Η Παχυσαρκία μειώνει τα επίπεδα βιταμίνης D

Facebooktwitterpinterest

Όπως υποδεικνύει μια νέα έρευνα, η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό. Η παχυσαρκία, όπως είναι γνωστό , μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως αύξηση του κινδύνου για Στεφανιαία Νόσο και  Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης όπως φαίνεται να προκαλέσει και ανεπάρκεια σε βιταμίνης D.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό <<PLOS Medicine>> ανέλυσε τα γενετικά στοιχεία από 21 άλλες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε 42.000 ανθρώπους συνολικά και αποκάλυψε ότι κάθε αύξηση κατά 10% στο ΔΜΣ, οδήγησε σε περαιτέρω πτώση κατά 4% της διαθέσιμης βιταμίνης D στον οργανισμό.

Η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα του ανθρώπου μετά την έκθεση του στον ήλιο, όταν οι υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο απορροφώνται από το δέρμα. Μπορεί όμως να ληφθεί και υπό μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων. Η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου, ούτως ώστε να διατηρηθούν τα οστά γερά. Επίσης Η βιταμίνη D βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, στην νευρομυϊκή και ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού όπως και στη ελάττωση της φλεγμονής. Η βιταμίνη D ως γνωστόν αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό του ανθρώπου. Η μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης της όμως στους παχύσαρκους μπορεί να δυσχεραίνει την κυκλοφορία της

Η ερευνήτρια Dr Elina Hypponen που εργάζεται στο University College London, στο Institute of Child Health, δήλωσε ότι η έρευνα υπερτονίζει τη σημασία καταγραφής της βιταμίνης D και της έγκαιρης αντιμετώπισης της, σε περίπτωση έλλειψης της βιταμίνης σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.