ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Facebooktwitterpinterest

Τί είναι ουλίτιδα?

Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων. Στην ουλίτιδα παρατηρείται διόγκωση των ούλων, ερυθρότητα και αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.

Τί είναι περιοδοντίτιδα?

Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος, οφειλόμενη σε μικρόβια, που επηρεάζει τα ούλη και το οστό που περιβάλλει και στηρίζει το δόντι.

Τί προκαλεί την περιοδοντίτιδα?

Η περιοδοντίτιδα προκαλείται από μικρόβια τα οποία αποικίζουν την σχισμή ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια. Τα μικρόβια αυτά σχηματίζουν τη μικροβιακή πλάκα, η οποία με την πάροδο του χρόνου, μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα) και προκαλεί τη φλεγμονή στα ούλη και το οστό.

Ποιοί παράγοντες βοηθούν στην περιοδοντίτιδα?

Οι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου είναι το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης το στρες, οι ορμονικές διαταραχές και η γενετική προδιάθεση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα?

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή/και αυτόματα, ερυθρότητα, διόγκωση και ευαισθησία των ούλων, υποχώρηση των ούλων, κινητικότητα των δοντιών, πύον, δυσοσμία και αλλαγή στη θέση των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα συνήθως δεν προκαλεί πόνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση?

Για τη διάγνωση της περιοδοντικής νόσου είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από τον οδοντίατρο κατά την οποία γίνεται αξιολόγηση του χρώματος, της υφής και της θέσης των ούλων καθώς επίσης και το περιοδοντόγραμμα όπου γίνεται καταγραφή των θυλάκων. Απαραίτητος είναι και ο ακτινογραφικός έλεγχος ο οποίος απεικονίζει το ύψος του οστού που στηρίζει τα δόντια καθώς και την ύπαρξη υποουλικής τρυγίας.

Ποιά είναι η θεραπεία?

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνει δύο φάσεις, τη συντηρητική και τη χειρουργική. Πρώτα γίνεται η συντηρητική φάση η οποία περιλαμβάνει αποτρύγωση και ριζική απόξεση των δοντιών. Ο βαθύς αυτός καθαρισμός γίνεται με τη χρήση ειδικών εργαλείων χειρός ή/και υπερήχους και με τοπική αναισθησία. Κατά την επανεξέταση που ακολουθεί, ο οδοντίατρος αξιολογεί και κρίνει κατά πόσο είναι απαραίτητο να προχωρήσει ο ασθενής σε χειρουργική θεραπεία. Παράλληλα, δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής τις οποίες πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά.

Κάθε πόσο πρέπει να κάνουμε καθαρισμούς στον οδοντίατρο?

Είναι απαραίτητο να γίνονται καθαρισμοί στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες. Σε περιπτώσεις όπου ο οδοντίατρος κρίνει απαραίτητο, το χρονικό διάστημα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ασθενή.

http://www.nkdentalcy.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.