Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Facebooktwitterpinterest

Οι ηλικιωμένοι που προσλαμβάνουν μέσω της διατροφής τους ω-3 λιπαρά οξέα, μειώνουν έως 27% τον κίνδυνο θανάτου γενικότερα από οποιαδήποτε αιτία και έως 35% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα εμπεριέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια αλλά και γενικότερα στα θαλασσινά και οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιδημιολογίας Ντάριους Μοζαφαριάν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους χάρη στην κατανάλωση ψαριών, ζουν κατά μέσο όρο 2,2 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους.

Αν και η διατροφή με ψάρια θεωρείται σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η νέα μελέτη αναδεικνύει την ειδικότερη σημασία των λιπαρών οξέων για την μείωση της θνησιμότητας γενικότερα και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας ειδικότερα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως τα ψάρια, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου, ενώ η νέα έρευνα δείχνει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν γενικότερα τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2.700 ανθρώπους άνω των 65 ετών για μια περίοδο 16 ετών. Κάνοντας τακτικές αιμοληψίες, οι επιστήμονες κατέγραφαν τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, σε συνδυασμό με τη διατροφή και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων.

Όπως έδειξε η ανάλυση, ειδικότερα ένα από τα ω-3 λιπαρά οξέα, το δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA), είναι αυτό που φαίνεται να μειώνει περισσότερο από τα άλλα (κατά 40% έως 45%) τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, ενώ το εικοσιδυαπεντανοϊκό οξύ (DPA), μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τέλος, το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο μη θανατηφόρου εμφράγματος.

Συνολικά, οι ηλικιωμένοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα και των τριών παραπάνω ω-3 λιπαρών οξέων, αντιμετώπιζαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.