Γρίπη: Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με 10 απλούς τρόπους.

Facebooktwitterpinterest

Αν και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο η Ελλάδα, από τα κρούσματα γρίπης που κάνουν θραύση στις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι. Γι’ το λόγο αυτό, δείτε τους 10 απλούς τρόπους, σύμφωνα με τη Huffington Post, για να είστε πανέτοιμοι.

Καθαριότητα

Ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγετε τα μικρόβια και πιο συγκεκριμένα τον ιό της γρίπης, είναι να πλένετε διεξοδικά τα χέρια σας. Περίπου το 80% των λοιμώξεων μεταδίδεται με την επαφή, το φτέρνισμα, τον βήχα και όταν ακουμπάτε επιφάνειες και στη συνέχεια ακουμπάτε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας. Οι προτεινόμενες διαδικασίες είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας, πριν από το φαγητό και η απολύμανση σε χώρους του σπιτιού (όπως είναι το μπάνιο) και του γραφείου, ειδικά τα πόμολα, τα τηλέφωνα και οι συσκευές, που είναι κοινής χρήσης.

Άσκηση

Η σωστή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία επιτίθενται στους ιούς. Ο ιδανικός τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι η άσκηση, είτε είναι σε κάποιο γυμναστήριο είτε ακόμη και μία βόλτα στη γειτονιά σας.

Γρίπη: Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με 10 απλούς τρόπους (2)

Ύπνος

Ενώ εσείς κοιμάστε, το σώμα σας δουλεύει πυρετωδώς, «διορθώνοντας» και ενδυναμώνοντας τα κύτταρά σας. Το οκτάωρο του ύπνου, είναι σημαντικό επομένως, αφού εκείνες τις ώρες το σώμα σας …αυτοθεραπεύεται και αποκρούει τις λοιμώξεις. Εάν ωστόσο, δεν απολαύστε τον οκτάωρο ύπνο σας, τότε το ανοσοποιητικό σας σύστημα δε λειτουργεί σωστά, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για ιώσεις.

Σκόρδο

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου (αλλά και του «συγγενούς» κρεμμυδιού) μπορούν να καταπολεμήσουν συγκεκριμένα βακτήρια και ιούς, όπως είναι αυτός της γρίπης. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα σε αλλικίνη, τη θειούχα ένωση που μπλοκάρει τις λοιμώξεις. Επιπλέον, το ίδιο βοηθητικά είναι ορισμένα βότανα και μπαχαρικά, όπως είναι για παράδειγμα το θυμάρι.

Διατροφή

Τα σωστά και θρεπτικά συστατικά μιας διατροφής είναι η καλύτερη άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις. Αυτό σημαίνει λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά φαγητά και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, ένα ιδανικό συστατικό, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σας είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος «εμπλέκεται» με τον ιό και έτσι έχει πλήρη πρόσβαση στα κύτταρα, εμποδίζοντας συγκεκριμένη μεταβολική δραστηριότητα. Αν και δεν προσφέρουν ολική κάλυψη από τους ιούς, τα τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως είναι τα στρείδια και το σιτάρι, παρέχουν κάποια προστασία.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ καταπιέζει το τμήμα εκείνο του ανοσοποιητικού συστήματος, που προστατεύει από τις λοιμώξεις και το τμήμα που καταπολεμά τα μικρόβια, που ήδη έχουν ήδη διεισδύσει στο σώμα. Μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ μειώνετε αυτόματα και τον κίνδυνο προσβολής από τους ιούς.

Νερό

Ο ζεστός αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού (λόγω θέρμανσης) είναι πιο ξηρός από ότι θα ήθελε το ανθρώπινο σώμα. Χωρίς την επαρκή υγρασία, το ανοσοποιητικό σύστημα δε μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να παραμένει ενυδατωμένο.

Μασάζ

Η απόλυτη αγχολυτική θεραπεία είναι το μασάζ. Ωστόσο, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι το μασάζ, το οποίο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει τη γενικότερη υγεία του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά απορροφούνται καλύτερα, όταν το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα.

Γέλιο

Η θετική συμπεριφορά και ο ευχάριστος χαρακτήρας δεν προσφέρει μόνο μακροζωία αλλά και καλή υγεία. Μία ζωή γεμάτη γέλιο και αισιοδοξία διώχνει μακριά ακόμα και τη γρίπη. Αν και δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν για ποιο λόγο ακριβώς ισχύει κάτι τέτοιο, φαίνεται πως συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν είναι…χαρούμενα.

Έρωτας

Έρευνα του 1999 αποκάλυψε ότι, η σεξουαλική συνεύρεση αυξάνει την ανοσοσφαιρίνη Α, ένα αντίσωμα που καταπολεμά τα κρυολογήματα. Απλά βεβαιωθείτε ότι κανείς από τους δύο σας δεν είναι ήδη άρρωστος.

Πηγή: clickatlife.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.