Ρομποτική Χειρουργική και Ουρολογία

Facebooktwitterpinterest

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πιο πρόσφατη επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Η λαπαροσκοπική  χειρουργική που ξεκίνησε δειλά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έφτασε γρήγορα να καθιερωθεί και να αποτελεί πια «ρουτίνα», περνά σε ένα νέο επίπεδο με την έλευση (και καθιέρωση – ήδη στο εξωτερικό, σιγά σιγά και στην Ελλάδα ) του ρομποτικού συστήματος da Vinci.

Τι είναι το ρομπότ και πως λειτουργεί

Το ρομποτικό σύστημα da Vinci (Intuitive Surgical, USA), αποτελείται από 2 βασικά μέρη.

Το πρώτο είναι η ρομποτική κονσόλα χειρισμού στην οποία ο χειρουργός, καθισμένος, βλέπει το χειρουργικό πεδίο στο εσωτερικό του σώματος του ασθενούς, τρισδιάστατα, σε υψηλή ανάλυση, με μεγέθυνση έως 10Χ και χειρουργεί κινώντας ελεύθερα τα χέρια του, τα οποία προσαρμόζονται στα χειριστήρια της κονσόλας.

Το δεύτερο βασικό εξάρτημα του συστήματος είναι οι, προσαρμοσμένοι σε ένα τροχήλατο,  ρομποτικοί  βραχίονες  οι οποίοι συνδέονται με τα ειδικά εργαλεία τα οποία εισέρχονται στο σώμα του ασθενούς μέσω οπών λίγων χιλιοστών στο σώμα του, αφού πρώτα αυτό τοποθετηθεί σε κατάλληλη θέση δίπλα στον ασθενή. Τα εργαλεία αυτά, με ικανότητα περιστροφής στο χώρο μεγαλύτερης του ανθρώπινου καρπού (εφτά βαθμοί ελευθερίας – σχεδόν 3600), πραγματοποιούν το χειρουργείο μεταφέροντας με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις των δακτύλων, χεριών και καρπών του χειρουργού στους ιστούς, φιλτράροντας ταυτόχρονα, σε πραγματικό χρόνο, τον φυσιολογικό τρόμο του ανθρώπινου χεριού.

Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι το ρομποτικό σύστημα δεν έχει απολύτως καμία αυτονομία – εκτελεί «πιστά» τις εντολές του χειρουργού, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο, επέκταση των χεριών του, σε ένα νέο, πρωτοφανές επίπεδο χειρουργικής ακρίβειας και αποτελεσματικότητας.

Μία επίσης σημαντική, έμμεσα, παράμετρος που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο χειρουργός χειρουργεί καθισμένος, σε ένα περιβάλλον απόλυτης εργονομίας, χωρίς καμία καταπόνηση. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κάματος του χειρουργού με αυτονόητα πλεονεκτήματα, ειδικά σε μεγάλες και πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις.

Εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής

Πολλές είναι οι χειρουργικές ειδικότητες στις οποίες βρίσκει χρήση το ρομπότ πέραν της Ουρολογίας: Γενική Χειρουργική, Γυναικολογία, Καρδιοχειρουργική, Θωρακοχειρουργική, Παιδιατρική Χειρουργική είναι μερικές από τις ειδικότητες στις οποίες το ρομποτικό σύστημα έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής/τραυματικής χειρουργικής.

Ωφέλη για τον ασθενή

–          Αποφυγή μεγάλων χειρουργικών τομών

–          Εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα

–          Λιγότερες επιπλοκές

–          Μικρότερη (έως ελάχιστη) απώλεια αίματος και πολύ μικρότερη πιθανότητα μετάγγισης

–          Λιγότερος πόνος

–          Γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς

–          Σύντομότερη έξοδος από το νοσοκομείο

–          Γρηγορότερη ανάρρωση και επάνοδος στην καθημερινή δραστηριότητα

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.