Ψηφιακή Αγγειογραφία Εγκεφάλου

Facebooktwitterpinterest

 Η ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου είναι η πιο λεπτομερής και αναλυτική εξέταση, καταγραφή και ανάλυση των αγγείων και της κυκλοφορίας του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο.

Η εξέταση διενεργείται στην αίθουσα του αγγειογράφου.

Πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα επεμβάσεων που φιλοξενεί ένα ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα, τον ψηφιακό αγγειογράφο, ο οποίος μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, μετατρέπει την απλή ακτινογραφία  (που λαμβάνεται με ακτίνες Χ) σε ψηφιακή εικόνα.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία έχει ως εξής:

Την ημέρα της επέμβασης θα πρέπει να είστε νηστικός από το πρωί.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος θα σας ετοιμάσει για την εξέταση.

Έπειτα, ο τραυματιοφορέας θα σας μεταφέρει στην αίθουσα του αγγειογράφου όπου θα σας βοηθήσει να μετακινηθείτε από το φορείο πάνω στην ειδική εξεταστική τράπεζα.

Ο υπεύθυνος νοσηλευτής του αγγειογράφου θα εφαρμόσει ένα πιεσόμετρο στο χέρι σας για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης,  ένα μικρό κλιπ στο δάχτυλο σας, για την καταγραφή του οξυγόνου του αίματος, και αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια στο θώρακά σας για την παρακολούθηση  της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς.

eikona-aggeionΑριστερά σας θα υπάρχουν διάφορες οθόνες που καθοδηγούν το χειρουργό δείχνοντας εικόνες των αγγείων σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

psifiaki-aggeioΑκριβώς από πάνω σας θα δείτε να κινείται το ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα , δηλαδή ο ψηφιακός αγγειογράφος ο οποίος λαμβάνει και παρουσιάζει στις οθόνες εικόνες από τα αγγεία σας και από την περιοχή της πιθανής βλάβης.

Δεξιά σας θα διακρίνετε ένα αποστειρωμένο τραπέζι πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένα τα διάφορα επεμβατικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν (σύρματα, καθετήρες κτλ).


Ο χειρουργός με το βοηθό του θα βρίσκεται συνεχώς δεξιά σας.

Αρχικά, ο χειρουργός θα επιλέξει τη θέση της παρακέντησης (συνήθως είναι η αρτηρία της βουβωνικής χώρας ή σπανιότερα η αρτηρία του βραχίονα). Καλό είναι να έχετε ήδη ξυρίσει την περιοχή της παρακέντησης.

Θα γίνει αντισηψία της περιοχής και θα σας σκεπάσουν με ένα ειδικό αποστειρωμένο σεντόνι.

topikiΘα γίνει τοπική αναισθησία στην περιοχή της παρακέντησης και το τσίμπημα της βελόνας θα είναι το ΜΟΝΟ επώδυνο που θα αισθανθείτε καθ’όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο χειρουργός θα παρακεντήσει την αρτηρία με μια ειδική βελόνη διαμέσου της οποίας θα προωθήσει ένα σύρμα και στη συνέχεια έναν καθετήρα.

psifiaki-aggeio2Έπειτα, γίνεται έγχυση σκιαγραφικής ουσίας και ταυτόχρονα λαμβάνονται ακτινογραφίες από τον ψηφιακό αγγειογράφο. Το σκιαγραφικό κάνει το αίμα που ρέει φυσιολογικά μέσα στα αγγεία (αρτηρίες και φλέβες) ορατό στις ακτίνες Χ και μας βοηθά με αυτόν τον τρόπο να ελέγξουμε τους αυλούς των αγγείων και να εντοπίσουμε τυχόν βλάβες (στένωση, διάταση κτλ).

Κατά τη χορήγηση της σκιαγραφικής ουσίας και για λίγα δευτερόλεπτα ο χειρουργός θα σας ζητήσει να κρατήσετε την αναπνοή σας και να μείνετε εντελώς ακίνητος για να είναι καθαρές οι εικόνες.

Επίσης, κάθε φορά που εγχύεται σκιαγραφικό μπορεί να νιώθετε αίσθημα ζέστης, ήπια ζάλη, ναυτία, flashing στα μάτια ή τάση να ουρήσετε.

 

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕΤΕ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ!

Ο χειρουργός θα σας ενημερώνει πάντα πριν τη χορήγηση του σκιαγραφικού.

Καθ’όλη την υπόλοιπη διάρκεια της επέμβασης ΔΕ θα αισθανθείτε απολύτως τίποτα!

Το σκιαγραφικό αποβάλλεται αργότερα από τους νεφρούς στα ούρα.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης θα βρίσκεστε σε πλήρη εγρήγορση, γιατί όπως προαναφέραμε δε θα χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία ή καταστολή. Το γεγονός αυτό μπορεί να σας προκαλεί ανησυχία, όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι η τεχνική ΔΕΝ είναι επώδυνη και ο γιατρός χρειάζεται τη συνεργασία σας.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30-60 λεπτά και χρησιμοποιείται μικρή ποσότητα ακτινοβολίας (ίδια με εκείνη που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια διατλαντικής πτήσης).

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, αφαιρείται ο καθετήρας από την περιοχή της παρακέντησης και εφαρμόζεται πίεση για 10 περίπου λεπτά.

Στη συνέχεια, επιστρέφετε στο δωμάτιο σας και παραμένετε ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΚΛΙΝΗΡΗΣ για 6 ώρες με το πόδι που έχει γίνει η παρακέντηση ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ.

Θα μπορέσετε το απόγευμα-βράδυ να φάτε ελαφρά και συνίσταται η λήψη πολλών υγρών.

Από την επόμενη μέρα επιστρέφετε κανονικά στις πλήρεις και φυσιολογικές δραστηριότητες σας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.