Τι είναι η Αυτόνομη νοσηλευτική

Facebooktwitterpinterest

Η αυτόνομή νοσηλευτική είναι μια πολύπλευρη έννοια και θεωρείται η ικανότητα του νοσηλευτή να ασκεί τα καθήκοντα του με αυτεξούσιο τρόπο χωρίς να αντικρούεται με τα νομικά, ηθικά πρότυπα  του επαγγέλματος. Η λήψη κλινικών αποφάσεων αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ρόλου του επαγγελματία νοσηλευτή.

Ο στόχος της νοσηλευτικής θα πρέπει είναι η βοήθεια του ανθρώπου στην πιο δύσκολή στιγμή της ζωής του όπου οι συνθήκες άσκησης της χαρακτηρίζεται από την έλλειψη στελέχωσης τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Η πολιτεία δεν κατανόησε ποτέ τον θεσμικό ρόλο των νοσηλευτών, την σημαντικότητα και την επίδραση του ρόλου τους  στο εθνικό σύστημα υγείας και για αυτό δεν έθεσε ποτέ σε προτεραιότητα την ανάπτυξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος, δεν έσκυψε πάνω στα θεμελιώδη προβλήματα  με στόχο την επίλυση  τους.

Οι νοσηλευτές εξακολουθούν να προσπαθούν αυτόνομα  να ενισχύσουν την επαγγελματική τους υπόσταση τόσο στην εκπαίδευση με την ολοκληρωμένη μόρφωση  σε επίπεδο σπουδών όσο και με την απόκτηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων συμβάλλοντας στην άσκησης της νοσηλευτικής με ασφάλεια και υπευθυνότητα σε υψηλό κλινικό επίπεδο στον χώρο εργασίας τους  και διαθέτοντας υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ως αξιότιμα μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον υγείας.

Η νοσηλευτική θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια ταχέως αναπτυσσομένη  επιστήμη υγείας συμβάλλοντας στην σημαντική  ελάττωση του ποσοστού νοσηρότητας των επιπλοκών και της θνησιμότητας των νοσηλευομένων  με στόχο την θεραπεία των ανθρωπίνων αντιδράσεων τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχο-κοινωνικό επίπεδο.

Για την εξέλιξη της νοσηλευτικής τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα πρέπει να απεμπλακούν από την επιβολή διδάκτρων και να θεσμοθετηθούν κριτήρια τα οποία θα ελέγχονται  από ολιγομελή συμβούλια εξωπανεπιστημιακά. Ώστε να αναπτύξει επιστήμονες νοσηλευτές που θα αναλαμβάνουν σημαντικούς ρόλους στις υπηρεσίες παροχής φροντίδας ανταποκρινόμενη στην αλληλοσυσχέτιση της πρακτικής, της θεωρίας και της έρευνας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.