Ρομποτική Χειρουργική

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ Facebooktwitterpinterest

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης και αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (state of the art) στη χειρουργική. Ξεπερνώντας τους περιορισμούς της συμβατικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η ρομποτική φέρνει για πρώτη φορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μεταξύ χειρουργού και ασθενούς.

Το χειρουργικό ρομπότ αποτελείται από την κονσόλα χειρισμού και τους ρομποτικούς βραχίονες. Ο χειρουργός κάθεται αναπαυτικά στην κονσόλα απ’ όπου μπορεί να βλέπει τρισδιάστατα στο εσωτερικό της κοιλιάς με ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και να ελέγχει τους βραχίονες και τα ρομποτικά εργαλεία με ειδικά χειριστήρια (masters). Τα κύρια πλεονεκτήματα της ρομποτικής είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση (υψηλής ευκρίνειας/high definition) του εγχειρητικού πεδίου και η μεγάλη ευχέρεια (7 βαθμοί ελευθερίας) κινήσεων των ρομποτικών βραχιόνων, που μοιάζουν με αυτές του «ανθρώπινου καρπού» (endowrist instruments) και προσφέρουν χειρισμούς μεγάλης ακρίβειας σε στενές κοιλότητες της κοιλιάς. Επίσης διευκολύνεται σημαντικά η ενδοκοιλιακή συρραφή, ενώ ο έλεγχος της επέμβασης περνά εξ’ ολοκλήρου στον χειρουργό. Καθημερινά αυξάνονται οι ήδη πολυάριθμες ενδείξεις της ρομποτικής τηλεχειρουργικής στην καρδιοχειρουργική, στην ουρολογία (αξιοσημείωτη εξάπλωση των ρομποτικών ριζικών προστατεκτομών), στη γενική χειρουργική, στη γυναικολογία και τη παιδοχειρουργική.
Η ρομποτική παρέχει τη δυνατότητα χρήσης εξετάσεων του ασθενούς διεγχειρητικά ως εργαλείο πλοήγησης μέσω του συστήματος TILE-PRO. O χειρουργός μπορεί να συμβουλεύεται τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες ή άλλες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η χρήση των γραφικών αυτών μοντέλων σε συνδυασμό με την πραγματική εικόνα του χειρουργείου προσφέρει στον χειρουργό σημαντικές πληροφορίες για την ασφαλή ολοκλήρωση της επέμβασης και σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής της “Χειρουργικής Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented-Reality Surgery)”. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η χειρουργική ομάδα Κ.Κωνσταντινίδη κατόπιν πρότασης και σχεδιασμού του χειρουργού Σ.Κ.Χειρίδη, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τρισδιάστατες ανασυνθέσεις της ανατομίας του ασθενούς από αξονική αγγειογραφία για Διεγχειρητική Πλοήγηση μέσω Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος. Η διεθνής αυτή πρωτοπορία παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής MIRA 2010 στο Σαν Ντιέγκο.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.