Τα microRNA αποκαθιστούν τις καρδιακές βλάβες

Facebooktwitterpinterest

Χωρίς συνέπειες θα περνάνε σε λίγο καιρό τα εμφράγματα, αφού Ιταλοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο αναγέννησης της καρδιάς! Το «κλειδί» βρίσκεται σε μόρια παρόμοια με του DNA, που έχουν την ικανότητα να αποκαθιστούν τις βλάβες που έχουν προκληθεί στον καρδιακό μυ, λόγω θρόμβου ή γήρατος, αναγεννώντας τα κύτταρά του.

Μέχρι πρότινος η ικανότητα αυτή είχε παρατηρηθεί σε ορισμένα ερπετά, όπως οι σαλαμάνδρες, καθώς και σε κάποια ψάρια. Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι επρόκειτο για ένα αποκλειστικό προνόμιο των ειδών αυτών, όμως πρόσφατα διαπίστωσαν ότι η ικανότητα αυτοεπιδιόρθωσης της καρδιάς θα μπορούσε να μεταφερθεί και στα θηλαστικά. Το ανακάλυψε μια ομάδα ερευνητών από το Διεθνές Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας στην Τριέστη.

Η λύση βρίσκεται σε μικρά μόρια, παρόμοια με αυτά του DNA, τα λεγόμενα microRNA, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργούν ως ρυθμιστές των γονιδίων. «Αναλύσαμε τη λειτουργία όλων των microRNA που παράγονται από το ανθρώπινο γονιδίωμα και ανακαλύψαμε ότι σαράντα από αυτά είναι σε θέση να διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των ενήλικων κυττάρων της καρδιάς. Ορισμένα από αυτά τα microRNA είναι ακριβώς εκείνα που είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, όταν η καρδιά μεγαλώνει και επομένως τα κύτταρά της πολλαπλασιάζονται. Αμέσως μετά τη γέννηση δεν παράγονται ξανά» εξήγησε στην επιθεώρηση «Nature» ο ερευνητής Μάουρο Τζάκα, ο οποίος μαζί με την υπόλοιπη ομάδα διαπίστωσε ότι όταν τα συγκεκριμένα microRNA χορηγούνται σε μια καρδιά που έχει υποστεί έμφραγμα, είναι σε θέση να επαναδραστηριοποιούν τον πολλαπλασιασμό των καρδιομυοκυττάρων και επί της ουσίας να διεγείρουν την επανόρθωση της βλάβης.

«Μάλιστα, δεν παρατηρείται ουλή, όπως συμβαίνει κανονικά. Γίνεται πολλαπλασιασμός νέων καρδιακών κυττάρων, με τον ίδιο τρόπο που επιδιορθώνεται η καρδιά στις σαλαμάνδρες και τα ψάρια, ικανότητα που είχαν χάσει τα θηλαστικά κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του είδους» εξήγησε ο Τζάκα τονίζοντας ότι η ανακάλυψη των ευεργετικών microRNA ανοίγει τον δρόμο για επαναστατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Espressonews.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.