Η παχυσαρκία το ΜΕΓΑ πρόβλημα!

Έρευνες συνδέουν την παχυσαρκία με διάφορους τύπους καρκίνου Facebooktwitterpinterest

Έρευνες συνδέουν την παχυσαρκία με διάφορους τύπους καρκίνουΗ παχυσαρκία και οι επιπτώσεις της στην υγεία του ανθρώπου αποτελεί το κεντρικό θέμα του 40ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού (17-20 Απριλίου 2013), που διοργανώνουν από κοινού η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και η Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στον ορισμό της παχυσαρκίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας Γιώργος Μαστοράκος εξηγεί ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30.

Όπως είναι γνωστό, ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους (σε κιλά) δια του ύψους του ατόμου στο τετράγωνο. Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25-29,9, το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.

Δυστυχώς, η Ελλάδα χρόνο με τον χρόνο μετατρέπεται σε χώρα παχύσαρκων αφού το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων ανέρχεται στο 42%, όταν ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%.

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα παιδιά, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 3 στα 10 αγόρια στην εφηβεία και 1 στα 6 κορίτσια είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστά που επίσης αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα με τις λαϊκές δοξασίες παλαιότερων ετών που ήθελαν το επιπλέον βάρος ένδειξη υγείας και καλής ζωής, σήμερα η παχυσαρκία αποτελεί πάθηση -σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, κακοήθη- η οποία τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

Η παχυσαρκία παίζει τεράστιο ρόλο στον Σακχαρώδη Διαβήτη, άλλη μια σύγχρονη πανδημία, όπως εξηγεί ο ενδοκρινολόγος, διευθυντής του Πολυϊατρείου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης Ζαδάλλα Μούσλεχ.

«Η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό και συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη», σημειώνει ο κ.Μούσλεχ.

Παρ’ όλα αυτά, τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι σήμερα πιο αισιόδοξα από ποτέ, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη φαρμακολογία και αναμένονται και νέα σκευάσματα, ενώ βελτιώνονται συνεχώς οι αντλίες έγχυσης ινσουλίνης. Τέλος, η ημέρα που το τεχνητό πάγκρεας θα μπορέσει να εφαρμοστεί πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά, γεγονός που θα φέρει επανάσταση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Συνεδρίου θα βρεθεί και η διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής του άνδρα, ιδίως σε ότι σχετίζεται με την αναπαραγωγική ικανότητα του ζευγαριού. Στον τομέα αυτόν, η Ανδρολογία έχει επιτύχει μεγάλα επιτεύγματα, ενώ ακόμη πιο σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα με την έρευνα στα στελεχιαία κύτταρα σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

Τέλος, οι συμμετέχοντες αναμένεται να ενημερωθούν για τις απεικονιστικές δυνατότητες στην Ενδοκρινολογία, αφού τα μηνύματα από την συνεχή εξέλιξη της υπερηχογραφίας είναι ενθαρρυντικά.

«Η υπερηχογραφία είναι μια μέθοδος απλή στην εφαρμογή της, ανώδυνος, ακίνδυνη, η οποία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές και έχει μικρό κόστος», εξηγεί ο συντονιστής διευθυντής του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά» Φίλιππος Καλδρυμίδης.

Διά της υπερηχογραφίας στην Ενδοκρινολογία προεκτείνονται τα δάκτυλα των ενδοκρινολόγων, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της ψηλάφησης των (πχ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα). Ακόμη διά της υπερηχογραφίας επεκτείνεται και οι επισκόπησή τους συλλέγοντας πληροφορίες για την υφή και το μέγεθος των ενδοκρινών αδένων που ελέγχονται (θυρεοειδής αδένας, ωοθήκες, επινεφρίδια). Οι εφαρμογές της υπερηχογραφίας είναι χρησιμότατες για όλες τις ειδικότητες της ιατρικής και ειδικά στην διερεύνηση των παθήσεων των ενδοκρινικών αδένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνεται και η έκθεση «Ματιές στην εικαστική τέχνη» της γκαλερίστα Γωγούς Κολυβήρα με τη συμμετοχή ζωγραφικών έργων και σύγχρονων εικαστικών κατασκευών πρωτοποριακών Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.