Ρίξτε το βάρος του παιδιού

Ρίξτε το βάρος του παιδιού Facebooktwitterpinterest

Φαίνεται ότι τα αίτια για την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής – Λόγω της αυξημένης συσσώρευσης λίπους στο σώμα, το παχύσαρκο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, λιπώδη διήθηση του ήπατος, σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ κοινωνικοψυχολογικές, που μπορεί να παρουσιαστούν στο παιδί, είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, τάση για εξαρτήσεις και αυτοκαταστροφή, κοινωνικό ρατσισμό, καθώς επίσης και μειωμένη απόδοση στο σχολείο

Παιδική παχυσαρκία ορίζεται ως η υπερβολική και ανώμαλη συσσώρευση λίπους στο σώμα ή σε ορισμένες περιοχές του σώματος του παιδιού σε τέτοιο βαθμό, που να επηρεάζεται δυσμενώς η υγεία. Για να δούμε εάν το παιδί μας είναι υπέβαρο ή παχύσαρκο, θα πρέπει να ελέγξουμε τις εκατοστιαίες θέσεις ή σταθερές αποκλίσεις του Δείκτη Μάζας Σώματος. Εάν  ο Δείκτης Μάζας Σώματος του παιδιού σας βρίσκεται μεταξύ 85ης και 95ης Εκατοστιαίας Θέσης (ΕΘ), τότε θεωρείται υπέρβαρο, ενώ όταν ο ΔΜΣ βρίσκεται >95η ΕΘ τότε το παιδί θεωρείται παχύσαρκο.

Ποια είναι τα αίτια

Στα περισσότερα παιδιά φαίνεται ότι τα αίτια για την εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες (κακής ποιότητας διατροφή, fast -food, αυξημένη πρόσληψη λιπαρών), η αυξημένη πρόσληψη τροφής, η ελλιπής άσκηση (αυξημένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης, μετακίνηση μόνο με αυτοκίνητο) και τέλος η κληρονομικότητα.

Επιπτώσεις στην υγεία

Λόγω της αυξημένης συσσώρευσης λίπους στο σώμα, το παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, λιπώδη διήθηση του ήπατος, σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο.

Πολύ σημαντικές όμως είναι και οι κοινωνικοψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να παρουσιαστούν στο παιδί, όπως: χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, τάση για εξαρτήσεις και αυτοκαταστροφή, κοινωνικό ρατσισμό, καθώς επίσης και μειωμένη απόδοση στο σχολείο.

Παχύσαρκα παιδιά = παχύσαρκοι ενήλικες

Ένα παιδί με παχύσαρκους γονείς κινδυνεύει σαφώς περισσότερο να γίνει παχύσαρκος ενήλικας.

Οι παχύσαρκοι έφηβοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες συγκριτικά με τα παχύσαρκα παιδιά. Εκτιμάται ότι το 70% των προεφηβικών παχύσαρκων και το 80% των παχύσαρκων θα γίνουν ενήλικες παχύσαρκοι.

Τι καθορίζει το βάρος του παιδιού

Το διατροφολόγιό του και η σωματική του δραστηριότητα είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν το βάρος. Σε περιπτώσεις που το παιδάκι προσλαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα σε θερμίδες (μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, τρόφιμα με αυξημένα λιπαρά και ζάχαρη) απ’ ό,τι καταναλώνει με τη φυσική του δραστηριότητα. Έρευνες έδειξαν ότι τα υπέρβαρα παιδιά καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες σε λιπαρά και πρωτεΐνες από τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος.

Συμβουλές προς τους γονείς και θεραπεία

*    Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ  θα πρέπει να στοχεύει στην αλλαγή των λανθασμένων διαιτητικών συνηθειών, αλλά και να είναι συμβατή με την ανάπτυξή του, δηλαδή να τους παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
*    Πολύ σημαντικό είναι να αλλάξουν όχι μόνο οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας.
*    Θα πρέπει να αυξηθεί και η φυσική δραστηριότητα όλων των μελών της οικογένειας.
*    Η φυσική δραστηριότητα του παιδιού μπορεί να αυξηθεί εάν το παιδί ασχοληθεί με κάποιο άθλημα που το ευχαριστεί.
*    Πολύ σημαντικό είναι να μειωθούν οι ώρες τις οποίες το παιδί περνά μπροστά από την τηλεόραση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
*    Οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της διατροφικής πυραμίδας.
*    Η οικογένεια θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.
*    Τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και το κρέας (είναι προτιμότερη η κατανάλωση πουλερικών και ψαριών) πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, αλλά σε μικρές ποσότητες.
*    Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά.
*    Τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών θα πρέπει να αποφεύγονται.
*    Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχουν υγιεινές επιλογές στο σπίτι και έτσι τα παιδιά θα τρώνε πιο υγιεινά, αφού δεν θα παρασύρονται.
*    Το παιδί κατά τη διάρκεια του γεύματος θα πρέπει να βρίσκεται σε ευχάριστο περιβάλλον, ήρεμο, χωρίς να γίνονται συνεχώς παρατηρήσεις για την ποσότητα του φαγητού.

Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με συζήτηση για θέματα που το ευχαριστούν.

*    Επειδή τα παιδιά τρώνε πιο ευχάριστα τα φαγητά που διάλεξαν και βοήθησαν στην προετοιμασία, καλό θα ήταν να συμμετέχουν τόσο στα ψώνια όσο και στην προετοιμασία του φαγητού.
*    Όταν τα παιδιά τρώνε μπροστά στην τηλεόραση, πολύ πιθανό είναι να μη νιώσουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.
*    Πολύ σημαντική είναι και η διατροφή του παιδιού εκτός σπιτιού. Προετοιμάστε οι ίδιοι το φαγητό του παιδιού σας ή δώστε του μόνο το επαρκές χρηματικό ποσό για το σάντουιτς που θα αγοράσει.
*    Είναι πολύ πιο εύκολο για τα υπέρβαρα παιδιά να ακολουθήσουν μια σωστή διατροφή και να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα, όταν  βλέπουν ότι και οι γονείς τους τρώνε υγιεινά και ασκούνται σχεδόν καθημερινά.
*    Η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους επηρεάζεται από τα αισθήματα των γονέων προς αυτά. Αν οι γονείς αποδεχθούν το παιδί τους, όποιο και αν είναι το βάρος του, είναι πολύ πιθανό και το ίδιο να νιώσει καλά, αφού τα υπέρβαρα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη, αποδοχή και ενθάρρυνση από τους γονείς.

Της Μυρτώς Δημητρίου
http://www.sigmalive.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.