Η γλώσσα του σώματός σου καθορίζει ποιός είσαι!!!

Facebooktwitterpinterest

Πώς η αγωνία και ο φόβος επηρεάζει το σώμα μας τη στιγμή μίας παρουσίασης;

Τα σημάδια της αγωνίας είναι γνωστά σ΄αυτούς που έχουν ζήσει μία τέτοια κατάσταση: ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, αυξημένη αδρεναλίνη, απότομες κινήσεις και αντιδράσεις, σφίξιμο στην περιοχή των ώμων και του λαιμού. Αυτές οι σωματικές αλλαγές επηρεάζουν και τη φωνή, κάνοντάς την να τρέμει ή να παραποιείται από τη γρήγορη αναπνοή.

 

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

  1. Χαλαρώστε το σώμα σας: Πάρτε μια βαθιά ανάσα, κρατήστε την, και εκπνεύστε αργά. Την ίδια στιγμή προσπαθήστε να χαλαρώσετε τα χέρια και τους ώμους. Επαναλάβετε όσες φορές μπορείτε πριν αρχίσετε να μιλάτε.
  2. Χαλαρώστε τη φωνή σας: Χαλαρώστε τις φωνητικές σας χορδές μουρμουρίζοντας τις νότες.
  3. Ουδετεροποιήστε την κατάσταση: Η αγωνία και ο φόβος θα αυξηθεί αν πρόκειται να μιλήσετε σε κοινό που μοιάζει απειλητικό ή που νιώθετε ότι το ντρέπεστε. Αν νιώθετε έτσι, φανταστείτε τα άτομα στο κοινό σε μια γελοία κατάσταση …το αφήνω στη δικιά σας φαντασία!
  4. Εξασκηθείτε!: Όσες πιο πολλές δημόσιες παρουσιάσεις κάνετε, τόσο η αγωνία θα λιγοστεύει. Το μόνο που θα καταφέρετε με το να αποφεύγετε επίτηδες να κάνετε μία παρουσίαση, είναι να έχει ανέβει η αγωνία στα ύψη όταν τελικά αναγκαστείτε να παρουσιάσετε. Μπορείτε να εξασκηθείτε μπροστά σε φίλους σας ή να ακούσετε τον εαυτό σας να παρουσιάζει σε κασέτα.
  5. Προετοιμαστείτε: Πάνω από όλα, πρέπει να προετοιμαστείτε για την παρουσίαση. Το μεγαλύτερο μέρος του φόβου και της αγωνίας προέρχεται από μια πρόχειρη προετοιμασία και μπορεί να μειωθεί με την οργάνωση των ιδεών σας και όσων θέλετε να πείτε.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.