Οξεία Λαρυγγίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για φλεγμονή του λάρυγγα που μπορεί να αφορά μόνο το λάρυγγα ή να εμφανίζεται σα μέρος μιας γενικής φλεγμονώδους κατάστασης που αφορά όλη την αναπνευστική οδό.

Είναι συχνή νόσος, οφείλεται κυρίως σε ιούς, προσβάλει όλες τις ηλικίες, παρατηρείται κυρίως στα παιδιά από 6 μηνών εως 6 ετών. Η πλειοψηφία αναρρώνει χωρίς προβλήματα, στα παιδιά όμως επί μετρίας ή βαριάς συμπτωματολογίας είναι δυνητικά επικίνδυνη. Βράγχος φωνής , υλακώδης βήχας (βήχας που μοιάζει με ήχο από κοκοράκι), συριγμός, αναπνευστική δυσχέρεια, γενική κακουχία και ήπια πυρετική κίνηση είναι τα συχνότερα συμπτώματα.

Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κρυολόγημα, η κυνάγχη, η ρινοφαρυγγίτιδα, η ξηρασία στην ατμόσφαιρα, η εισπνοή σκόνης, η καταπόνηση και κακή χρήση της φωνής, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Η φωνητική ηρεμία ή η αφωνία είναι επιβεβλημένη, παράλληλα με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που θα σας συστήσει ο θεράπων ιατρός σας. Ο ασθενής πρέπει να αποφύγει την ομιλία όταν αυτό είναι εφικτό και αν πρέπει να επικοινωνήσει λεκτικά να το κάνει για μικρά χρονικά διαστήματα με ήρεμη φωνή. Το ψιθύρισμα πρέπει να αποφεύγεται.

ΠΡΟΣΟΧΗ η λαρυγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη κατάσταση και πρέπει αμέσως να δείτε τον ιατρό σας. Επιβάλλεται στενή παρακολούθηση στην περίπτωση παιδιών γιατί η ανατομία του λάρυγγα τους μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, ακόμα και στον θάνατο σε πλήρη απόφραξη του λάρυγγα. Ο θεράπων ιατρός είναι εκείνος που θα αποφασίσει για την περαιτέρω νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Οι λαρυγγίτιδες συνήθως είναι ελαφράς μορφής και περνούν από μόνες τους.

Μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέχρι να δείτε τον ιατρό σας είναι τα ακόλουθα:

• Να βγάλετε το παιδί έξω από το σπίτι να αναπνεύσει φρέσκο, κρύο αέρα. Απλά ντύστε το κατάλληλα ή τυλίξτε το παιδί σε μια κουβέρτα.

• Βάλτε το παιδί σας να αναπνεύσει υδρατμούς. Μπορείτε να ανοίξετε το ζεστό νερό στο μπάνιο μέχρι να γεμίσει το μπάνιο με υδρατμούς. Καθίστε μαζί με το παιδί στο μπάνιο για 15-20 λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν θεαματικά. Οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον θεράποντα ιατρό σας για τα συμπτώματα και την κατάσταση του παιδιού ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.