Οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι.

Facebooktwitterpinterest

pasxalina-aygaΤα κύρια είδη διατροφής του πασχαλινού τραπεζιού είναι το θέμα στο οποίο εστιάζει την προσοχή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), με στόχο την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για το τί πρέπει να αγοράζει αλλά και το τί, ν’αποφεύγει, αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Το πιο σημαντικό,επισημαίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ., είναι η επιλογή του καταστήματος, από το οποίο θα προμηθευτούμε τα αναστάσιμα εδέσματα. Είναι απαραίτητο να βεβαιωθούμε ότι τηρεί τους κανόνες υγιεινής, που αφορούν την καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού, των εργαλείων (φόρμες εργασίας, εργαλεία κοπής ή σερβιρίσματος), τις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων καθώς και την κατάλληλη σήμανσή τους.

Αναλυτικά, ανά κατηγορία, πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

Κρέατα

· Τα κρέατα συντηρούνται, στο ψυγείο και ιδίως τα εντόσθια των αμνοεριφίων, που είναι, ιδιαίτερα, ευαίσθητα, σε θερμοκρασίες, εκτός ψυγείου.

· Δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα, από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, γιατί, έτσι, διασφαλίζουμε ότι έχουν ελεγχθεί .

· Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος, που αγοράζουμε, είναι η ύπαρξη σφραγίδων (στρόγγυλων), σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος.

· Επιπλέον το χρώμα της σφραγίδας, μας πληροφορεί, για την προέλευση του σφαγίου ή κρέατος, που αγοράζουμε.

* Τα εντόπια και τα προερχόμενα, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμνοερίφια έχουν σφραγίδα χρώματος «γαλάζιου» και επιπλέον αναγράφουν τον τόπο ή τη χώρα προέλευσής τους π.χ. αμνός Σοχού.

* Τα αμνοερίφια εισαγωγής, δηλαδή τα προερχόμενα, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σφραγίδα χρώματος «καστανού» και αναγράφουν, επίσης, τη χώρα προέλευσης π.χ. FYROM.

· Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων, για την παρασκευή Πασχαλιάτικων εδεσμάτων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία, όμως, πωλούνται, συχνά, ως νωπά, παραπλανώντας τον Καταναλωτή.

* Η διάκριση των εντέρων είναι εύκολη, γιατί τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής (που αποψύχθηκαν) είναι καθαρισμένα .

* Ο Καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησής τους και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων. Αν αμφιβάλλει ή διαπιστώνει παρατυπίες, να τις καταγγέλλει στο ΚΕ.Π.ΚΑ. ή στις Αρμόδιες Αρχές.

· Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν, ευδιάκριτα και υποχρεωτικά, τις εξής ενδείξεις:

1. Το είδος του ζώου π.χ. ερίφιο, αμνός 2. Το τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.α. 3. Την προέλευσή του π.χ. εντόπιο, Βουλγαρίας κ.α.

4. Αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο 5. Την τιμή πώλησης, ανά κιλό

Λαχανικά

Τα λαχανικά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.

Σοκολάτες

Τα σοκολατένια αυγά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε την ετικέτα, για να διαπιστώνουμε, αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της και να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης.

Αυγά

Τα αυγά είναι μία τροφή, με μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά, το τελευταίο διάστημα, έχουν φύγει από το τραπέζι μας, εξαιτίας του φόβου της γρίπης των πτηνών και της κακής ή ελλιπούς πληροφόρησης. Από άποψη υγιεινής, δεν απαιτούνται ειδικά μέτρα, στην κατανάλωσή τους, σε σχέση με ό,τι ίσχυε παλαιότερα. Συγκεκριμένα, τα μέτρα πρόληψης, που πρέπει να τηρούνται, πάντα, είναι:

· Συντήρηση, στις αυγοθήκες του ψυγείου μας, χωρίς να έρχονται σε επαφή, με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.

· Καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.

· Μετά το χειρισμό τους, πρέπει να καθαρίζονται τα χέρια μας και οι επιφάνειες ή τα σκεύη, με τα οποία ήρθαν, σε επαφή, με επιμέλεια (δηλ. με ζεστό νερό και σαπούνι).

Για να εξακριβώσουμε πόσο φρέσκο είναι το αυγό, μπορούμε να κάνουμε τα ακόλουθα :

Βυθίζουμε το αυγό, σε νερό και, εφόσον στέκεται, οριζόντια, στον πυθμένα του δοχείου, είναι φρέσκο, λιγότερο των 5 ημερών. Αντίθετα, αν ανεβαίνει στην επιφάνεια, είναι μπαγιάτικο, πάνω από 30 μέρες. Η μέθοδος αυτή ισχύει, μόνο για τα αυγά, που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20-22oC. “Αλλος τρόπος είναι το κούνημα του αυγού. Το αυγό που, όταν το κουνήσουμε, δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του, δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.

Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. Έτσι, ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται, εύκολα, από το κέλυφός του, το οποίο σπάει, εύκολα, σε κάθε πίεσή του, στην προσπάθειά μας να το καθαρίσουμε. Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει, στο αυγό, κεντρική θέση. Ο αεροθάλαμος του αυγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση, με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο, όταν πάμε να καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται, εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.

Η καταλληλότητα ενός βρώσιμου αυγού διαπιστώνεται από τα εξής:

· Δεν πρέπει να είναι σε κατάσταση επώασης. · Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, ή κάποια δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε.

· Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο. · Εξωτερικά, στο κέλυφος, δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις).

Ποιοτικές κατηγορίες του αυγού, βάσει των οποίων διαμορφώνεται και η τιμή πώλησής τους

Τα αυγά ταξινομούνται, σε 3 κατηγορίες:

· Κατηγορία Α ή νωπά αυγά, για τα οποία ισχύει η παρακάτω ταξινόμηση: · XL = πολύ μεγάλο (πάνω από 73γρ.) · L = μεγάλο (από 63-73γρ.)

· M = μεσαίο (από 53-63γρ.) · S = μικρό (κάτω από 53γρ.) · Κατηγορία Β ή λιγότερο νωπά αυγά (ψυγείου) · Κατηγορία Γ ή αυγά, για βιομηχανική χρήση.

Σήμανση Αυγών

Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη, τις προβλεπόμενες ενδείξεις, δηλαδή:

· Το όνομα του παραγωγού.

· Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου. · Την κατηγορία ποιότητας και βάρους. · Τον αριθμό αυγών, που περιέχει η συσκευασία.

· Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας). · Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αυγά είναι το πολύ 9 ημερών, από την ωοτοκία. Επιτρέπεται, κατ” εξαίρεση, η πώληση αυγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν όλες οι παρακάτω ενδείξεις, εκτός από εκείνη της ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

· Το διαφορετικό χρώμα του κελύφους των αυγών καθώς και ο διαφορετικός χρωματισμός των κρόκων των αυγών, δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητάς τους, αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα της κότας και από τη διατροφή της.

· Αυγά, με ακάθαρτο κέλυφος (από αίμα ή περιττώματα κλπ), πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να προέρχονται, από μολυσμένες κότες (π.χ. σαλμονέλα, παθογόνο μικρόβιο και αιτία σοβαρών τροφολοιμώξεων, νόσο των πουλερικών κ.λπ.).

· Οι οδηγίες, που δίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ., στους Καταναλωτές, αφορούν, κυρίως, τη θρεπτική αξία των αυγών και τους τρόπους προστασίας της υγείας του Καταναλωτή, από τυχόν μολύνσεις, που μπορεί να μεταδοθούν, από μολυσμένα και αλλοιωμένα αυγά.

Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι οι μέρες των γιορτών και τα ειδικά εδέσματα, που καταναλώνονται και, μάλιστα, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα, για την υγεία μας. Το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο, σε λίπος και, επομένως, πλούσιο, σε χοληστερίνη. Κάθε 100γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν: 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες, 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας, το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας, σε χοληστερίνη.

Ακολουθεί πίνακας, με τις θερμίδες και τα ποσά χοληστερίνης, που καταναλώνουμε στο Πασχαλινό μας τραπέζι.

ΤΡΟΦΗ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ(mgr) ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Αρνί 300 330 1230
Κοκορέτσι 150 160 236
 Αυγά (2) 150 675 220
Τυρί 100  72 304
Τσουρέκι  70 78 286
Σαλατικό 300 75
Ψωμί 50 109
Σοκολατένιο αυγό 100gr 10 529

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.