Οι ασθενείς με πονόλαιμο χρειάζονται ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες και όχι ένα αντιβιοτικό

Facebooktwitterpinterest

Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει λανθασμένα ότι η αντιμετώπιση των λοιμώξεων γίνεται μόνο με αντιβιοτικά1 και για αυτό ζητά επίμονα την χορήγησή τους. Η αλήθεια είναι ότι τα αντιβιοτικά βοηθούν και είναι αποτελεσματικά μόνο στις μικροβιακές λοιμώξεις ενώ είναι απολύτως ανενεργά στις ιώσεις.

Για παράδειγμα στον  πονόλαιμο δεν πρέπει ποτέ παίρνουμε  άκριτα αντιβίωση γιατί οι πονόλαιμοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους (85-95%) οφείλονται σε ιώσεις2 και κανένα αντιβιοτικό δεν πρόκειται να μας θεραπεύσει πιο γρήγορα ούτε θα μας ρίξει τον πυρετό, απλά θα επιβαρύνει άσκοπα τον οργανισμό μας.

Τι είναι όμως αυτό που έχουμε ανάγκη  στον οξύ πονόλαιμο;  Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανακούφιση από τον πόνο και την φλεγμονή όταν υπάρχει. Δηλαδή χρειαζόμαστε ένα αναλγητικό-αντιφλεγμονώδες σκεύασμα όπως οι τροχίσκοι/παστίλιες  Stepfen.

Οι παστίλιες/τροχίσκοι Strepfen, περιέχουν 8,75mg του δραστικού αναλγητικού/αντιφλεγμονώδους παράγοντα Φλουρβιπροφαίνη, και ετσι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πονόλαιμο, προσφέροντας γρήγορη και  στοχευμένη (τοπική) δράση. Παράλληλα η φαρμακοτεχνική μορφή της παστίλιας δρα συνεργικά και καταπραυνει τον πόνο.

Με αυτό τον τρόπο  οι ασθενείς έχουν στη διάθεσή τους μια βολική, αποτελεσματική και καλά ανεκτή θεραπεία για τον πονόλαιμο, ανεξαρτήτου αιτιολογίας  Οι τροχίσκοι Strepfen  προσφέρουν ανακούφιση  που ξεκινά σε δύο λεπτά  από τη λήψη της παστίλιας3 και μπορεί να διαρκέσει για τέσσερις  έως 6 ώρες4,5 . Αν δε τηρηθούν σωστά οι  οδηγίες χρήσης τους,  μπορούν να προσφέρουν  ανακούφιση από τα συμπτώματα του πονόλαιμου όλη την ημέρα.  Μπορούν επίσης να ληφθούν ακόμα και εάν ο πάσχων λαμβάνει αντιβίωση, με σκοπό να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος στον λαιμό.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ενήλικες στην χώρα μας  υποφέρουν από δύο έως τρία κρυολογήματα το έτος τα οποία μπορούν να εξομοιωθούν με έως  30.000.000 πονόλαιμους και, δεδομένου ότι ένας πονόλαιμος διαρκεί συνήθως πέντε ημέρες, με έως 150.000.000 ημέρες πόνου και φλεγμονής.

References

  1. Eurobarometer report on antimicrobial resistance. April 2010.
  2. Worrall et al. Can Fam Phys 2007;53:1961-2.
  3. Blagden et al. Int J Clin Pract 2002;56:95−100.
  4. Benrimoj et al. Clin Drug Invest 2001;21:183−93.
  5. Schachtel B et al. Int J Clin Pharm 2012;34:143–258.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.