοκκινίλα και τη φλεγμονή του προσώπου από την πρώτη κιόλας θεραπεία. Συνήθως χρειάζονται 4-8 θεραπείες, μία ανά 10-15 ημέρες, για να πετύχουμε ύφεση. Συνιστούμε κάποια τοπική θεραπεία για να συντηρήσουμε το αποτέλεσμα.
Όταν έχουν μείνει κόκκινα σημάδια μετά από φαρμακευτικές θεραπείες μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά με το V-beam LASER. Χρειάζονται 4 θεραπείες, μία ανά μήνα.

Σε περιπτώσεις ουλών το CO2 fractional laser έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Συνήθως χρειάζονται 4 θεραπείες, μία ανά μήνα, για να πετύχουμε βελτίωση των ουλών και συνολικά της υφής του δέρματος (συσφιξη πόρων, πιο λείο και ομοιόμορφο δέρμα).

Tο μικρόβιο που προκαλεί την ακμή (P. Acnes) εκκρίνει κόκκινες χρωστικές που ονομάζονται πορφυρίνες. Το Blue light στοχεύει σε αυτές τις χρωστικές, οπότε έμμεσα σκοτώνει τα μικρόβια. Η χρήση του είναι ισοδύναμη με τη λήψη αντιβιοτικών από το στόμα. Προτείνεται σε όσους δε θέλουν ή δε μπορούν να πάρουν φάρμακα. Γίνονται 4 θεραπείες, μία ανά εβδομάδα συνήθως και στη συνέχεια, αν χρειάζεται συντήρηση ανά δίμηνο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.